Αναλύσεις

Η λύση του χρέους και η ποσοτική χαλάρωση βρίσκονται στον αέρα – Το ΔΝΤ πρώτα αποπληρώνεται και μετά δίνει νέο δάνειο

Η λύση του χρέους και η ποσοτική χαλάρωση βρίσκονται στον αέρα – Το ΔΝΤ πρώτα αποπληρώνεται και μετά δίνει νέο δάνειο
Οι ωραιοποιήσεις δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η συμφωνία είναι κακή και έωλη...
Πίσω από τις ωραιοποιήσεις, το ζήτημα του ελληνικού χρέους όπως και η ποσοτική χαλάρωση βρίσκονται στον αέρα.
Το μεν χρέος μετατίθεται για Ιούνιο ή Ιούλιο του 2017 ενώ Γερμανία και ESM επιμένουν η λύση που θα εξεταστεί θα τελεί υπό την αίρεση εάν και εφόσον είναι αναγκαία η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος το 2018.
Η ποσοτική χαλάρωση που πολλοί υποστήριζαν ότι θα εγκριθεί από την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου του 2017, προκύπτει ότι ασκούνται πιέσεις ώστε να μετατεθεί για το Φθινόπωρο και να συνδεθεί με την τρίτη αξιολόγηση που θεωρητικά ξεκινάει Σεπτέμβριο του 2017.
Πρακτικά λοιπόν τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά.
1)Θα υπάρξει αποτίμηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος;
2)Το Eurogroup στην ανακοίνωση του θα αναφέρει ότι τα μέτρα που θα εξεταστούν δεσμεύουν την Ευρωζώνη ή είναι προαιρετικά εάν χρειαστούν και εφόσον χρειαστούν;
3)Η Γερμανία και ο ESM που λειτουργούν ως ένα θα αποδεχθούν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ να παρουσιαστούν τα μέτρα για το χρέος και να αποτιμηθούν;
4)Το ΔΝΤ πως θα δικαιολογήσει την στάση του, Φεβρουάριο του 2017 το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά ΜΗ βιώσιμο και και 4-5 μήνες αργότερα θα έχει μετατραπεί σε..... βιώσιμο;
5)Το ΔΝΤ πρώτα θα αποπληρωθεί τα 13-14 δισεκ. που έχει χορηγήσει και μετά θα εξετάσει την χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα ύψους 3,5 με 4 δισεκ.;
6)Ασκούνται πιέσεις ώστε να μην ενταχθούν τώρα τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,8 με 4 δισεκ. αλλά το Φθινόπωρο.
 
Τα μέτρα λιτότητας εξανεμίζουν τα δυνητικά οφέλη

Μια ακόμη αποτυχημένη διαπραγμάτευση φέρνει στο προσκήνιο νέο κύμα μέτρων λιτότητας.
Ο μέσος έλληνας θα πληρώσει 650 ευρώ περισσότερους φόρους το 2017.
Αυτή η επιβάρυνση δεν αποτελεί επιτυχία όταν μάλιστα η αξιολόγηση κράτησε 15 μήνες.
Το αντάλλαγμα των αντίμετρων είναι επίσης θεωρητικό, στηρίζεται σε υποθέσεις και δεν αποτελεί δικλείδα ασφαλείας.

Το χρέος θα αποτιμηθεί αλλά δεν θα είναι δεσμευτικό

Στο Eurogroup στις 22 Μαΐου στο ανακοινωθέν των υπουργών οικονομικών θα αναφέρεται ότι τα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν από το 2018 δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Ωστόσο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το θέμα του χρέους να ανοίξει στις 22/5 αλλά να κλείσει μάλλον Ιούλιο του 2017 και με μεγάλο ερωτηματικό εάν κλείσει τότε....
Δηλαδή το πακέτο μέτρων για το χρέος θα αποτιμηθεί μεν αλλά δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση των ευρωπαίων να τα υλοποιήσουν.
Η επιμήκυνση 20 χρόνια π.χ. που θα είναι ένα από τα μέτρα που θα αποτιμηθούν δεν επιλύει το ελληνικό πρόβλημα χρέους.
Δεν μπορεί μια επιμήκυνση και ένας μηχανισμός εγγύησης επιτοκίων να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του χρέους.
Όμως πέραν από το τεχνικό σκέλος η Ελλάδα ενώ προνομοθετεί μέτρα η λύση για το χρέος θα στηρίζεται στην παραδοχή ότι εάν και εφόσον απαιτηθούν τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2018.

Το ΔΝΤ πρώτα θα αποπληρωθεί με τα 14 δισεκ. και μετά θα εξετάσει νέο δάνειο έως 4 δισεκ.

Το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πρώτα θα αποπληρωθούν τα 14 δισεκ. που είναι η συνολική έκθεση στην Ελλάδα και εν συνεχεία θα δανείσει εκ νέου με 3,5 με 4 δισεκ. ευρώ.
Επίσης για να δανείσει το ΔΝΤ θα απαιτήσει κάποιο μηχανισμό εγγύησης και ίσως να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA.
Πρακτικά το ΔΝΤ πρώτα θα μειώσει τον ελληνικό κίνδυνο στον ισολογισμό του και εν συνεχεία θα το αυξήσει έχοντας πολύ ισχυρές εξασφαλίσεις.

Πιέσεις για μετάθεση της ποσοτικής χαλάρωσης.... αντί 20 Ιουλίου από Φθινόπωρο...

Πιέσεις φαίνεται ότι δέχεται η ΕΚΤ ώστε…όχι να μην εντάξει αλλά να καθυστερήσει την ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έτσι λοιπόν αντί 20 Ιουλίου που προβλεπόταν ότι θα ενταχθούν 3,8 με 4 δισεκ. ευρώ ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται ότι το νέο σχέδιο είναι οι διαδικασίες να παραταθούν με στόχο να συνδεθεί η ένταξη με την τρίτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει Σεπτέμβριο αλλά προφανώς δεν θα τελειώσει Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων η τρίτη αξιολόγηση λόγω της υφής των θεμάτων που θα εξεταστούν προφανώς θα ολοκληρωθεί σύντομα από 2 έως 4 μήνες.
Εάν όμως η 3η αξιολόγηση ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017…Δεκέμβριο του 2017 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τυπικά καθώς ουσιαστικά μάλλον θα παραταθεί έως το καλοκαίρι του 2018 αλλά βαίνοντας ξεκάθαρα μειούμενο.
Το σενάριο που θέλει να κλείνουν όλα στις 22 Μαΐου στο Eurogroup και αμέσως μετά η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι βασικό.
Η ποσοτική χαλάρωση είναι ένας μύθος και υπάρχει χώρα που έχει απομυθοποιήσει τον μύθο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Κύπρος είναι εκτός ποσοτικής χαλάρωσης (QE) επειδή δεν βρίσκεται σε μνημόνιο και επειδή δεν διαθέτει investment grade πιστοληπτική διαβάθμιση (βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-) αλλά δανείζεται με όρους ίσως και καλύτερα από την Ελλάδα που βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.
Εν πάσει περιπτώσει η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει διάθεση υπό τους όρους των μέτρων για το ελληνικό χρέος και την συμμετοχή του ΔΝΤ η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα συνολικά μόνο 4 δισεκ. σε ποσοτική χαλάρωση αλλά το νέο στοιχείο είναι ότι αυτό δεν θα γίνει άμεσα αλλά θα μετατεθεί για το Φθινόπωρο.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κατέχει ήδη 18 δισεκ. ελληνικού χρέους.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης