Αναλύσεις

Tσίπρας: Προσαρμογή στο κοινοτικό πλαίσιο το μερίδιο της ΔΕΗ στο 50% - Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου οδηγεί στην πώληση λιγνιτικών

Tσίπρας: Προσαρμογή στο κοινοτικό πλαίσιο το μερίδιο της ΔΕΗ στο 50% -  Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου οδηγεί στην πώληση λιγνιτικών
Καταφέραμε να διατηρήσουμε υπό δημόσιο έλεγχο το 51% του ΑΔΜΗΕ και να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔΕΗ είπε ο πρωθυπουργός
Ως ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, άσχετη με το μνημόνιο και την τρόικα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη διαδικασία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ  στη λιανική αγορά ρεύματος και την πώληση λιγνιτικών πεδίων και μονάδων της ΔΕΗ.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για πώληση της μικρής ΔΕΗ που θα σήμαινε εκποίηση του ενός τρίτου των «φιλέτων» της ΔΕΗ και την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ.
Καταφέραμε είπε ο πρωθυπουργός να διατηρήσουμε υπό δημόσιο έλεγχο το 51% του ΑΔΜΗΕ και να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔΕΗ.
Όσο δε για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στη λιανική αγορά ρεύματος στο 50% έως το 2020 σημείωσε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε μνημόνιο και τρόικα θα είμασταν υποχρεωμένοι έναντι της Κομισιόν να προχωρήσουμε σε αυτό και συμφωνήσαμε να γίνει μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ.
Το μέτρο αυτό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, θα εξυγιάνει την ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά την πώληση λιγνιτικών μονάδων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη με βάση σχετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Μάλιστα σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην προχωρήσει στην απελευθέρωση μέσω του ανοίγματος νέων λιγνιτικών πεδίων και η απόφαση αυτή ελήφθη για κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.
Τέλος σε ότι αφορά τις αντιδράσεις στις περιοχές όπου βρίσκονται οι μονάδες της ΔΕΗ ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές αρχές και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σταθάκη και στην συμμετοχή του στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν ευθύνεται η Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση

Δεν ευθύνεται η Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τόνισε ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
ΔΝΤ και Βερολίνο ήθελαν στη μέση την Ελλάδα με τις λάθος προβλέψεις τους σημείωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Μάλιστα εκτίμησε, πως το ΔΝΤ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Wolfgang Schaeuble αναγνωρίζουν τα λάθη τους.
Αν δεν είχαμε το πλεόνασμα θα είμαστε μπαλάκι του πιγκ πογκ ανάμεσα στον  Shaeuble και τη Lagarde τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς κάτι χάσαμε αλλά κερδίσαμε τα αντίμετρα τα οποία δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε, καθώς έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν και θα ισχύσουν ταυτόχρονα επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσβλέποντας στην απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους.
Τα μέτρα αυτά είναι το εξιτήριο από την κρίση, είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου στέλνοντας μήνυμα στους δανειστές σημείωσε ότι εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε
Διαψεύδοντας τα περί ενεργοποίησης του «κόφτη», υπογράμμισε, πως «κόφτης»  έχει μπει σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή.
Στο εξωτερικό, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, έβλεπαν τα «πάρτι» στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, υπονοώντας την κατασπατάληση πόρων.
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επανέλαβε την ιδεολογική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την υποχρέωση της κυβέρνησης  να υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα.
«Αν ήταν δική μας επιλογή δεν θα πωλούσαμε σε περίοδο κρίσης παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη», σημείωσε.

www.worldenerygynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης