Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Χωρίς συμφωνία για χρέος 22/5 – Σχεδιάζεται η τμηματοποίηση 2 φάσεων Ιούνιο και Οκτώβριο 2017 «σε ομηρία» ΔΝΤ και QE

tags :
Χωρίς συμφωνία για χρέος 22/5 – Σχεδιάζεται η τμηματοποίηση 2 φάσεων Ιούνιο και Οκτώβριο 2017 «σε ομηρία» ΔΝΤ και QE
Το κεφαλαιώδες ζήτημα του χρέους και του ρόλου του ΔΝΤ ωστόσο δεν θα κλειδώσουν στο Eurogroup στις 22 Μαίου του 2017
Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 22 Μαίου στο τακτικό Eurogroup.
Θα υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θα υπάρξει συμφωνία για την δόση των 8 δισεκ. που ίσως φθάσει και στα 10 δισ. ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα διασφαλίζει ότι θα πληρωθούν τα 7,5 δισεκ. υποχρεώσεις του ΔΝΤ και θα μειωθεί δραστικά το country risk δηλαδή το ρίσκο χώρας….
Αυτό το σενάριο έχει προεξοφλήσει και η ελληνική αγορά ομολόγων και έτσι εξηγείται γιατί οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει στο 5,45% στην 10ετία και στο 5% με 4,40% στο πρώην 3ετές.
Έτσι εξηγείται γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κάνει ράλι αγγίζοντας από τις αρχές του 2017 πάνω από 23%.
Το κεφαλαιώδες ζήτημα του χρέους και του ρόλου του ΔΝΤ ωστόσο δεν θα κλειδώσουν στο Eurogroup στις 22 Μαίου του 2017.
Με βάση πολύ αξιόπιστη πηγή που μίλησε στο bankingnews «σχεδιάζεται η τμηματοποίηση του ελληνικού χρέους.
Η τμηματοποίηση του χρέους θα έχει δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Ιουνίου όπου θα συμβούν δύο πράγματα.
1)Ο ESM θα παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων για το ελληνικό χρέος ως ένα γενικό περίγραμμα αλλά δεν θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων αυτών όπως π.χ. τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος.
Π.χ. θα αναφέρεται η παράταση στα 20 χρόνια αλλά δεν θα υπάρχουν άλλες πτυχές και λεπτομέρειες των μέτρων - παρεμβάσεων στο χρέος.
2)Το ΔΝΤ θα αποτιμήσει αυτά τα μέτρα και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα αποφανθεί εάν τα μέτρα αυτά είναι ικανά να αλλάξουν την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Στο θετικό σενάριο που είναι θετική η έκβαση της πρώτης φάσης και ικανή να αλλάξει τα δεδομένα, η έκθεση βιωσιμότητας θα τροποποιηθεί.
Όμως η επιμονή της Γερμανίας να αναλυθούν τα μέτρα για την μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2017 τμηματοποιεί την διαδικασία λύσης για το χρέος.
Συγκεκριμένα το πιθανότερο σενάριο είναι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ποσοτική χαλάρωση QE να παραμείνουν σε καθεστώς ομηρίας έως την δεύτερη φάση της τμηματοποίησης Οκτώβριος ή Νοέμβριος του 2017 όπου θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα.
Η τμηματοποίηση των μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να κρατήσει σε ομηρία το ΔΝΤ και την ποσοτική χαλάρωση και ούτε τον Ιούλιο του 2017 να συμμετάσχει το ΔΝΤ, ούτε στις 20 Ιουλίου να δοθεί η ποσοτική χαλάρωση και όλα να μετατεθούν και να κλειδώσουν Νοέμβριο του 2017.
Ο κίνδυνος που δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως είναι… η μετάθεση των κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα που εξετάζονται για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

1.Το ενδεχόμενο να υπάρξει μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με την ενεργοποίηση των 19,4 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το δάνειο των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώθηκε το 2015.
Με τα χρήματα αυτά μπορούν να εξαγοραστούν το 2018 δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3%, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρει ο ESM.

2 . Η χρήση των κερδών του 2014 (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από τον ESM και την ΕΚΤ, αλλά και των κερδών από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP, που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, και υπολογίζονται περίπου στα 14 δισ. ευρώ από το 2013 μέχρι και σήμερα.

3. Η κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους των 33 δισ. του 2012 με στόχο χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και ομαλοποίηση των πληρωμών.
Στα μακροπρόθεσμα μέτρα το πιο σημαντικό είναι ο «μηχανισμός» που πρότεινε ο ESM και προβλέπει έναν «περιοριστή» του επιτοκίου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας ώστε να σταθεροποιηθούν οι πληρωμές, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

4. Παράταση των δανείων κατά 20 χρόνια.
Το ΔΝΤ ζητάει παράταση 40 χρόνια αλλά αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται καθώς το όριο που έχει τεθεί είναι 20 χρόνια.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης