Αναλύσεις

Μέση Ανατολή: Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκε την νίκη του νέου προέδρου στις ΗΠΑ

Μέση Ανατολή: Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκε την νίκη του νέου προέδρου στις ΗΠΑ
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ο οποίος είχε μια θυελλώδη σχέση με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι  ο Trump είναι ένας «πραγματικός φίλος του Ισραήλ»
Καθώς ο κόσμος ξύπνησε με την έκπληξη της νίκης του Donald Trump  στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή υποδέχθηκε τα νέα  με ανάμεικτα συναισθήματα.
Ανησυχία, ικανοποίηση και απλά αδιαφορία – εξέφρασαν οι  ηγέτες σε όλη τη Μέση Ανατολή  ως  προς τη νίκη ενός ανθρώπου που κάποτε ζήτησε την απαγόρευση των μουσουλμάνων από την είσοδο της Η.Π.Α.

Ανάμεικτα μηνύματα

Στο Ιράν, οι φόβοι ότι ο  Donald Trump θα μπορούσε να αντιστρέψει την σκληρή πυρηνική συμφωνία του προέδρου Barack Obama εκφράσθηκαν  από τον ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Hassan Rouhan.
Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών των ΗΠΑ «δεν έχουν καμία επίδραση στις πολιτικές της Τεχεράνης», σύμφωνα με κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Προειδοποίησε επίσης ότι κανείς κυβέρνηση μπορεί να διαλύσει τις Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Συμβουλίου υποστηρίζεται από τις κυρώσεις ανύψωσης ανάλυση.
Ο  Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi, σε επίσημη δήλωση  του τόνισε ότι «προσβλέπει σε μεγαλύτερη συνεργασία " με την Αμερική.
Ανησυχίες για το μέλλον μιας λύσης δύο κρατών μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ  προκαλεί η εκλογή του   Donald Trump, ο οποίος έχει δώσει μικτά σήματα σε μία από τις μακροβιότερες διαμάχες στη Μέση Ανατολή.
Υποσχόμενος να είναι ουδέτερος, ο Trump είπε, την Daily Mail τον περασμένο  Μάιο ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει την ανέγερση οικισμών στη Δυτική Όχθη - θεωρείται παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου - και να καταστεί η  Ιερουσαλήμ «αδιαίρετη πρωτεύουσα."
Τα περισσότερα μέλη του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση του Ισραήλ της  Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, συνεχάρη το το νέο πρόεδρο για τη νίκη του, λέγοντας ότι ελπίζει πως «η ειρήνη θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του."
 Ο Ισραηλινός ομόλογός του, ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ο οποίος είχε μια κάπως θυελλώδη σχέση με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι  ο Trump είναι ένας «πραγματικός φίλος του Ισραήλ» και ότι ο ίδιος προσβλέπει στην «προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή."
H Σαουδική Αραβία πόνταρε  σε μια νίκη της Clinton  σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του  WikiLeaks που  φέρεται να χρηματοδότησε με εκατομμύρια δολάρια την  Δημοκρατική υποψήφια.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από τον Αραβικό Κέντρο ΗΠΑ  διαπίστωσε ότι 68 % των Σαουδάραβων προτίμησε την Clinton έναντι  Trump.
Μετά το αποτέλεσμα, ο βασιλιάς Σαλμάν Abdulaziz ευχήθηκε στον Trump επιτυχία στην «επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και τον ευρύτερο κόσμο," σύμφωνα με το επίσημο Σαουδαραβικό  Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Τουρκία
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan δήλωσε πως ελπίζει ότι η επιλογή της Αμερικής «να οδηγήσει σε θετικά  βήματα για τον κόσμο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, της δημοκρατίας και των εξελίξεων στην περιοχή μας». Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός  Binali Yildrim επανέλαβε  το αίτημα έκδοσης στην Τουρκίας του Fethullah Gulen, ο οποίος κατηγορείται για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Ο  Yildrim είπε ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας δεσμοί που θα μπορούσαν να ενισχυθούν, αν Trump συμφωνούσε με το αίτημα  ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua στην Κίνα επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Sabah.

Με την κρίση στη Συρία να μην δείχνει σημάδια ύφεσης και την καταπολέμησης της ISIS στο Ιράκ, πολλοί ηγέτες του κόσμου  ελπίζουν ότι Donald Trump μπορεί να βάλει στην άκρη την διχαστική και αμφιλεγόμενη ρητορική του υπέρ μιας συνεκτικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή που να προωθεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή - πετυχαίνοντας  εκεί όπου μια σειρά των προέδρων των ΗΠΑ πριν από αυτόν έχουν αποτύχει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης