Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Οι παραινέσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου προς τον πρωθυπουργό

Οι παραινέσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου προς τον πρωθυπουργό
Πώς η ελληνική οικονομία θα κερδίσει τελικά αυτό που επιδιώκει
Μπορεί ο Ευάγγελος Μυτιληναίος να αναδεικνύεται σε έναν από τους λίγους Έλληνες επιχειρηματίες που διεθνοποίησε ουσιαστικά τις δραστηριοτητές του στον τομέα ενέργειας και μεταλλουργίας, όμως οι σπουδές του και συγκεκριμένα το master του αφορά τα οικονομικά στο London School of Economics.
Kαι γιατί το λέμε αυτό;
Γιατί χθες 1/6 κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Γενική Συνέλευση των μετόχων αναφέρθηκε στο σύνολο της οικονομικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ο πρόεδρος του Ομίλου δεν δίστασε να αποκαλύψει τι συμβουλεύει ο ίδιος τον Αλέξη Τσίπρα.
«Έχουμε μια κυβέρνηση που παίρνει δύσκολα και σκληρά μέτρα, τα οποία πιθανώς μια συντηρητική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πάρει» ξεκίνησε κάνοντας την αναφορά του.
«Όμως στο χρέος δεν θα συμβούν θεαματικά πράγματα», σημείωσε.
«Εμείς πρέπει να πάρουμε αρχικά αυτό που θα μας προσφέρουν»
«Από εκεί και πέρα έχει σημασία πώς θα το δουν οι αγορές, με ποια προσδοκία θα το αντιμετωπίσουν»
«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε το παράθυρο που ανοίγεται και η εκτίμησή μου είναι, ότι οι αγορές θα αρχίσουν να το βλέπουν θετικά»
Η ανάλυση για το χρέος δεν μπορεί να είναι στατική, η οικονομία θα αρχίσει να κερδίζει έδαφος όταν οι αγορές αρχίσουν να εμπιστεύονται ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να το αντιμετωπίσει, ερμηνεύει κανείς τα όσα είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Και εδώ αναφέρθηκε στην στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα
«Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός δεν έπρεπε να το ανεβάσει και το έχω πει και στον ίδιο»
«Του το επανέλαβα ακόμα και στον ΣΕΒ» πρόσθεσε.
Με λίγα λόγια αυτό που συνάγεται είναι, ότι ο εγκλωβισμός σε μια προσδοκία που λέει, τι παίρνουμε ανά πάσα στιγμή και τι δεν παίρνουμε από το χρέος είναι μια στρατηγική, η ουσία της οποίας είναι αμελητέα.
Η βασική στρατηγική εδράζεται στην κλιμάκωση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα την δυναμώσουν και το χρέος ακολουθεί.
Αυτά είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν τις αγορές να πιέσουν την ωρίμανση λύσεων.

Η πολιτική σταθερότητα.

Μεγάλη σημασία δίνει ο πρόεδρος του Ομίλου στην πολιτική σταθερότητα, εκτιμώντας την σαν βασική προυπόθεση για να μπορέσει η οικονομία να προχωρήσει
Πώς ορίζεται αυτή όμως;
Κατά πρώτον η σημερινή κυβέρνηση ωρίμασε μετά από ένα ξεκίνημα όπως αυτό του 2015, μπήκε σε έναν σωστό δρόμο και αρχίζει να έχει αποτελέσματα σε έναν ευρωπαικό προσανατολισμό.
Η εναλλακτική λύση, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ότι έχει δεδομένη στάση, επιλογές και φιλοσοφία προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση άρα η προοπτική της χώρας αρχίζει να ξεκαθαρίζει.
Κάτι ανάλογο εξάλλου σημείωσε και ο Prem Watsa το προηγούμενο βράδυ (31/5) στον ΣΕΒ.

Ο κ. Μυτιληναίος όμως ήταν αισιόδοξος και για την Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η αντίδραση στο Brexit μπορεί να επιφέρει μια αποτελεσματικότερη και λειτουργικότερη συνεργασία μεταξύ του Μακρόν και της Μέρκελ, είπε.

Όσον αφορά το μεγάλο βήμα που η αγορά περιμένει από αυτόν, δηλαδή την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις μονάδες της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι όροι πώλησης και επίσης ποιές μονάδες αφορούν.
 Άλλο Μελίτη και άλλο Καρδιά, είπε χαρακτηριστικά.

Το τι θα κάνει πάντως ο Ομιλος, έχων μια ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση θα είναι πρόκριμα για τα μάρκετ τεστ της πώλησης λιγνιτικών μονάδων το φθινόπωρο, από το οποίο περιμένει πολλά ο Γιώγος Σταθάκης.

Ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος μίλησε όμως για ένα μεγάλο άλμα. Ποιό μπορεί να είναι αυτό;
Σίγουρα στην επόμενη Γενική Συνέλευση θα είναι μέρος της ιστορίας, όπως τόσα άλλα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης