Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Έγγραφο - σοκ του ESM: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους εάν διατηρεί πλεονάσματα 3% για 20 χρόνια

tags :
Έγγραφο - σοκ του ESM: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους εάν διατηρεί πλεονάσματα 3% για 20 χρόνια
Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, εάν προσφερθεί η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους
Ακόμη και η μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να δοθεί από τους Ευρωπαίους δεν θα είναι επαρκές για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό αναφέρει νέο εμπιστευτικό έγγραφο του ESM που είδε σήμερα, 24/5, το φως της δημοσιότητας, και το οποίο αναφέρει ότι υπό τις προβλέψεις του ΔΝΤ αναφορικά με την ανάπτυξη, το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και την μέγιστη ανακούφιση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους, η συμμετοχή του δεν θα είναι αρκετή.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο όμως, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί καμία ελάφρυνση του χρέους από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης εάν διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για 20 χρόνια.
Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, εάν προσφερθεί η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους.
Η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους είναι η επέκταση των μέσων σταθμισμένων λήξεων κατά 17,5 έτη, ενώ η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους θα καθόριζε επίσης τους τόκους των δανείων κατά 1% έως το 2050, περιορίζοντας τις αποπληρωμές δανείων σε 0,4% του ΑΕΠ.
Η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους θα συνεπαγόταν επίσης ότι η ευρωζώνη θα αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης