Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Euractiv: Η Ευρωζώνη απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, εν μέσω σύγκρουσης με το ΔΝΤ

tags :
Euractiv: Η Ευρωζώνη απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, εν μέσω σύγκρουσης με το ΔΝΤ
Οι διαφωνίες για την ελάφρυνση του χρέους κατέστησαν αδύνατη τη συμφωνία, παρά τα επώδυνα μέτρα που υιοθέτησε η Ελληνική Βουλή
 Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν χθες (22/05) να καταλήξουν σε συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, καθώς μια διαμάχη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη μείωση του χρέους έστειλε τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.
Μετά από συνομιλίες που διήρκησαν περισσότερο από οκτώ ώρες στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί του 19μελούς μπλοκ του ενιαίου νομίσματος δεν μπόρεσαν να επιλύσουν τις βαθιές διαφορές τους όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, ρίχνοντας στην… αρένα τη Γερμανία, το πιο ισχυρό μέλος της Ευρωζώνης, ενάντια στο ΔΝΤ.
Πριν το Eurogroup, υπήρχαν ελπίδες ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να συμφωνήσει για το ζήτημα του χρέους και να ξεκλειδώσει τα μετρητά για την Ελλάδα, μετά την ψήφιση των νέων επώδυνων μέτρων λιτότητας από την Ελληνική Βουλή.
Οι νέες μεταρρυθμίσεις επρόκειτο να ανοίξουν τον δρόμο για να ξεκλειδωθεί η τελευταία δόση του δανείου - μαμoύθ του 2015, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να αποπληρώσει χρέη 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Το ΔΝΤ έχει ζητήσει μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους ως προϋπόθεση συμμετοχής στο τρίτο και τελευταίο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια.
Το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στο 180% του ετήσιου ΑΕΠ, όντας η κληρονομιά μιας κρίσης που έφερε πανικό στις αγορές και παραλίγο να βγάλει τη χώρα από το ευρώ.
Η νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση χρημάτων και στην ελάφρυνση του χρέους θα εξοργίσει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία υιοθέτησε σκληρές μεταρρυθμίσεις για να είναι έτοιμη για τις συνομιλίες της Δευτέρας.
Ο νεοεκλεγείς γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι υποστήριξε την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε μια τηλεφωνική κλήση τη Δευτέρα με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο Macron δήλωσε στον Τσίπρα ότι είναι υπέρ του να «βρεθεί μια συμφωνία σύντομα, ώστε να ανακουφίσει το βάρος του χρέους της Ελλάδας με την πάροδο του χρόνου», αναφέρεται σε δήλωση της γαλλικής προεδρίας.
Αλλά η θέση του Macron τον έφερε σε σύγκρουση με τη Γερμανία, όπου η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - μετά από τρία διαφορετικά προγράμματα διάσωσης από το 2010 - θεωρείται μη δημοφιλής πριν από τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.


Πηγή:wwww.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης