Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ποιές είναι οι νέες στρατηγικές προτεραιότητες για τα Ελληνικά Πετρέλαια με σύμβουλο τη Grant Thornton

Ποιές είναι οι νέες στρατηγικές προτεραιότητες για τα Ελληνικά Πετρέλαια με σύμβουλο τη Grant Thornton
Τι εξετάζεται για τις συμμετοχές και τις νέες δραστηριότητες
Με την συνδρομή της Grant Thornton επανεξετάζουν τις συμμετοχές τους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η Grant Thornton ανέλαβε να ολοκληρώσει μέχρι τον Ιούνιο μελέτη που θα λάβει υπόψη τις προοπτικές που διανοίγονται για τον όμιλο των ΕΛΠΕ στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού στη βάση των νέων δεδομένων που διαμορφώνουν οι εξελίξεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.   
Με εξαίρεση τη συμμετοχή στο ΔΕΣΦΑ, όπου η εταιρία έχει δεσμευτεί από το 2012 για την από κοινού με το δημόσιο διάθεση του 35% που κατέχει σε στρατηγικό επενδυτή, τα ΕΛΠΕ  θα επανεξετάσουν την συμμετοχή τους στη ΔΕΠΑ αλλά και στην αγορά ηλεκτρισμού.
Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στη ΔΕΠΑ με ποσοστό 35% και θα πρέπει να αξιολογήσουν την αποδοτικότητα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου που έχει μπει ήδη σε τροχιά ανταγωνισμού και απελευθερώνεται πλήρως από 1/1/2018.
Η ΔΕΠΑ έχει απωλέσει μερίδια στην μέχρι πρότινος μονοπωλιακή αγορά προμήθειας (χονδρική), ενώ μέχρι την 1/1/2018 με βάση την συμφωνία με τους πιστωτές θα πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από την λιανική αγορά, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 51% μέσω των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και Αττικής.
Αυτό μένει να διευκρινιστεί κατά την εφαρμογή του συμπληρωματικού μνημονίου, καθώς πηγές προσκείμενες στην δίοικηση της ΔΕΠΑ εκτιμούν ότι η όποια αποδέσμευση επιβληθεί για ΕΠΑ και ΕΔΑ, θα σημάνει αποζημίωση ύψους 300 εκατ ευρώ για την ΔΕΠΑ, που αλλάζει τα δεδομένα της προς το καλύτερο.
Δεδομένων αυτών των εξελίξεων αλλά και της μνημονιακής δέσμευσης για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της, τα ΕΛΠΕ  θα επανεκτιμήσουν τα δεδομένα για να αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν το σημερινό ποσοστό τους στη ΔΕΠΑ ή εάν θα αποχωρήσουν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποχωρούν από την αγορά του φυσικού αερίου.

Ενίσχυση παρουσίας στην αγορά φυσικού αερίου

Αντιθέτως μάλιστα, τα ΕΛΠΕ φαίνεται ότι προσανατολίζονται στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στον τομέα, όπως η τροφοδότηση πλοίων με LNG.
Η εκτίμηση που επικρατεί στην διοίκηση του ομίλου είναι ότι πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη αγορά με προοπτικές, που ενισχύονται και από την ανάπτυξη των αγωγών Tap, ΙGB και East Med, αλλά και την προέκταση του ΙGI προς την Τουρκία και οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε μέσω της ΔΕΠΑ, είτε αυτόνομα είτε και με τρίτο συνεταίρο.
Η Εlpedison θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό το όχημα, αξιοποιώντας τις συνέργειες των δύο αγορών, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (κοινά πακέτα στους πελάτες της κλπ).
Αντικείμενο της μελέτης που ανέλαβε η Grant Thornton είναι και αξιολόγηση των νέων δεδομένων στην αγορά ηλεκτρισμού που διαμορφώνουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών για την πώληση των λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ και η προοπτική του target model.  
Ο τομέας των υδρογονανθράκων παραμένει βασικός άξονας της στρατηγικής των ΕΛΠΕ με επέκταση της πρακτικής των συνεργασιών με μεγάλες πολυεθνικές.
Είναι γνωστό ότι τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις για συνεργασία στους υδρογονάνθρακες με μεγάλες πολυεθνικές, όπως οι ΕxxonMobil Shell, Edison, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, ενώ συνεργάζονται ήδη με την Total και την Edison.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης