Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΙΕΑ: Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να περιοριστούν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

ΙΕΑ: Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να περιοριστούν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιόρισε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως το 2017.
Την εκτίμησή του ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια, για να εξισορροπήσει, εξέφρασε σήμερα (16/5) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εν μέσω της σημαντικής προσπάθειας που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚ για να περιορίσει τα αποθέματα του μαύρου χρυσού.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο IEA σε έκθεσή του, παρά τις δραστικές περικοπές που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα ο ΟΠΕΚ, τα υπέρογκα αποθέματα πετρελαίου ενδέχεται να μην έχουν υποχωρήσει στα επιθυμητά επίπεδα έως το τέλος του 2017, γεγονός μάλιστα που επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες και ο ίδιος ο Οργανισμός.
Την Δευτέρα (16/5) οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, ανακοίνωσαν την επέκταση της συμφωνίας μέχρι τον Μάρτιο του 2018, η οποία εφόσον επικυρωθεί και από τις υπόλοιπες χώρες, θα ανακοινωθεί κατά τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
«Απαιτείται ακόμα αρκετός χρόνος ώστε τα αποθέματα πετρελαίου να αντικατοπτρίσουν τη χαμηλότερη προσφορά, όταν οι όγκοι που έχουν παραχθεί από τον ΟΠΕΚ πριν τη συμφωνία εξακολουθούν να απορροφώνται από την αγορά», συμπληρώνει ο IEA, τονίζοντας ότι, αν και η εξισορρόπηση της αγοράς επιταχύνεται, «απαιτείται ακόμα μεγάλη προσπάθεια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 προκειμένου να αποθέματα να υποχωρήσουν περαιτέρω».
Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα εμπορικού πετρελαίου στις βιομηχανικές χώρες κατέγραψαν μία πτώση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, τον Απρίλιο καταγράφηκε ξανά άνοδος, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής και Λιβύη και Νιγηρία.
Επιπλέον, σημαντικό «αγκάθι» για την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με τον Οργανισμό θα συντελέσει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ.
Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιόρισε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως το 2017, λόγω περιορισμένης κινητικότητας σε Ινδία, Γερμανία και ΗΠΑ, ωστόσο εξακολουθεί να αναμένει η ζήτηση να κινηθεί στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης