Αναλύσεις

To σχέδιο για ολοκλήρωση Αξιoλόγησης και Χρέος μετά τις 24/9 μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ

To σχέδιο για ολοκλήρωση Αξιoλόγησης και Χρέος μετά τις 24/9 μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ
Μια νέα εξέλιξη έρχεται να δώσει φώς στο βαθύ τούνελ που επί 7 χρόνια έχει εγκλωβιστεί η Ελλάδα.
Με βάση τα όσα αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης η Γερμανία προτείνει την εξής λύση για την Ελλάδα.
Στις 22 Μαΐου του 2017  το Eurogroup θα κλειδώσει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και αμέσως μετά το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα εγκριθεί η δόση των 7 έως 9 δισεκ. ευρώ.
Πριν το Eurogroup στις 22 Μαΐου μεταξύ 15 και 19 Μαΐου το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα με 3,5 -4 δισεκ. ευρώ.
Με τα τωρινά δεδομένα το ΔΝΤ είναι αδύνατο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα γιατί το καταστατικό του ταμείου ορίζει ότι δεν μπορεί να επενδύσει κεφάλαια σε χώρα που έχει κριθεί το χρέος μη βιώσιμο και ειδικά στην Ελλάδα ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Η λύση που προκρίνεται είναι η εξής.
Η Γερμανία να δεσμευθεί στο Eurogroup ότι σε επόμενη φάση και εντός του 2017 – προφανώς μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017 – θα αποδεχθεί αποσαφήνιση των μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Ένα πρώτο πλαίσιο θα μπορούσε να συμφωνηθεί και στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Το Eurogroup θα ζητήσει από το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα συντάσσοντας μια προσωρινή έκθεση βιωσιμότητας DSA με αντάλλαγμα
1)ότι ο ESM θα αποπληρώσει τα 14 δισεκ. των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017.
Το ΔΝΤ θα έχει μηδενική έκθεση στον ελληνικό κίνδυνο.
2)Για να χορηγήσει 3,5 με 4 δισεκ. νέο δάνειο προς την Ελλάδα το Eurogroup θα μπορούσε να θέσει ως εγγύηση για το νέο δάνειο τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Το ΔΝΤ ζητάει συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Η Γερμανία φαίνεται να έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί της και αποδέχεται την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στον σωστό χρόνο.
Έτσι εξηγείται γιατί ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εσχάτως εμφανίζεται διαλλακτικότερος, μεταξύ άλλων γιατί θέλει να κλείσει όλα τα μέτωπα – ΔΝΤ και Ελλάδα – με το χαμηλότερο κόστος για την Γερμανία ενόψει των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017.
Η Γερμανία πάντως φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη
-Να αποδειχθεί νέα επιμήκυνση όχι μόνο 10 χρόνια αλλά έως 18 με 20 χρόνια στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα
-Να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα ενεργοποιείται όταν τα επιτόκια αρχίζουν να αυξάνονται
- Θα μπορούσε να δεχθεί και μείωση επιτοκίων και υπό όρους μετατροπή ορισμένων κυμαινόμενων σε σταθερά.
H πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά ώστε να πετύχει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και υποτυπωδώς να υπάρξει μια συμφωνία όπου θα ικανοποιεί όλα τα μέρη…..
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους… δεν θα είναι τίποτε το εντυπωσιακό αλλά θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός.
Πηγή: Bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης