Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ο ESM σχεδιάζει νέο μηχανισμό με 30 δισ. ευρώ για να βγει η Ελλάδα από το 2018 στις αγορές με επανεκδόσεις

Ο ESM σχεδιάζει νέο μηχανισμό με 30 δισ. ευρώ για να βγει η Ελλάδα από το 2018 στις αγορές με επανεκδόσεις
Αλλάζει ο σχεδιασμός - Tα νέα δεδομένα
Η Γερμανία και ο ESM δεν επιθυμούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ουσίας, ίσως κάποιες διορθωτικές κινήσεις μικρής κλίμακας όχι πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2018
Ένα νέο σχέδιο που θα περιλαμβάνει ένα νέο μηχανισμό υποστήριξης της Ελλάδος από το 2018 σχεδιάζουν Γερμανία και ESM χωρίς το ΔΝΤ.
Με βάση καλά πληροφορημένη πηγή θα συμβούν τα εξής…
«Για το 2017 οριστικά εγκαταλείπεται το σχέδιο λύσης διευθέτησης του χρέους και προφανώς οριστικά εγκαταλείπεται και το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Υπήρχε μια πιθανότητα στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2017 μετά τις γερμανικές εκλογές να  εξεταστεί το μείζον ζήτημα του χρέους.
Υπήρχε η ελπίδα ότι στις 7 Δεκεμβρίου του 2017 η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει ένταξη σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ελληνικά ομόλογα.
Όμως τόσο ο ESM και βεβαίως η Γερμανία σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα της Ελλάδος.
Η βασική θέση της Γερμανίας είναι ότι εφόσον η Ελλάδα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ή και υψηλότερα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αλλά ένα σχέδιο για το πώς θα χρηματοδοτηθεί από το 2018.
Για το 2017 θα πάρει την δόση η Ελλάδα των 10 δισεκ. σε δύο υποδόσεις 7,2 δισεκ. τον Ιούλιο και 2,8 δισεκ. τον Σεπτέμβριο του 2017.
Όμως η ουσία είναι το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός που σχεδιάζουν ESM και Γερμανία.

Ο νέος μηχανισμός θα είναι μια βιτρίνα υποστήριξης της Ελλάδος,
θα διαθέτει επικουρικά 30 δισεκ. όσα απομείνουν από το τρίτο μνημόνιο και με αυτό τον μηχανισμό προστασίας η Ελλάδα θα επιχειρήσει να βγει στις αγορές από τον Μάιο του 2018 και μετά με μικρές εκδόσεις, στοχευμένες και μόνο επανεκδόσεις σε μεσοπρόθεσμα ομόλογα.
Ο νέος μηχανισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί 4ο μνημόνιο αλλά θα είναι εστιασμένος στο πως η Ελλάδα θα επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα ο νέος μηχανισμός που θα διαθέτει επικουρικά 30 δισεκ. θα περιλαμβάνει ρήτρες ανάπτυξης ενώ όλα τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα θα αφορούν δράσης για την ανάπτυξη.
Όμως το 2018 θα έρθουν ξανά στο προσκήνιο μεγάλες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα αγγίζουν ευαίσθητους τομείς όπως τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό όπως και η φορολογία……
Αυτός ο νέος μηχανισμός θα λειτουργεί ως ένα υποβοηθητικό σύστημα στα σχέδια της Ελλάδος να υποστηρίξει την ανάπτυξη της.
Στο σχεδιασμό αυτό δεν υπάρχει QE δηλαδή δομείται ένα σχέδιο στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η ποσοτική χαλάρωση το QE, δεν υπάρχει για την Ελλάδα QE ούτε το 2017 ούτε το 2018.
Στον σχεδιασμό αυτό δεν υπάρχει και ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει άλλη φορά την Ελλάδα είναι οριστικό και το 2018 ο ESM θα αποπληρώσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα και την τρέχουσα περίοδο διαμορφώνονται στα 12,7 δισεκ. ευρώ.
Στον σχεδιασμό αυτό υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό εάν το 2018 υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Δεν σχετίζεται μόνο με το ζήτημα των Γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου.
Η Γερμανία και ο ESM δεν επιθυμούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ουσίας, ίσως κάποιες διορθωτικές κινήσεις μικρής κλίμακας όχι πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2018».
Πηγη:Bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης