Αναλύσεις

Νέο καθεστώς στη σύστημα φυσικού αερίου εξισορρόπησης με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων σε ενεργειακές κρίσεις

Νέο καθεστώς στη σύστημα φυσικού αερίου εξισορρόπησης με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων σε ενεργειακές κρίσεις
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της χρέωσης της ημερήσιας έλλειψης εξισορρόπησης φορτίου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Από την 1η Ιουνίου του 2017 τίθεται σε εφαρμογή από τη ΡΑΕ ο νέος αναθεωρημένος Κώδικας Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου – ΕΣΦΑ, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα την αντιμετώπιση προβλημάτων που ανέκυψαν στην αγορά κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του περασμένου Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα η ΡΑΕ ενσωματώνει στον Κώδικα διατάξεις που προβλέπουν τη δραστική μείωση και την εκμηδένιση από το 2019 των ποσοτήτων του αερίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αέριο εξισορρόπησης.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που διαπιστώθηκε κατά την κρίση του Ιανουαρίου με την εκτεταμένη χρήση του αερίου εξισορρόπησης που είχε ως αποτέλεσμα να μην αντικατοπτρίζεται στην τιμή του αερίου η έλλειψη του καυσίμου και αυτό να δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας .  
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Κώδικα η ΡΑΕ προβλέπει ειδικά για τις καταστάσεις Κρίσεων Επιπέδου Έγκαιρης Προειδοποίησης ή Έκτακτης Ανάγκης τα εξής:
α. Εισάγονται διατάξεις αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της χρέωσης Ημερήσιας Έλλειψης Εξισορρόπησης Φορτίου σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης. Επιπλέον, προτείνεται διάταξη για Υποχρεωτική Αεριοποίηση ποσοτήτων ΥΦΑ από το Διαχειριστή, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση Προστατευόμενων Καταναλωτών, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
β. Προβλέπεται εβδομαδιαίος προγραμματισμός από τον Διαχειριστή ΕΣΦΑ για την κατάρτιση ισοζυγίου προσφοράς-ζήτησης επτά (7) ημερών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σχέδιο Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης.
γ. Κατά τη διάρκεια Κρίσεων Επιπέδου Επιφυλακής, τα όρια ανοχής εξισορρόπησης περιορίζονται σε δύο τοις εκατό (2%) και τροποποιείται ο τρόπος υπολογισμού των ημερησίων χρεώσεων και πιστώσεων της ΗΕΕΦ.
δ. Κατά τη διάρκεια Κρίσεων Επιπέδου Έγκαιρης Προειδοποίησης εφόσον Χρήστης υποβάλει αίτημα για επαναπροσδιορισμό του χρόνου εκφόρτωσης ή της ποσότητας ΥΦΑ, δεν καταβάλει τέλος αίτησης τροποποίησης τελικού μηνιαίου προγράμματος.

Οι βασικές αλλαγές

 Οι βασικότερες αλλαγές που εισάγονται με την 3η Αναθεώρηση του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ συνοψίζονται στα ακόλουθα:
1. Στο πλαίσιο προσαρμογής στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, θεσπίζεται αλλαγή στον ορισμό της Ημέρας Φυσικού Αερίου από 08:00 - 08:00 σε 07:00-07:00 και των μονάδων ενέργειας από ΜWh σε kWh.  
2. Εισάγονται ρυθμίσεις για τις Υπηρεσίες Μεταφοράς Φυσικού Αερίου σε Αδιάλειπτη Βάση με τη διαδικασία της Αντίστροφης Ροής. Κάθε Σημείο Εισόδου/Εξόδου του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς νοείται ταυτόχρονα ως Σημείο Εξόδου/Εισόδου Αντίστροφης Ροής.
3. Εισάγεται η έννοια της Σύμβασης-Πλαίσιο, την οποία θα μπορεί να συνάπτει ο ΔΕΣΦΑ με πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Χρηστών του ΕΣΦΑ για την παροχή από το Διαχειριστή Υπηρεσιών Μεταφοράς σε Αδιάλειπτη Βάση ή/και Υπηρεσιών Μεταφοράς Αντίστροφης Ροής, ή/και Υπηρεσιών Μεταφοράς σε Διακοπτόμενη Βάση ή/και Υπηρεσιών Μεταφοράς σε Διακοπτόμενη Βάση με τη διαδικασία της Εικονικής Ανάστροφης Ροής. Μόνο μία Σύμβαση-Πλαίσιο θα μπορεί να είναι σε ισχύ για κάθε Χρήστη. Ο Χρήστης δεσμεύει δυναμικότητα σε Σημεία Εισόδου, Σημεία Εισόδου Αντίστροφης Ροής ή σε Σημεία Εξόδου, Σημεία Εξόδου Αντίστροφης Ροής, υποβάλλοντας Αίτηση προς το Διαχειριστή, η οποία, εφόσον εγκριθεί, προσαρτάται στη Σύμβαση-Πλαίσιο ως παράρτημα.
Αντίστοιχα, θεσπίζεται η Σύμβαση-Πλαίσιο για τη Χρήση της Εγκατάστασης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, για την παροχή από το Διαχειριστή της Βασικής Υπηρεσίας ΥΦΑ, παράρτημα της οποίας θα αποτελούν οι εγκριθείσες από το Διαχειριστή Αιτήσεις ΥΦΑ του Χρήστη.
4. Η δέσμευση / συμβολαιοποίηση μεταφορικής ικανότητας παράδοσης, παραλαβής  στα σημεία εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Δυναμικότητας (Σημεία Διασύνδεσης) πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο μέσω δημοπρασιών δυναμικότητας.
5. Εισάγεται νέο άρθρο περί Εγγυήσεων, σύμφωνα με το οποίο κάθε Χρήστης που συνάπτει Σύμβαση-Πλαίσιο υποχρεούται να παρέχει στο Διαχειριστή Εγγυήσεις για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του που απορρέουν από την εν λόγω Σύμβαση. Το Ελάχιστο Όριο Εγγύησης υπολογίζεται ανά ημέρα, για τη δέσμευση δυναμικότητας, για τη συμμετοχή σε δημοπρασίες δέσμευσης δυναμικότητας, και για την κάλυψη των χρεώσεων που απορρέουν από τη διαδικασία εξισορρόπησης. Η μεθοδολογία υπολογισμού των εγγυήσεων καθορίζεται στις Συμβάσεις Μεταφοράς και ΥΦΑ.
6. Εφαρμόζεται πλέον πλήρως το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου που προβλέπεται στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς οι ποσότητες αερίου που παραδίδονται στην είσοδο αποσυνδέονται από τις ποσότητες που παραλαμβάνονται στην έξοδο του συστήματος, με την υποχρεωτική ενδιάμεση χρήση του Εικονικού Σημείου Δηλώσεων (ΕΣΔ). Επιπλέον, η διαδικασία της Μεταπώλησης πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο στο ΕΣΔ.
7. Είναι πλέον αποδεκτές μη ισοσκελισμένες Ημερήσιες Δηλώσεις Χρηστών Μεταφοράς, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Εξισορρόπησης, με χρήση του Κανόνα Ελάσσονος Ποσότητας (Lesser Rule) στα Σημεία Διασύνδεσης και στο ΕΣΔ.
8. Τροποποιείται η διαδικασία Ημερήσιου Προγραμματισμού ΕΣΦΑ ώστε να είναι σύμφωνη με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Εξισορρόπησης 312/2014. Προβλέπεται πλέον μία δήλωση για την επόμενη Ημέρα, αλλά και η δυνατότητα 35 (τριάντα πέντε) επαναδηλώσεων, δεκατρείς εκ των οποίων εντός της Ημέρας στην οποία αφορά η δήλωση, για όλα για τα Σημεία Εισόδου και Εξόδου του ΕΣΦΑ, πλην του Σημείου Εισόδου Αγία Τριάδα, για το οποίο προβλέπεται μια δήλωση και δύο επαναδηλώσεις. Δεδομένης της αλλαγής της δυνατότητας επαναδηλώσεων, τα Όρια Ανοχής της Χρέωσης Ημερήσιου Προγραμματισμού αναθεωρούνται από ±15% σε ±5%.
9. Εισάγεται σταδιακή μείωση των Ορίων Ανοχής Χρήστη για σκοπούς εξισορρόπησης μέχρι το μηδενισμό τους το έτος 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Εξισορρόπηση 312/2014, καθώς και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της Ημερήσιας Έλλειψης Εξισορρόπησης Φορτίου (ΗΕΕΦ) στο πλαίσιο της Ημερήσιας Διευθέτησης Θετικής και Αρνητικής ΗΕΕΦ και των αντίστοιχων Ημερήσιων Πιστώσεων ή Χρεώσεων.
10. Συμπληρώνεται η μεθοδολογία κατανομής ποσοτήτων, με την εισαγωγή ρυθμίσεων σχετικά με τον τρόπο κατανομής ποσοτήτων φυσικού αερίου σε περίπτωση που Χρήστης Μεταφοράς προβαίνει σε έγχυση φυσικού αερίου για σκοπούς εξισορρόπησης, καθώς και σχετικά με τη μεθοδολογία κατανομής ποσοτήτων σε περίπτωση Αντίστροφης Ροής καθώς και σε Σημεία Εξόδου Δικτύου Διανομής.
11. Μετατίθενται τα χρονικά διαστήματα πραγματοποίησης της Μηνιαίας Διαδικασίας και της Ημερήσιας Διαδικασίας Διάθεσης του Πρόσθετου αποθηκευτικού χώρου στην εγκατάσταση ΥΦΑ ώστε να ευνοείται και η ευκαιριακή χρήση της εγκατάστασης ΥΦΑ αλλά και ο προγραμματισμός προμηθειών φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης