Αναλύσεις

Κυβερνητικές πηγές: Στις 2 ή 3 Μαΐου το Staff Level Agreement με τους δανειστές, έως 15/5 θα ψηφιστούν τα μέτρα από την Βουλή

Κυβερνητικές πηγές: Στις 2 ή 3 Μαΐου το Staff Level Agreement με τους δανειστές, έως 15/5 θα ψηφιστούν τα μέτρα από την Βουλή
Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης  με τους Θεσμούς αρχίζουν ξανά αύριο (25/4/2017) στην Αθήνα
Στο φουλ δουλεύουν πλέον οι κυβερνητικές μηχανές, ώστε να «ξεκολλήσει» η δεύτερη αξιολόγηση και τελικά η οικονομία να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων οι οποίες επισήμως ξεκινούν αύριο 25/4/2017 στις 5 το απόγευμα.
Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 2 το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει συγκαλέσει σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμεους με τη διαπραγμάτευση υπουργούς προκειμένου να καθοριστεί η τακτική που θα ακολουθηθεί στις επαφές με την τρόικα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική αισιοδοξία προκύπτει και από την πορεία των επαφών που είχε τα προηγούμενα 24ωρα το οικονομικό επιτελείο στην Ουάσιγκτον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Staff Level Agreement (δηλ. η τεχνική συμφωνία) με τους Θεσμούς θα έχει κλείσει στις 2 με 3 Μαΐου του 2017, ενώ τα μέτρα θα ψηφιστούν έως τις 15 Μαΐου του 2017.

Η επιστροφή της τρόικας

Εν τω μεταξύ, σήμερα (24/5/2017) επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα, ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να αρχίσουν από αύριο (25/4/2017), όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker.
Η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπαραγματεύσεις κρατώντας στο χέρι την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,9% για το 2016, κάτι που αναγνώρισε σήμερα και η Eurostat.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η Ελλάδα έχει το πέμπτο μεγαλύτερο πλεόνασμα (μαζί με τόκους) ανά την ΕΕ στο 0,7% του ΑΕΠ μετά το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Σουηδία και την Γερμανία.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του χρέους

Παρ' όλα ανοιχτό παραμένει το θέμα του ελληνικού χρέους, που είναι μακρά υψηλότερο έναντι των υπόλοιπων κρατών μελών, φτάνοντας στο 179% του ΑΕΠ με δεύτερη την Ιταλία με 132% του ΑΕΠ.
Με το ΔΝΤ να επιμένει σε ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πλέον το σχέδιο που προκρίνεται περιλαμβάνει πλέον -σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ που μίλησε στο bankingnews- τα εξής στοιχεία:
1) Παραμονή του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου
2) Ο ESM θα αποπληρώσει τα 14 δισ. δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα
3) Δεν θα ληφθεί απόφαση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα
4) Η έκθεση βιωσιμότητας θα παραμείνει στην διαπίστωση ότι είναι μη βιώσιμο το χρέος.
Επισημαίνεται ότι όλα αυτά αποτελούσαν το plan B που πλέον είναι πιθανό να μετατραπεί σε plan A καθώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης