Αναλύσεις

Dijsselbloem: Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα δούμε για το Ελληνικό χρέος

Dijsselbloem: Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα δούμε για το Ελληνικό χρέος
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος σε μια σειρά μεταρρυθμίσεις, αλλά και στα δημοσιονομικά τις επόμενες χρονιές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup
Στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου θα συζητηθούν τελικά  τα βαρχυπρόθεσμα μέτρα και  το θέμα του χρέους της Ελλάδας.
Στις 5 Δεκεμβρίου  όπου  θα γνωρίζουμε περισσότερα για αυτά που έχει  κάνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος", τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem σε συνέντευξη τύπου ενώ επεσήμανε ότι  "θα γνωρίζουμε επίσης περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Όλα αυτά θα έρθουν μαζί αρχές Δεκεμβρίου εν αναμονή του   ΔΝΤ  που  θα συνεδριάσει πριν το τέλος του χρόνου".
Το ΔΝΤ χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες σε κάποια θέματα. "Μερικά αφορούν το χρέος, και τις μεταρρυθμίσεις. Βρισκόμαστε στο τέλος του 2016 και είναι αδύνατο να είμαστε ακριβείς για το μέγεθος των μέτρων που θα χρειάζονται το 2018", σημείωσε.
Για  τα μέτρα για το ελληνικό χρέος,  επεσήμανε,  ότι η συμφωνία του Μαΐου περιγράφει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ο χρονικός ορίζοντας τοποθετείται στα μέσα του 2018 ή το δεύτερο μισό του 2018. "Μακροπρόθεσμα χρειάζεται μια συμφωνία ή δέσμευση πώς θα βοηθούσε την Ελλάδα στη βιωσιμότητα του χρέους".


Νωρίτερα το www.worldenergynews.gr κατέγραφε

Την ανάγκη να επιτευχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόοδος σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του 2016 υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος σήμερα Δευτέρα (7/11) στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες.

Ο Jeroen Dijsselbloem απέφυγε να απαντήσει, αν είναι εφικτό να υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
«Σήμερα θα ακούσουμε από τους εκπροσώπους των θεσμών, την πρόοδο που έχει σημειωθεί με τις συζητήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και μετά ίσως μπορέσω να σας απαντήσω, αν θα είμαστε έτοιμοι ως τις 5 Δεκεμβρίου», απάντησε.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος σε μια σειρά μεταρρυθμίσεις, αλλά και στα δημοσιονομικά τις επόμενες χρονιές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ πριν το τέλος του έτους.
«Αυτό είχαν υποσχεθεί το Μάιο» είπε και συμπλήρωσε ότι «είχαν πει, ότι θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, εφόσον είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Εξάλλου, ερωτηθείς για την προοπτική λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος πριν από το τέλος του έτους, ο Jeroen Dijsselbloem απάντησε, ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί σήμερα η έκτασή τους.
Όπως είπε «αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα έχει συμβεί ως το β΄ εξάμηνο του 2018, που λήγει το πρόγραμμα, με μεγέθη όπως η οικονομική ανάπτυξη, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός, αλλά και τι δεσμεύσεις θα έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης