Αναλύσεις

Το «δεξιό» σχέδιο της αριστερής κυβέρνησης για να τονώσει οικονομία, μετοχές – Εξαλείφεται ο κίνδυνος των stress tests

tags :
Το «δεξιό» σχέδιο της αριστερής κυβέρνησης για να τονώσει οικονομία, μετοχές – Εξαλείφεται ο κίνδυνος των stress tests
Το βασικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, τις μετοχές και τα ομόλογα είναι επιστροφή στην ομαλότητα.
«Η αριστερά μας κοροϊδεύει όλους ψιλό γαζί» τονίζει κορυφαίος έλληνας θεσμικός παράγοντας.
Τι σημαίνει αυτό;
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης εμφανίζεται αριστερή, αλλά όταν συνομιλεί με τους δανειστές ή ανθρώπους της αγοράς, τραπεζίτες ή επενδυτές ξεπερνάει και τον Μητσοτάκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αριστερό πολιτικό λόγο εντός χώρας και δεξιότατο λόγο εκτός εκεί που πρέπει για να πείσει δανειστές και επενδυτές».
Την ίδια εικόνα αποκόμισαν και οι έλληνες τραπεζίτες όταν συνάντησαν στις 24 Απριλίου τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Οι τραπεζίτες (Θωμόπουλος, Φραγκιαδάκης από Εθνική, Ράπανος, Φιλάρετος από Alpha, Μεγάλου Χαντζηνικολάου από Πειραιώς, Καραμούζης, Καραβίας από Eurobank και Πανταλάκης από Attica bank) στην συνάντηση με τον Δραγασάκη για πρώτη φορά είδαν οργάνωση και σοβαρότητα.
Στο παρελθόν κυριαρχούσε η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού.
Έκπληκτοι είδαν μια κυβέρνηση να έχει απαντήσεις για πολλά και μάλιστα ο Δραγασάκης ήταν οργανωμένος δείχνοντας όπως ανέφερε τραπεζίτης ότι σχεδιάζουν την μακράς διάρκειας παραμονή τους στην εξουσία δηλαδή έως το 2019 στην λήξη της 4ετίας.
Ο Δραγασάκης άρχισε να αναφέρεται στο πως οι τράπεζες θα στηρίξουν την οικονομία, ζήτησε από τους μεγαλομετόχους των τραπεζών να επενδύσουν στην Ελλάδα, ζήτησε να προσελκύσουν νέες επενδύσεις και κεφάλαια.
(Τα ίδια υποστηρίζει και ο Μητσοτάκης της ΝΔ).
Οι τραπεζίτες έλαβαν ορισμένες διαβεβαιώσεις για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών το οποίο θα περάσει σε νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης ενώ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τονίστηκε ότι η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο του 2017 (μάλλον αισιόδοξο σενάριο)

Το δεξιό σχέδιο της αριστερής κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει σχεδιάσει το δεξιό της σχέδιο και έχει μάλιστα καθορίσει συγκεκριμένα βήματα – χρονοδιάγραμμα.
Στις 2 ή 3 Μαΐου θα κλείσει η SLA η Stuff level agreement δηλαδή η τεχνική βοήθεια που ουσιαστικά κλειδώσει την δεύτερη αξιολόγηση.
Έως τις 15 Μαΐου θα έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Στις 22 Μαΐου θα συμφωνηθεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Ως προς το χρέος που ακόμη δεν έχει διευθετηθεί στόχος είναι
-Ο ESM να αποπληρώσει τα 14 δισεκ. δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ώστε να μην ασκείται κριτική για την μεγάλη έκθεση στον ελληνικό κίνδυνο.
Ο στόχος είναι πρώτα η αποπληρωμή και εν συνεχεία η χορήγηση νέου δανείου μάλλον 3,5 δισεκ. ευρώ εφόσον έχει συμφωνηθεί το πακέτο των μέτρων για το χρέος με θετική έκθεση βιωσιμότητας.
Το δεξιό σχέδιο της αριστερής κυβέρνησης θέλει QE ποσοτική χαλάρωση Ιούνιο ή το αργότερο 20 Ιουλίου του 2017.

Γιατί θα ανακάμψουν οι μετοχές των τραπεζών;

Με βάση αυτό το σενάριο το χρηματιστήριο θα ανακάμψει – υπάρχει ένα ερωτηματικό για την πορεία της Wall που έχει ακραία υπερτιμηθεί – οι μετοχές των τραπεζών θα ανακάμψουν επίσης για δύο λόγους.
1)Η μείωση του country risk του ρίσκου χώρας θα βελτιώσει την σχέση ρίσκου απόδοσης και θα υπάρξουν εισροές ξένων κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα τόσο από την Ευρώπη όσο και από στροφή που θα υπάρξει απί τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη όταν ελαχιστοποιηθεί ο πολιτικός κίνδυνος....
2)Με βελτίωση του κλίματος είναι βασικό σενάριο πλέον ότι εξαλείφεται ο κίνδυνος των stress tests, τον Ιούλιο του 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Αυτός ο παράγοντας δεν έχει ακόμη περάσει στις αποτιμήσεις, όταν αρχίσει να αποτιμάται αυτό θα πάρουν ένα bonus στις αποδόσεις τους έως +30% ανεξάρτητα της ανόδου που έχουν καταγράψει έως τότε.
Είναι αληθές ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μια ακραία κακή στρέβλωση.
Ως μετοχές high risk – υψηλού κινδύνου – θα έπρεπε σε γενικές ανόδους των αγορών όπως στις 24 Απριλίου να σημειώνουν ράλι.
Αντιθέτως μετοχές low risk δηλαδή χαμηλού κινδύνου - όπως οι Γαλλικές - υπεραποδίδουν και αυτό σχετίζεται με την επενδυτική αδιαφορία για ελληνικά assets.
Αυτό η αριστερή κυβέρνηση με το δεξιό σχέδιο προσπαθεί ή θα προσπαθήσει να το αλλάξει.
 
Το βασικό σενάριο …επιστροφή στην ομαλότητα

Το βασικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, τις μετοχές και τα ομόλογα είναι επιστροφή στην ομαλότητα.
Για τους επόμενους 6-10 μήνες η ελληνική οικονομία θα έχει συγκλίνουσα πορεία με την ομαλότητα και όχι αποκλίνουσα όπως στο παρελθόν.
Οι επενδυτές στην Νέα Υόρκη και Βοστόνη – δεν αναφέρονται τυχαία – θεωρούν ότι όταν φύγει ο Γαλλικός, Γερμανικός, Ιταλικός κίνδυνος λόγω εκλογών και ο ελληνικός κίνδυνος λόγω δραματικής αβεβαιότητας για την τύχη του τρίτου προγράμματος στήριξης και τα ελληνικά assets θα αποκτήσουν ξανά ενδιαφέρον.

Το συμπέρασμα

Ποιος είναι ο στόχος του δεξιού σχεδίου από μια αριστερή διακυβέρνηση, προφανώς να μειώσουν σημαντικά την διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Είναι διαφορετικά να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 15% ή 20% διαφορά και διαφορετικά να χάσει με -5% με -6% διαφορά.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης