Αναλύσεις

Εθνική συνεννόηση για το χρέος ζητά η κυβέρνηση - Οι κινήσεις Τσίπρα

Εθνική συνεννόηση για το χρέος ζητά η κυβέρνηση - Οι κινήσεις Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός δέχθηκε περισσότερες από μία εισηγήσεις να καλέσει πριν τις 15 Ιουνίου -ήμερα κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup- τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
«Ασκήσεις επί χάρτου» και «προσομοιώσεις» για όλα τα ενδεχόμενα αλλά και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με στόχο να βγει «λευκός καπνός»  για το ζήτημα του χρέους στο επόμενο Eurogroup περιελάμβανε η «ατζέντα» της σύσκεψης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η σύσκεψη κρατήθηκε μυστική και η συνεδρίαση έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου ή την Κουμουνδούρου όπως συνηθίζεται ενώ αμέσως μετά τη λήξη ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για τη Μητρόπολή Αθηνών όπου παρέστη στην Εξόδιο Ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.  
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη συζητήθηκαν  όλα τα σενάρια για τα μέτρα απομείωσης του χρέους  που έχουν πέσει στο τραπέζι του προηγούμενου Eurogroup. Επιπλέον παρότι απουσίαζε από τη σύσκεψη ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητήθηκαν μια σειρά από ενδεχόμενα ή «δυσάρεστες εκπλήξεις» με τα οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση μετά το Eurogroup και ο τρόπος με τον οποίο θα τα διαχειριστεί  πολιτικά και επικοινωνιακά. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη θέση του ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της και πως τώρα είναι η ώρα να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα οι δανειστές.  Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε πλήρης σύμπλευση και ομοφωνία στην θέση που έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός πως η Αθήνα δεν πρέπει να αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από μία καθαρή και ενιαία λύση για το χρέος, η οποία θα ξεμπλοκάρει την ένταξη της χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το γνωστό QE.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργό ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τις πρωτοβουλίες που θα λάβει σε περίπτωση που το επόμενο  Eurogroup καταλήξει σε νέο ναυάγιο  μια εκ των οποίων είναι το ελληνικό ζήτημα να τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε περισσότερες από μία εισηγήσεις να καλέσει πριν τις 15 Ιουνίου -ήμερα κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup- τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ειδικά τη Νέα Δημοκρατία να πάρουν δημόσια θέση για το αν συμπλέουν και στηρίζουν το αίτημα της κυβέρνησης για απομείωση του χρέους.
Χθες άλλωστε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο Πρωθυπουργός μιλούσε για εθνική συνεννόηση.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο μετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός ΨΗ.ΠΕ Νίκος Παππάς, η Ράνια Σβίγκου κ.α.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης