Αναλύσεις

Αποτίμηση μέτρων για το χρέος χωρίς δέσμευση υλοποίησης - Μετά την αποπληρωμή του παλαιού, το νέο δάνειο των 4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ

Αποτίμηση μέτρων για το χρέος χωρίς δέσμευση υλοποίησης - Μετά την αποπληρωμή του παλαιού, το νέο δάνειο των 4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ
Η λύση για το χρέος δείχνει να εκτυλίσσεται σε φιάσκο, καθώς θα αποτιμηθούν τα μέτρα αλλά δεν θα είναι δεσμευτικά εάν και εφόσον χρειαστούν θα ενεργοποιηθούν το 2018
Τον Ιούλιο του 2017 θα αποπληρωθούν τα 14 δισ. που είναι η συνολική δανειακή έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και μετά θα εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου η νέα χρηματοδότηση με 3,5 - 4 δισ. ευρώ.
Μετά την καταρχήν συμφωνία Ελλάδος δανειστών στις 2 Μαΐου το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τρία θέματα.
1) Ποια θα είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους και πως θα καταστεί βιώσιμο επικυρωμένο από εκθέσεις βιωσιμότητας DSA.
Το Eurogroup θα αποτιμά μέτρα αλλά σαφώς θα αναφέρεται ότι δεν είναι δεσμευτικά εάν και εφόσον χρειαστούν το 2018 θα ενεργοποιηθούν.
2) Πότε θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
3) Αν θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση η Ελλάδα στις 20 Ιουλίου του 2017

Η διαδικασία

Σήμερα 4 Μάιου 2017 συνεδριάζει εκτάκτως το Euro Working Group και στις 15 Μαΐου το τακτικό EWG.
Από τις 8 Μαΐου κλιμάκια του SSM, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε μια τριμερή ομάδα εργασίας θα συν - διαμορφώσουν το σχέδιο για το ελληνικό χρέος.
Στις 11 με 13 Μαΐου συνεδριάζει η ομάδα G7 όπου θα εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Στις 22 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup θα κλειδώσει η δεύτερη αξιολόγηση, θα συμφωνηθεί η δόση που θα μπορούσε να επεκταθεί από 7 σε 10 δισεκ. ευρώ και να παρουσιάσει ένα γενικό σχέδιο δράσεων για το ελληνικό χρέος….με τον όρο εφόσον χρειαστεί.  
Αυτό το σχέδιο δράσεων που θα εμπεριέχει και την αποτίμηση των μέτρων για το χρέος θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.
Εν συνεχεία ο Thomsen ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για τα ευρωπαϊκά θέματα θα παρουσιάσει την πρόταση για το ελληνικό χρέος ώστε να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Στην πρόταση για το χρέος που θα συνδυαστεί με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο ESM πρώτα θα αποπληρώσει τα 14 δισεκ. δανείου που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και ύστερα το Ταμείο θα χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα από 3,5 έως 4 δισεκ. ευρώ.
Το νέο δάνειο του ΔΝΤ θα φέρει εγγύηση τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA – τα ANFA είναι τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες – τα οποία είναι συνολικού ύψους λίγο πάνω από 7 δισεκ. ευρώ.

Το σχέδιο για το ελληνικό χρέος

Το σχέδιο για το ελληνικό χρέος που εκπονεί ο ESM καθώς σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης ήδη επεξεργάζεται σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που όμως θα εφαρμοστούν από το 2018 και θα παρουσιαστούν προσεχώς στους άλλους θεσμούς.
Ο ESM ο οποίος επηρεάζεται σημαντικά από την Γερμανία και τον ΥΠΟΙΚ W. Schaeuble έχει αποκλείσει το πάγωμα της καταβολής των τόκων και της κεφαλαιοποίησης τους σε επόμενη φάση.
Είναι αληθές ότι το μέτρο αυτό είναι όντως σοβαρός μηχανισμός αναδιάρθρωσης αλλά ως σχέδιο έχει αποκλειστεί.
Επίσης, έχει αποκλειστεί και το σχέδιο να κλειδώσει το επιτόκιο που κατά βάση είναι κυμαινόμενα στο 1,4% κατά μέσο όρο στο 2% όταν θα αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια, καθώς και το ονομαστικό κούρεμα – haircut στο ελληνικό χρέος.

Ποιο είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται ο ESM για την Ελλάδα

Α)Εξετάζεται η νέα επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα κατά 20 χρόνια.
Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όπου υπήρξε επιμήκυνση ήταν για διάστημα 3,5 ετών ενώ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα είναι τουλάχιστον 10 χρόνια και θα μπορούσε να φθάσει η επέκταση έως τα 20 χρόνια.
Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι θα ζητήσει από την Γερμανία άπαξ και δεν θα υλοποιηθεί το μέτρο του παγώματος των τόκων να επιμηκυνθούν περισσότερα τα δάνεια στήριξης περί τα 250 δισεκ.
Μια επιμήκυνση έως 20 χρόνια σημαίνει ότι η διάρκεια των δανείων από 32,5 χρόνια θα παραταθεί στα 52,5 χρόνια.
Β)Η Γερμανία ήδη από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχει αποκλείσει το πάγωμα των επιτοκίων π.χ. στο 2%
Η νέα πρόταση που εξετάζεται είναι ότι όσα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν απομείνει π.χ. κινείται το επιτόκιο στο 1,4% περίπου εάν μετά από χρόνια ξεκινήσει μια σημαντική αύξηση του να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρέμβασης με στόχο να μην επιδεινώσει την DSA την έκθεση βιωσιμότητας.
Π.χ. εάν τα επιτόκια φθάσουν στο 4% το ελληνικό χρέος και με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν θα είναι βιώσιμο.
Εάν π.χ. τα επιτόκια ξεπεράσουν το 3% θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρέμβασης στα επιτόκια.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Εάν το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ερώτημα είναι γιατί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2016 είχαν σχεδιαστεί και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Επίσης στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2016 είχαν αναφέρει ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν το 2017 και τα μακροπρόθεσμα για το 2018.
Η νέα προσέγγιση είναι ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποτιμηθούν ως σύνολο πακέτο.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν έχει διασφαλιστεί ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η Γερμανία σε μια διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Προφανώς και θα θέσουν ως όρο την ύπαρξη ενός 4ου μνημονίου ή παράταση του τρίτου μνημονίου ως μηχανισμού ασφαλείας.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldeneerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης