Αναλύσεις

Barclays: Μικρές οι πιθανότητες ένταξης της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ πριν το 2018

Barclays: Μικρές οι πιθανότητες ένταξης της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ πριν το 2018
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένουν ένα ακανθώδες ζήτημα
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών να κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την αξιολόγηση, ωστόσο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένουν ένα σοβαρό και ακανθώδες ζήτημα.
Αυτό αναφέρει στο σύντομο σχόλιό της για την Ελλάδα η Barclays, η οποία σχολιάζει την προκαταρκτική συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση της τρίτης της διάσωσης, που εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2016.
Με το πνεύμα των μέτρων να είναι γνωστό για εβδομάδες, λείπουν μόνο οι λεπτομέρειες.
Το Eurogroup θα πρέπει τώρα να επικυρώσει τα μέτρα - σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 16 Μαΐου (δημοσιονομικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και το 2020).
Η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει επίσης ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων.
Η ομάδα εργασίας του Euroworking θα συνεδριάσει στις 4 Μαΐου, ανοίγοντας το δρόμο για εκταμίευση της δόσης στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Η προκαταρκτική συμφωνία επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια άποψή μας ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας στον Ιούλιο δεν κινδύνευαν να μην πληρωθούν, σχολιάζει η Barclays.
Πολύ σημαντικότερο, κατά την άποψή της, είναι οι επικείμενες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, ειδικά αφού ο ESM δήλωσε ότι η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί "με περαιτέρω συζητήσεις τις προσεχείς εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Barclays διατηρεί την αρχική της άποψη ότι η ΕΚΤ δεν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν από το 2018.
Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση η ένταξη στο QE να έρθει νωρίτερα, εξαιτίας κυρίως της σημασίας του πολιτικού ημερολογίου, ιδίως ενόψει των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης