Αναλύσεις

Σπάει στα δύο η δόση των 10 δισ. με νέα μέτρα – Τέσσερις «μάχες» για την κυβέρνηση

tags :
Σπάει στα δύο η δόση των 10 δισ. με νέα μέτρα – Τέσσερις «μάχες» για την κυβέρνηση
Στις δύο εβδομάδες που απομένουν, η κυβέρνηση έχει τέσσερις μεγάλες μάχες να  δώσει.
Περίπου δύο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μαζί με την δόση των 10 δισ. «σπασμένη» σε δύο κομμάτια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όχι όμως και μια ρητή συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, όπως επιδιώκει η Αθήνα.
Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές ενώ όπως όλα δείχνουν το ΔΝΤ θα μετάσχει χωρίς λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα και η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση (QE) - όπως πρώτο έχει επισημάνει το bankingnews - πάει στις καλένδες.
Βερολίνο, Ευρωπαίοι  και ΔΝΤ πέτυχαν αυτό που από την αρχή ήθελαν : Να ψηφίσει η Αθήνα τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας των 5 δισ. ευρώ που θα δώσουν την χαριστική βολή στα νοικοκυριά - συνθλίβοντας τα αδύναμα όπως αποκάλυψε ο απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - και να πάνε παρακάτω το τενεκεδάκι της ρύθμισης του ελληνικού χρέους αφήνοντας για μετά το πρόγραμμα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Τα οποία περίμενε διακαώς το Μέγαρο Μαξίμου για να στήσει το αφήγημα της εξόδου στις διεθνείς αγορές.
Τι απέμεινε;
Η έγκριση της δόσης των 10 δισ. που και αυτή αν δεν κινητοποιηθεί η Αθήνα με τα 15 προαπαιτούμενα που λείπουν από το πακέτο της β΄αξιολόγησης θα καθυστερήσει να πιστωθεί στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην τράπεζα της Ελλάδας.
Ακόμη και αν το EuroWorkingGroup ανάψει το πράσινο φως  προς το Eurogroup αυτή δεν θα δοθεί ολόκληρη.
Σε πρώτη φάση ο ESM θα εκταμιεύσει ένα ποσό της τάξης των 7,4 δις. για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του καλοκαιριού και το υπόλοιπο κομμάτι αυτής ήτοι 2,6 δισ. ευρώ θα συνδεθεί με μία νέα δέσμη προαπαιτούμενων  που θα ελέγξει προηγουμένως  το κουαρτέτο .
Αυτά όμως το Φθινόπωρο…

Στις δύο εβδομάδες που απομένουν, η κυβέρνηση έχει τέσσερις μεγάλες μάχες να  δώσει και συγκεκριμένα:  

1.      Την Τρίτη 6 Ιουνίου θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG).
Σε αυτήν θα πρέπει να επικυρωθεί πως η αξιολόγηση έκλεισε και η δόση έρχεται.

2.     Στις 8 (ή στις 9) Ιουνίου συνεδριάζει δια ζώσης το  EWG  και από την στάση που θα κρατήσουν οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα λάβει το μήνυμα για το αν οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να πάνε παρακάτω από το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016.
Το οποίο όμως, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, δεν δίνει δραστική λύση στο πρόβλημα αλλά περιορίζεται σε επιμήκυνση δανείων και παράταση των περιόδων χάριτος.
Εκεί θα ξεκαθαρίσει οριστικά αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για συμφωνία ή, τουλάχιστον, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

3.     Στις 15 Ιουνίου μέλλει να αποδειχθεί αν θα είναι η «μαύρη Πέμπτη» για το ελληνικό χρέος.
Εκείνη την ημέρα στο Λουξεμβούργο θα «παιχτούν» τα πάντα για την χώρα.
Από τα πρωτογενή  πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος μέχρι την δόση και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, με ή χωρίς λεφτά.
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου είχε σχεδόν ξεκαθαρίσει πως η Αθήνα θα πρέπει να επιτυγχάνει 3,5% του ΑΕΠ για την 5ετία 2018-2022.
Για την περίοδο 2023 -2060 η Γερμανία να ζητεί πλεονάσματα της τάξης του 2,2 % ετησίως (από 2,6 % που ζητούσε αρχικά).
Το ΔΝΤ δεν δέχεται πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους θα καταστεί μη εφικτός.

4. Στις 22 Ιουνίου όταν θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Θα είναι η «μητέρα» των μαχών καθώς για να φτάσουμε ως εδώ όλα θα έχουν πάει στραβά για την Αθήνα. Επομένως το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να λυθεί σε ανώτερο επίπεδο.

Πηγή: www.bankingnews.gr    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης