Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

LC Macro Advisors: Τρία πιθανά σενάρια για την Ελλάδα ενόψει του Eurogroup

LC Macro Advisors: Τρία πιθανά σενάρια για την Ελλάδα ενόψει του Eurogroup
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μετά την αποτυχία του Eurogroup της 22ας Μαΐου να καταλήξει σε συμφωνία   
Στα πιθανά σενάρια και τους κινδύνους που διαφαίνονται μετά την αποτυχία του Eurogroup της 22ας Μαΐου να καταλήξει σε συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται ανάλυση της LC Macro Advisors.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, τρία είναι τα πιο πιθανά σενάρια για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, θα επιτευχθεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Στο διάστημα έως την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, οι θεσμοί θα προσπαθήσουν και πάλι να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να παραμείνει πλήρως δεσμευμένο με την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους και τη χρηματοδότηση.
Αυτό είναι ακόμα δυνατό, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι είδους νέα στοιχεία θα τείνουν προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας.
Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να επιμένουν στις ανακοινώσεις του Μαΐου 2016 και όλα όσα κινούνται πέραν αυτών απορρίπτονται κατηγορηματικά.
Το ΔΝΤ, από την άλλη πλευρά, φαίνεται απρόθυμο να απομακρυνθεί από τις μη ρεαλιστικές μακροοικονομικές δημοσιονομικές προβλέψεις τους.
Η LC Macro Advisors δίνει πιθανότητα 30% σε αυτό το σενάριο.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, θα μπορούσαν να υπάρξουν αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης.
Η ελληνική κυβέρνηση έμεινε με άδεια χέρια μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν μπόρεσαν να πετύχουν διευκρινίσεις σχετικά με μια ελάφρυνση του χρέους για να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ.
Υπάρχει σαφώς ο κίνδυνος πιο ακραίες φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσουν κατά του πακέτου και να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρη τη διαδικασία.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από το πρόγραμμα, αυτό θα προκαλέσει πιθανότατα ένα νέο χτύπημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, νέα διεύρυνση των spreads και πιθανώς έναν ακόμη κύκλο χρηματοπιστωτικής κρίσης για την Ελλάδα.
Τέλος, στο τρίτο σενάριο, το ΔΝΤ παραμένει σε αναμονή.
Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους ή τη χρηματοδότηση αναβάλλεται μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Οι Ευρωπαίοι θα πραγματοποιήσουν την εκταμίευση στα τέλη Ιουνίου.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα απογοητεύονταν, αλλά δεν θα ήταν και καταστροφή.
Στην ανακοίνωση που θα ακολουθήσει τη συνάντηση του Ecofin στις 15 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του χρέους σύμφωνα με την εντολή του Μαΐου 2016, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό.
Ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσουν μια θετική Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους, αλλά η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Μετά από μια πρώτη διεύρυνση, τα spreads των κρατικών ομολόγων θα αρχίσουν να συρρικνώνονται και πάλι, αν και αργά.
Σύμφωνα με τη LC Macro Advisors, η πιθανότητα που δίνεται σε αυτό το σενάριο είναι στο 60%.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης