Αναλύσεις

EuroWorking Group: «Πρώτα η ψήφιση των μέτρων και μετά οι δεσμεύσεις με οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους…»

EuroWorking Group: «Πρώτα η ψήφιση των μέτρων και μετά οι δεσμεύσεις με οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους…»
Η Αθήνα από την πλευρά της σχεδιάζει μέχρι την Πέμπτη 18 Μαίου 2017 να έχει ψηφίσει το σύνολο των μέτρων, θετικών και αρνητικών, που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο
Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι αν δεν ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται να υπάρξει οδικός χάρτης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 22άς Μαΐου, έστειλε η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (EuroWorking Group) που ανέλαβε να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο των 19 την ερχόμενη Δευτέρα 22/5 στις Βρυξέλλες.
Είναι φανερό ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά και για το λόγο αυτό διατηρούν την πίεση προς αυτή προς την Αθήνα καλώντας την να ψηφίσει τα μέτρα των 5 δισ που περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων, αφορολόγητου και επιδομάτων.  
Μόνο υπό αυτήν την προϋπόθεση είναι πρόθυμοι να συζητήσουν στις 22 Μαΐου τη μορφή που μπορεί να πάρουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία δεν πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Άλλωστε όπως προαναφέρθηκε τα μέτρα θα αργήσουν να ποσοτικοποιηθούν και φυσικά δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα αυτό να συμβεί πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων

Μεταξύ αυτών που εξετάζει είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για μία 20ετία.
Όσον αφορά την μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά υπάρχει ισχυρή αντίδραση από το Βερολίνο, αλλά η πρόταση παραμένει πάνω στο τραπέζι όπως φάνηκε από τις συζητήσεις του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.
Έδαφος κερδίζει και η πρόταση για το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ με τα κεφάλαια που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν το 2010 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ) και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος.
Η Αθήνα από την πλευρά της σχεδιάζει μέχρι την Πέμπτη 18 Μαίου να έχει ψηφίσει το σύνολο των μέτρων, θετικών και αρνητικών, που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής περιόδου 2018 – 2021 που ήρθαν πακέτο στη Βουλή το περασμένο Σάββατο 13 Μάιου.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης