Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Διαπραγματευτικό παρασκήνιο για το ελληνικό χρέος στο συνέδριο του Economist

Διαπραγματευτικό παρασκήνιο για το ελληνικό χρέος στο συνέδριο του Economist
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος - βασικός ομιλητής του συνεδρίου - βρίσκεται από χθες στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με πρόσωπα - κλειδιά των θεσμών.
«Μίνι» διαπραγμάτευση για χρέος και ποσοτική χαλάρωση (QE) πρόκειται να στηθεί σήμερα στην Φρανκφούρτη στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist που έχει ως κεντρικό θέμα την «επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος - βασικός ομιλητής του συνεδρίου - βρίσκεται από χθες στην γερμανική πόλη στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με πρόσωπα - κλειδιά των θεσμών, όπως τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, τον επικεφαλής της αποστολής του ESM για την Ελλάδα Νικολά Τζιαμαριόλι, τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο καθώς και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους. Παρών στο ίδιο συνέδριο θα είναι και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πρόσφατα κάλεσε τους δανειστές της χώρας «να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη τους».
Έτσι, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα για το ελληνικό θέμα, και με τις σχέσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ να έχουν οδηγηθεί στα άκρα, το συνέδριο του Εconomist αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον Έλληνα υπουργό. Διοργανώνεται σε μια στιγμή που η Αθήνα έχει ανάγκη από φωνές που μπορούν να υποστηρίζουν το αίτημα ελάφρυνσης του χρέους της πέρα από το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016.
Το οποίο σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν λύνει δραστικά το πρόβλημα αλλά περιορίζεται σε επιμήκυνση δανείων και παράταση των περιόδων χάριτος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Ταμείο έχει στυλώσει τα πόδια και δεν θέλει να συμμετάσχει με νέα κεφάλαια στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Για πρώτη φορά, χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετήθηκε δημόσια κατά του ΔΝΤ για τις προβλέψεις του όσον αφορά την Ελλάδα. Υποστήριξε πως «αυτή τη στιγμή διαφωνούμε με το ΔΝΤ σχετικά με τα όσα προβλέπει για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 40 με 50 χρόνια.
Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο χερ Σόιμπλε «να γιατί όλα τα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας αποδείχθηκαν μάταια.
Με ανάπτυξη 1%, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κλείσει το κενό με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης».
Μετά από αυτή την επίθεση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο μόνο δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται ενώ είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν και οι υπόλοιπες ισορροπίες που συνδέονται με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 10 δις που είναι συνδεδεμένη με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.
Μετά από αυτή την εξέλιξη δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτο Euro Working Group στις 6 Ιουνίου - το οποίο δε θα συνεδριάσει διά ζώσης αλλά με τηλεδιάσκεψη - πριν από το κανονικό που θα συγκληθεί στις 8 ή στις 9 Ιουνίου εφόσον υπάρξει έκτακτο που θα αναλάβει να προετοιμάσει το ιδιαίτερα κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης