Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Αλλαγές στο ευρωσχέδιο για την ανταπόκριση στη ζήτηση ενέργειας ζητούν οι παραγωγοί και οι προμηθευτές ρεύματος

Αλλαγές στο ευρωσχέδιο για την ανταπόκριση στη ζήτηση ενέργειας ζητούν οι παραγωγοί και οι προμηθευτές ρεύματος
Με κοινή τους επιστολή οι Ενώσεις των ηλεκτροπαραγωγών και των παρόχων δηλώνουν πως υποστηρίζουν πλήρως τον στόχο της ισότιμης συμμετοχής στην αγορά της ανταπόκρισης στη ζήτηση, αλλά πως επιδιώκουν αλλαγές που θα εξασφαλίσουν συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού χωρίς στρεβλώσεις
Έντονη είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων παραγωγών αλλά και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας στην πρόταση Οδηγίας για την ανταπόκριση στη ζήτηση, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που δημιουργούν ανισορροπία στην αγορά και ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και την παραβίαση των όρων του υγιούς ανταγωνισμού.
Με κοινή ανοιχτή επιστολή τους η Ένωση των Ευρωπαίων Εμπόρων Ενέργειας EFET, η Ένωση των Ευρωπαίων Παραγωγών Ηλεκτρισμού EURELECTRIC και το Europex δηλώνουν ότι υποστηρίζουν πλήρως τον στόχο της ισότιμης συμμετοχής στην αγορά της ανταπόκρισης στη ζήτηση, προτείνοντας παράλληλα αλλαγές στο σχέδιο οδηγίας.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή ζητούν «ρεαλιστική προσέγγιση που θα επιτρέψει στους προμηθευτές, τους aggregators και άλλους παρόχους υπηρεσιών να ανταγωνίζονται σε συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού χωρίς αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του θεμιτού ανταγωνισμού ή αδικαιολόγητα εμπόδια εισόδου στην αγορά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση στη ζήτηση μπορεί να εφαρμοστεί με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: Είτε με βάση την άμεση ανταπόκριση των καταναλωτών στις ποικίλες τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (implicit DR), είτε με βάση συγκεντρωτικά ευέλικτη ζήτηση που πωλείται σε αγορές ενέργειας (explicit DR).
Το δεύτερο μπορεί να εφαρμοστεί από μεγάλους καταναλωτές καθώς και από φορείς ανταπόκρισης στη ζήτηση, οι οποίοι λειτουργούν για λογαριασμό ενός συνόλου καταναλωτών (aggregators)
Η άμεση ανταπόκριση στη ζήτηση (implicit DR) είναι ήδη μια καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς οικιακούς πελάτες στην Ευρώπη.
Η έμμεση ανταπόκριση στη ζήτηση (Explicit DR) εφαρμόζεται επίσης από τους βιομηχανικούς καταναλωτές που δραστηριοποιούνταν άμεσα στην αγορά.

Αποφυγή επιδοτήσεων και στρεβλώσεων

Σύμφωνα με την επιστολή οι δύο μορφές ανταπόκρισης στη ζήτηση θα πρέπει να έχουν σαφές και ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο που να ενσωματώνει την ανταπόκριση στη ζήτηση στο σημερινό πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, αποφεύγοντας αδικαιολόγητες επιδοτήσεις και στρεβλώσεις.
Χαιρετίζουν επίσης το γεγονός ότι το πακέτο που προτείνει η Επιτροπή  καθορίζει ένα πλαίσιο που επιτρέπει στους φορείς εκπροσώπησης της ανταπόκρισης στη ζήτηση να συμμετάσχουν σε όλα τα τμήματα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της εξισορρόπησης και των αποθεματικών αγορών, σε ισότιμη βάση με άλλους παράγοντες της αγοράς.
Ως εκ τούτου, προτείνουν την αναδιατύπωση του άρθρου 3.2 του σχεδίου Οδηγίας προκειμένου να συμπεριληφθούν όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών ανταπόκρισης στη ζήτηση DR, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων φορέων συγκέντρωσης (aggregators) στον κατάλογο των παραγόντων των οποίων η ελευθερία εισόδου και εξόδου από την αγορά θα πρέπει να διασφαλιστεί, παράλληλα με τους παραγωγούς και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, ένας από τους κύριους στόχους του θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή της ζήτησης στο σύνολό της στην αγορά.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου όλοι Aggregators θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κοινούς κανόνες της αγοράς και να ανταγωνίζονται σε ισότιμους όρους με άλλους παρόχους υπηρεσιών ευελιξίας.
Επίσης δηλώνουν ότι το γενικό πλαίσιο που εισήγαγε το σχέδιο της Οδηγίας είναι ασυμβίβαστο με το σχέδιο κανονισμού για την εσωτερική αγορά, και θα μπορούσε να προκαλέσει νομική και κανονιστική αβεβαιότητα καθώς εξαιρεί τους Aggregators από την πληρωμή των προμηθευτών ή των παραγωγών για την ενέργεια που δεν καταναλώνεται και από καθιερωμένους κλάδους της αγοράς όπως η εξισορρόπηση.
Στην επιστολή τονίζεται το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ανταπόκρισης στη ζήτηση διασφαλίζοντας ισότιμους όρους μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, και όχι εισάγοντας στρεβλώσεις που είναι επιζήμιες για την αποτελεσματικότητα της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης