Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Kαθαρογράφονται τα κείμενα της Συμφωνίας - Ποιά είναι τα αντίμετρα

Kαθαρογράφονται τα κείμενα της Συμφωνίας - Ποιά είναι τα αντίμετρα
Στην τελική ευθεία η διπαραγμάτευση
Το μεγαλύτερο μέρος των αντίμετρων αφορά στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση φόρου των επιχειρήσεων από το 29 στο 26%, ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίστηκε τελικά στη συμφωνία σε ένα κονδύλι της τάξης των 180 εκατομμυρίων ευρώ.
(upd) Νέα διαπραγμάτευση θα έχει σήμερα η κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να γεφυρώσουν και τις τελευταίες διαφορές που τους χωρίζουν από την τεχνική συμφωνία σε συνταξιοδοτικό, εργασιακό, αποκρατικοποιήσεις, τράπεζες, Δημόσιο και άλλα ζητήματα.
Βέβαια τα σημερινά ραντεβού θα εξαρτηθούν και από τα συλλαλητήρια για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Οι συναντήσεις εκτιμάται ότι θα ξεκίνησαν μετά τις 15:00 -αντί του αρχικού προγραμματισμού για τις 13:00- καθώς καθαρογράφονται τα κείμενα της συμφωνίας.
«Υπάρχουν 2- 3 σημεία, τεχνικά κατά κύριο λόγο, που θα ανταλλάξουμε σήμερα κείμενα, πιθανόν και μέσω emails, τα οποία αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, κινητικότητα, αξιολογήσεις» δήλωσε κυβερνητική πηγή που μετείχε αργά χθες το βράδυ στο μαραθώνιο των συναντήσεων με τους θεσμούς που ξεκίνησε από τις 10.30 το πρωί και διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ( 2:30).
Από το Χίλτον παρέλασε χθες 30/4 το μισό Υπουργικό Συμβούλιο πλην όμως δεν κατέστη εφικτό να βγει ακόμη «λευκός καπνός».
Στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας το αργότερο μέχρι την Δευτέρα το βράδυ.
«Τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο Ευρωπαικό Μνημόνιο (MOU) ή στο Μνημόνιο του ΔΝΤ ( MEFP} που δεν έχουμε συζητήσει. Τώρα οι θεσμοί θα καθαρογράψουν όσα έχουμε συμφωνήσει. Έως τη 13:00 θα έχουμε στα χέρια μας τα κείμενα των θεσμών, όπου θα συζητήσουμε όπου υπάρχουν διαφορές.
Υπάρχουν 4- 5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), αλλά και 4 με αρκετά σημαντικά ζητήματα. Σε κάθε μεγάλο τομέα ένα θέμα είναι σημαντικό» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος που είναι κοντά στις διαβουλεύσεις  που διεξάγονται με τους δανειστές.  Κενό θα μείνει το "πεδίο" των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπου θα αποφασιστεί μαζί με το χρέος.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν χθες το πρωί με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα με την απελευθέρωση των αγορών (απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων ανεξαρτήτως μεγέθους τις Κυριακές, την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων καθώς και άλλα ζητήματα που περιλαμβάνονται στις λίστες του ΟΟΣΑ κλπ.). Προηγήθηκαν το Σάββατο συζητήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις,  θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα- με αιχμή τα κόκκινα δάνεια- αλλά και τα φορολογικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα έκλεισαν μία σειρά από ζητήματα, ωστόσο ένα θέμα παρέμεινε ανοιχτό προς πολιτική διευθέτηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο είναι.
Στις διαβουλεύσεις του Σαββάτου μετείχε, για δεύτερη συνεχή ημέρα, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- υπέβαλε πρόταση αναφορικά με την κάλυψη στελεχών του δημοσίου και του τραπεζικού τομέα που μετέχουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων.
Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου έκλεισαν τα θέματα που αφορούσαν στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και κυρίως ένα ζήτημα που υπήρχε αναφορικά με το χρόνο παραγραφής παλιών υποθέσεων. Το ΔΝΤ πίεζε για ταχύτερες παραγραφές, αλλά όπως ανέφερε η ίδια πηγή, υπήρξε συμβιβασμός ο οποίος θεωρείται ότι ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο παραμένει ένα θέμα ανοιχτό, όπως και στο θέμα της λειτουργίας του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά ζητά την εξαίρεση κάποιων ΔΕΚΟ από τη λίστα όσων θα μεταφερθούν σ’ αυτό, περιλαμβανομένης της ΕΑΒ. Επίσης από κυβερνητική πηγή, αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας μηχανισμός εξόδου των εταιρειών από το Υπερταμείο αν κριθεί ότι αυτό είναι σκόπιμο.
Δύσκολο θεώρησε η ίδια πηγή ότι είναι το θέμα της ολοκλήρωσης εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Ταμείου καθώς θα πρέπει να ληφθούν μία σειρά από ζητήματα, τα οποία όμως κατανοούν και οι θεσμοί όπως ανέφερε. Το πρώτο που θα γίνει, όπως είπε, είναι να διαμορφωθεί ένας βασικός εσωτερικός κανονισμός για να μπορεί το ταμείο να είναι λειτουργικό.
Όσον αφορά στα μείζονα ζητήματα της περικοπής των συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου, οι δύο πλευρές φαίνεται να κατέληξαν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς με πλαφόν 22% από 1/1/2019 και την μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ από 1/1/2020, γεγονός που οδηγεί σε έμμεση μείωση αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ από 8.600 που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Στα εργασιακά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών με ισχύ ως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, και να καταργηθεί η διοικητική έγκριση στις ομαδικές απολύσεις. Για τα αντίμετρα συμφωνήθηκε να νομοθετηθούν παρεμβάσεις ύψους 2% (όσα δηλαδή θα είναι και τα επιβαρυντικά μέτρα), τα οποία όμως θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση που επιτυγχάνεται ο σόχος του πλεονάσματος.
Το μεγαλύτερο μέρος των αντίμετρων αφορά στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση φόρου των επιχειρήσεων από το 29 στο 26%, ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίστηκε τελικά στη συμφωνία σε ένα κονδύλι της τάξης των 180 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο- σύμφωνα με πληροφορίες- το ΔΝΤ συνεχίζει να θέτει ζήτημα δημοσιονομικού κενού 500 εκατ. ευρώ για το 2018. Σ’ αυτή την περίπτωση το κενό θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση που θα προκύψει από τη σχεδιαζόμενη κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει (κατάργηση της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από μισθούς και συντάξεις, της έκπτωσης φόρου 10% για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες των φορολογουμένων, της μείωσης κατά 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο δίνεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και της κατάργησης των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μία τετραετία 2018 – 2021, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του «bankingnews». Οι οριστικές αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες και αφού προηγηθεί η νομοθέτηση μέτρων και αντιμέτρων.
Πηγή: Bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης