Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Α. Καλλιτσάντσης: «Ναρκοπέδιο για τον επενδυτή ο χωροταξικός σχεδιασμός, χωρίς να προστατεύει το αστικό και φυσικό περιβάλλον»

Α. Καλλιτσάντσης: «Ναρκοπέδιο για τον επενδυτή ο χωροταξικός σχεδιασμός, χωρίς να προστατεύει το αστικό και φυσικό περιβάλλον»
Οι ισχύοντες χωροταξικοί και πολεοδομικοί κανόνες, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν αιτία διάρρηξης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων και δημιουργούν περιβάλλον γόνιμο για την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς
«Οι επενδύσεις πρέπει να είναι ο επόμενος εθνικός στόχος».
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που επέλεξε να αναδείξει η επιχειρηματική κοινότητα κατά την προχθεσινή (31/5/2017) γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Όμως, για την πραγματοποίηση επενδύσεων, απαιτείται η διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος και δεν φθάνουν οι προσκλήσεις όπως αυτή που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επίσης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, να επιδείξει επενδυτικό πατριωτισμό.
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι για να γίνουν επενδύσεις, πέραν της βελτίωσης του γενικότερου οικονομικού κλίματος και της άρσης των αβεβαιοτήτων, θα πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίσει θέματα που χρονίζουν και τα οποία ακόμη και οι δανειστές διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να ενταχθούν στα Μνημόνια για να επιλυθούν.
Ένα τέτοιου είδους θέμα, πρόβλημα και αντικίνητρο είναι ο τρόπος αντιμετώπισης τόσο από την πολιτεία όπως και από την κοινωνία, της χωροθέτησης των επενδύσεων.
Το ζήτημα παρουσίασε κατά την πρωινή κλειστή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας  του Συνδέσμου, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.
Όπως είπε, αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία τη χωροθέτηση των επενδύσεων, ενοχικά με αποτέλεσμα η κινούμενη άμμος της χωροταξίας να καθίσταται το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πραγματοποίηση επενδύσεων.
«Ο χωρικός σχεδιασμός, τόνισε αποτελεί ναρκοπέδιο για τον επενδυτή δεν προστατεύει το αστικό και φυσικό περιβάλλον, δεν μειώνει τις περιφερειακές ανισότητες και δεν προάγει τους εθνικούς στόχους».

Επενδύσεις στα χαρτιά για χρόνια

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση είναι πλέον αντιληπτό σε όλους τους επενδυτές στην Ελλάδα, ότι ακόμα κι αν έχουν μια ελκυστική επενδυτική πρόταση, ακόμα κι αν εξασφαλίσουν την πολύτιμη χρηματοδότηση, όλα μπορούν να βυθιστούν στην κινούμενη άμμο της χωροταξίας.  
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα επιχειρηματικά πλάνα που παραμένουν για χρόνια στα χαρτιά λόγω του ελλειμματικού και προβληματικού χωρικού σχεδιασμού, όπως το Ελληνικό, τα Οινόφυτα, ο Ελαιώνας κ.λπ, και επενδύσεις δισεκατομμυρίων που ακυρώθηκαν μετά από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στο Συμβούλιο της Επικρατείας για χωροταξικές διαφορές.
Όπως τονίστηκε σχεδόν από το σύνολο των ομιλητών στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ για να ορθοποδήσει η χώρα έχει άμεση ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις 100 δις. ευρώ μέχρι το 2021.
Όμως οι χωροταξικοί και πολεοδομικοί κανόνες που ισχύουν στη χώρα, κάθε άλλο παρά δημιουργούν ασφαλές περιβάλλον για τον επενδυτή.
«Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Καλλιτσάντσης, αποτελούν αιτία διάρρηξης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, πολιτών και επιχειρήσεων και δημιουργούν περιβάλλον γόνιμο για την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς».
Μάλιστα σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του σημείωσε ότι σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης (κεντρικής και περιφερειακής) υπάρχει ένα αίσθημα ενοχής όταν πρόκειται να χωροθετήσουν και να αδειοδοτήσουν μία επένδυση.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον πάντως ο ΣΕΒ συνεχίζει να επιμένει στη σημασία της χωροταξίας για την απελευθέρωση των επενδυτικών δυνάμεων της χώρας και συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο για τα θέματα αυτά.

Τα ανοιχτά ζητήματα

Τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα του αρμόδιου υπουργείου και τα οποία θα απασχολήσουν τους επόμενους μήνες και τον ΣΕΒ στο πλαίσιο του ρόλου του ως κοινωνικού εταίρου συνοψίζονται στα εξής:
•    Ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου της χωροταξικής μεταρρύθμισης του ν. 4447/2016
•    Έγκριση των νέων Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων
•    Ενσωμάτωση του προγραμματισμού των δικτύων στα χωροταξικά σχέδια
•    Παρακολούθηση της υλοποίησης του Κτηματολόγιου και των δασικών χαρτών
•    Προκηρύξεις για τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια του τουρισμού και των λατομείων.
Και η παρακολούθηση των θεμάτων αυτών από το ΣΕΒ γίνεται διότι όπως είπε ο κ. Καλλιτσάντσης «εάν ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν ενσωματώσει αναπτυξιακούς στόχους, ανάπτυξη δεν θα πετύχουμε ποτέ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης