Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σ. Φάμελλος: "Κανένα νέο μέτρο δεν θα εφαρμοστεί χωρίς αντίμετρο"

Σ. Φάμελλος:
Tα μέτρα για τις νέες συντάξεις θα εφαρμοστούν μετά από δύο χρόνια, θα αφορούν μόνο το 1/3 των συνταξιούχων, ενώ για τις συντάξεις που τίθεται ζήτημα προσωπικής διαφοράς η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 9%
"Η επίτευξη συμφωνίας τελειώνει μία περίοδο αβεβαιότητας, η οποία είχε δημιουργηθεί από τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών", δήλωσε  ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην εκπομπή "Αταίριαστοι" της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, σήμερα 3/5/2017, σχολιάζοντας  τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της αξιολόγησης.
Ενώ "η χώρα μας ήταν έτοιμη από τον Νοέμβριο 2016 για να κλείσει τη συμφωνία, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πληθώρα προγραμματισμένων μέτρων, χρειάστηκε ένα ολόκληρο εξάμηνο και δύο αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του Φεβρουαρίου και του Απριλίου,  για να επανέλθουμε σε ένα πλαίσιο με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και να κλείσουμε μία συμφωνία στα τεχνικά κλιμάκια".
 Ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η επίτευξη συμφωνίας "ανοίγει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την συζήτηση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση και κλείνει μία σκοτεινή περίοδο λιτότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών", χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία αναγκαία σε μία χώρα που έχει χρεοκοπήσει από τα δάνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και από κακές πολιτικές του παρελθόντος, αλλά ταυτόχρονα μια συμφωνία ικανή να δώσει προοπτική.
Όπως είπε χαρακτηριστικά "η πλειοψηφία των παραγωγικών τομέων της κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης ζητούσε να κλείσει  γρήγορα η συμφωνία, αλλά κανείς, συμπεριλαμβανομένων των κ.κ. Σημίτη και Στουρνάρα, δεν είχε να προτείνει κάτι διαφορετικό, ούτε εξήγησε ποτέ το κοινωνικό και δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που ήθελε να επιβάλλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα".
 Πρόσθεσε δε, ότι η συμφωνία δίνει το στίγμα εξόδου στις αγορές, ενώ στο επίπεδο των εργασιακών δικαιωμάτων υπάρχουν εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης με θετικό πρόσημο για την εργασία.
Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει και να υλοποιήσει κανένα μέτρο πριν από την νομοθέτηση των αντίμετρων.
"Κανένα αρνητικό μέτρο δεν θα εφαρμοστεί νωρίτερα από τα αντίμετρα", υπογράμμισε και εξήγησε ότι προκειμένου να έχουμε το προβλεπόμενο πλεόνασμα  "θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε και το 2016, αλλά με πιο ήπιο τρόπο. Δηλαδή, θα φτάσουμε έως το προβλεπόμενο 3,5% πλεόνασμα, αλλά όχι παραπάνω. Έτσι, θα υπάρχει δυνατότητα περισσότερων χρημάτων προς την πραγματική οικονομία και την κοινωνία".
 Και συμπλήρωσε: "Αυτό που χρειάζεται στη χώρα μας, αυτό που υλοποιήσαμε το 2016,  είναι να δουλεύουμε με τιμιότητα. Διότι, για δεκαετίες το προϊόν της εργασίας των Ελλήνων πήγαινε στα σκάνδαλα, στις λαμογιές, στη ρεμούλα.
Ως προς τις συντάξεις δεν πρέπει να δημιουργείται κινδυνολογία, αφού τα μέτρα για τις νέες συντάξεις θα εφαρμοστούν μετά από δύο χρόνια, θα αφορούν μόνο το 1/3 των συνταξιούχων, ενώ για τις συντάξεις που τίθεται ζήτημα προσωπικής διαφοράς η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 9%. Και βέβαια για τους συνταξιούχους, για να αξιολογήσουμε την πραγματική επίπτωση, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα οφέλη από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση του αφορολόγητου στο 20%, από την επιδότηση του ενοικίου και τα άλλα αντίμετρα, όπως και η δυνατότητα αύξησης της εθνικής σύνταξης".
 "Θέλουμε να τροφοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία, όχι με "δάνεια- αέρα", αλλά με μείωση των φορολογικών συντελεστών, με αύξηση του πραγματικού προϊόντος και με πραγματική εργασία. Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Διότι, δεν είναι μόνο η φορολόγηση που μπορεί να αποδώσει σε μία χώρα. Η εργασία και η τιμιότητα στη φορολογία μπορούν επίσης να αποδώσουν", είπε ο Αν. ΥΠΕΝ.
 Και κατέληξε: "Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Άραγε, η ΝΔ θα τα ψηφίσει στη Βουλή;".
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης