Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

RBC: Γιατί οι ιρανικές εκλογές ανησυχούν παγκοσμίως τους traders πετρελαίου

RBC: Γιατί οι ιρανικές εκλογές ανησυχούν παγκοσμίως τους traders πετρελαίου
Η αβεβαιότητα σχετικά με το αν οι ΗΠΑ θα άρουν ή θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν ανάλογα με τις σχέσεις του Trump με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, ανησυχούν του traders.
Εκατομμύρια Ιρανοί θα κατευθυνθούν στις κάλπες την Παρασκευή για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο τους σε εκλογές που παρακολουθούνται στενά από τους trader λόγω των συνεπειών που ενδέχεται να διαδραματίσουν για την πυρηνική συμφωνία της χώρας και τις προμήθειες πετρελαίου.
Από την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά το 2015, κατά την οποία το Ιράν συμφώνησε να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα μείωσης των μερικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το Ιράν κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την προμήθεια πετρελαίου στην αγορά.
Αυτές οι εξαγωγές θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν, εάν η πυρηνική συμφωνία - που είναι επίσημα γνωστή ως το κοινό εκτεταμένο σχέδιο δράσης (JCPOA) - αποδυναμωθεί ή εγκαταλειφθεί υπό τον επόμενο πρόεδρο.
Όπως ισχύει σήμερα, όλοι οι υποψήφιοι έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με την JCPOA, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχηγού, του προέδρου Hassan Rouhani και του πλησιέστερου αντιπάλου του, του σκληρού συντηρητικού κληρικού Ibrahim Raisi.
Ωστόσο, η δέσμευσή τους στην πράξη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, επιβεβαιώνει η Helima Croft, παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικής επί των βασικών προϊόντων στις RBC Capital Markets.
«Ο Raisi θα υποστηρίξει πιθανώς τις προκλητικές στρατιωτικές και περιφερειακές πολιτικές που ήδη θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική συμφωνία και οδηγούν σε αυξανόμενες κλήσεις στην Ουάσινγκτον για την αποκατάσταση των εξωεδαφικών κυρώσεων», προειδοποίησε η κ. Croft σε σημείωμα τη Δευτέρα.
Τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αποστολές όπλων στους ανταρτών του Houthi και πρόεδρο της Συρίας Assad και επιθετικοί ναυτικοί ελιγμοί στα στενά του Hormuz», πρόσθεσε.
Η οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο πεδίο αντιπαράθεσης στην εκλογική εκστρατεία.
Εάν ο νικητής αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα σε ζητήματα που προκαλούν τους εταίρους της σύμβασής του ή δηλώνει ότι τα οικονομικά οφέλη της JCPOA δεν αξίζουν τη συνέχιση του με την τρέχουσα μορφή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο Πρόεδρος Donald Trump να υποχωρήσει από την πλευρά του.
Κάθε 90 ημέρες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι το Ιράν συμμορφώνεται πλήρως με την JCPOA για να διασφαλίσει ότι οι οικονομικές κυρώσεις μπορούν να συνεχίσουν να παραγράφονται.
Ο Trump εξέφρασε την έλλειψη ενθουσιασμού του για την πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη από τον προκάτοχό του, Barak Obama και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τόνισε ότι η ανατροπή της είναι ως «προτεραιότητα νούμερο ένα».
Από τότε, η ρητορική του ενάντια σε αυτή τη συγκεκριμένη συμφωνία έχει μετριάσει, όμως, ταυτόχρονα ενίσχυσε τη στάση του έναντι άλλων μη πυρηνικών ζητημάτων που είχε η κυβέρνησή του με το Ιράν και ξεκίνησε μια επανεξέταση των πολιτικών του ιρανικού κράτους σε επίπεδο κυβέρνησης.
Η αβεβαιότητα και η ικανότητά της να αποσταθεροποιήσει την παραίτηση από τις κυρώσεις, ανάλογα με τη σχέση μεταξύ του Trump και του νέου Ιρανού ομολόγου του ανησυχούν τους traders πετρελαίου.
«Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας ότι το Ιράν παραμένει ένας από τους πλέον υποτιμημένους πολιτικούς κινδύνους στην πετρελαϊκή αγορά, αλλά υποστηρίζουμε ότι ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η είσοδος επιπρόσθετων ιρανικών βαρελιών σε απευθείας σύνδεση, αλλά η απόρριψη λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων» τόνισε η Croft του RBC.

Πηγή: www.bankingnews.gr
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης