Αναλύσεις

Ανασχηματισμός: Παπαδημητρίου ο joker - Λιάκος, Πιτσιόρλας και Χαρίτσης οι 3 σωματοφύλακες της Ανάπτυξης.

Ανασχηματισμός: Παπαδημητρίου ο joker - Λιάκος, Πιτσιόρλας και Χαρίτσης οι 3 σωματοφύλακες της Ανάπτυξης.
Το δύσκολο στοίχημα της Ανάπτυξης αποτελεί και το κριτήριο επιβίωσης ή πτώσης της κυβέρνησης
To νέο οικονομικό επιτελείο περιέχει αυτό που λένε οι Αμερικανοί wild card,δηλαδή joker ή αστάθμητο παράγοντα.
Αυτός είναι ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου,που ακόμα σε πρόσφαστη ανάλυση του Levy Institute μιλά για ανάγκη χρήσης fiscal currency, δηλαδή νομισματικής δημοσιονομικής μονάδας σε ελέυθερη μετάφραση,με ότι κι αν σημαίνει αυτό.
Από την άλλη πλευρά πολλά περιμένει η αγορά από τον Δημήτρη Λιάκο,που σαν υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό θα είναι δίπλα στον πρωθυπουργό και θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες για τα οικονομικά.
Ομως ότιδήποτε τέτοιο μπορεί να ερμηνευθεί κατά το δοκούν και να δώσει αφορμές σαν έλλειψη πειθαρχίας στην Ευρωζώνη.
Κάποιοι μπορεί να έπεισαν τον πρωθυπουργό ότι ο κ. Παπαδημητρίου θα εξασφαλίσει πρόσωπο για τις ΗΠΑ επειδή μπορεί το Levy Institute να έχει σχέση με την Morgan Stanley.
Οι όποιοι Αμερικάνοι κεφαλαιοκράτες όμως θα έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα θέλουν την βεβαιότητα του νομίσματος και όχι σε ηγετικές θέσεις ανθρώπους που προάγουν εναλλακτικές πολιτικές όχι προς την απελευθέρωση των αγορών αλλά την χρήση παράλληλων νομισματικών εργαλείων,που εμμέσως κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε επικίνδυνους δρόμους.

Οι θετικές προσδοκίες

Κατά τα άλλα η παρουσία του Στέργιου Πιτσιόρλα και του Αλέξη Χαρίτση στο Ανάπτυξης συγκεντρώνουν υψηλά θετικά προσδοκίες.
Η αγορά είναι ικανοποιημένη από την παρουσία του κ. Σταθάκη στο Ενέργειας.
Και αυτό γιατί ο νέος υπουργός μπορεί να μην επέδειξε ιδιαίτερο έργο στο Ανάπτυξης,δεν είχε όμως και σοβαρά περιθώρια, αλλά θωρείτει ο πληρέστερος και πιο Ευρωπάιος οικονομολόγος της κυβέρνησης.
 Επίσης υπάρχει ικανοποίηση από την αποπομπή του Γ.Κατρούγκαλου από το Εργασίας γιατί όχι μόνο έχει αφήσει ένα ευάλωτο ασφαλιστικό ,αλλά και γιατί δηλώνοντας κομμουνιστής και ανεβάζοντας τις εισφορές για τους υγιείς ελεύθερους επεγγελματίες έδειχνε το στίγμα εχθρου της αγοράς.
 Ικανοποίηση υπάρχει για την διατήρηση του Χρήστου Σπίρτζη σαν υπερυπουργού στο Υποδομών καθώς έχει να διαχειριστεί μεγάλα projects που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη το 2017.
Η παρουσία Χουλιαράκη εκλαμβάνεται θετικά όσον αφορά την τήρηση του προυπολογισμού,θα περιμένει κανείς να δεί όμως αν ο επίσης υπερυπουργός Ευκλέιδης Τσακαλώτος θα ρίξει τους φόρους.
Τέλος η παρουσία του Νίκου Παππά στο Υπουργείο Ψηφιακής κατεύθυνσης μπορεί να ερμηνευθεί περισσότερο σαν συντηριτική κίνηση από τον πρωθυπουργό,καθώς δεν του έδωσε το Ανάπτυξης,όπου εκεί ο πρώην Επικρατείας θα μπορούσε να δώσει αποτελεσματικές μάχες.

Π.Μπουσμπουρέλης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης