Αναλύσεις

Συνάντηση του Washington Group λίγο πριν το Eurogroup στις 22/5 – Ευρωπαϊκό σχέδιο για πλεονάσματα 2% - 2,6% μέχρι το 2060

Συνάντηση του Washington Group λίγο πριν το Eurogroup στις 22/5 – Ευρωπαϊκό σχέδιο για πλεονάσματα 2% - 2,6% μέχρι το 2060
Με δεδομένο ότι οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτοι, το Washington Group θα πρέπει στην δεύτερη αυτή συνάντηση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ταμείου χωρίς παράλληλα να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου
Δέκα μέρες μετά την συνάντηση στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου δεν υπήρξε καμία απόφαση για το ελληνικό χρέος, οι κορυφαίοι παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν που απαρτίζουν το περίφημο Washington Group ξαναπιάσουν και πάλι δουλειά.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Washington Group ετοιμάζει νέα συνάντηση αυτή την φορά στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 22 Μαΐου του 2017 όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα και φυσικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016.
Το στίγμα για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι αποφάσεις για το χρέος από τους ευρωπαίου εταίρους (σ.σ. εφόσον υπάρξουν) θα δώσει προηγουμένως η ομάδα του Washington Group που θα αναλάβει να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις  που υπάρχουν μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ πάνω σε αυτό το θέμα.
Με δεδομένο ότι οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτοι το Washington Group θα πρέπει στην δεύτερη αυτή συνάντηση να ικανοποιήσει από τη μία πλευρά τις απαιτήσεις του Ταμείου και από την άλλη να μην παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου που κινείται σε προεκλογική τροχιά.

Υπό συζήτηση όλα τα εναλλακτικά σενάρια περί χρέους

Σε αυτό το πλαίσιο όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα βρεθούν εκ  νέου πάνω στο τραπέζι για να μπορέσει να βρεθεί η «χρυσή τομή».
Να θυμίσουμε ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει σε ουσιαστικά  μέτρα ελάφρυνση του χρέους και ρεαλιστικές προβλέψεις για το πλεόνασμα, ο δε Βόλφκαγκ Σόιμπλε ζητά θετικές προβλέψεις, ακριβώς για να μην αναγκαστεί η ευρωζώνη να συμφωνήσει σε μεγάλες ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος.
Οι πιθανότητες για επίτευξη συνολικής συμφωνίας τη Δευτέρα 22 Μαίου είναι μοιρασμένες, 50-50% έλεγε χθες κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης επικαλούμενος τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους πιστωτές για το πακέτο των μέτρων που κρίνονται αναγκαία.
Το μόνο κομμάτι στο οποίο συμφωνούν είναι στα μέτρα λιτότητας…
Με το «κλειδί» για συνολική συμφωνία την Δευτέρα να είναι ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, την 22α Μαΐου, αναμένεται:
  • Να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης που θα γίνει σε οκτώ βδομάδες όπως προέβλεψε ο χθεσινός αξιωματούχος…(!!!) -  και ενώ ο εφιάλτης της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων του καλοκαιριού καιροφυλαχτεί. Οι 8 εβδομάδες ημερολογιακά μας οδηγούν έως τις 13-14 Ιουλίου του 2017 δηλαδή μόλις ελάχιστες ημέρες από την λήξη του πρώην 3ετούς ομολόγου στις 17 Ιουλίου 2017.
  • Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018. Το 3,5% θα παραμείνει ως το 2022 ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί  επεξεργάζονται μία φόρμουλα βασισμένη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπου από το 2022 και μετά τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας αναμένονται να κυμαίνονται από 2% - 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
  • Να υπάρξει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για το χρέος που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ, ώστε την ίδια ημέρα, εφόσον δεν συμβεί αυτό ή στο επόμενος Eurogroup στις 15 Ιουνίου, να είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης