Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Macron εναντίον Le Pen για τη γαλλική προεδρία - Macron: "Θα ενώσω τους Γάλλους" - Le Pen: "Είμαι η υποψήφια του λαού"

Macron εναντίον Le Pen για τη γαλλική προεδρία - Macron:
Νικητής του πρώτου γύρου ο Emmanuel Macron με ποσοστό 23,75%, έναντι της Marine Le Pen που συγκέντρωσε ποσοστό 21,53%. Στις 7 Μαίου η ανάδειξη του νέου προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας
O Emmanuel Macron και η Marine Le Pen θα δώσουν τη μάχη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, καθώς αναδείχθηκαν στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα της χθεσινής (23/4/2017) εκλογικής αναμέτρισης. 
Με βάση τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, ο Macron λαμβάνει ποσοστό 23,75%, με τη Le Pen να ακολουθεί με ποσοστό 21,53% και να διεκδικούν το αξίωμα του επόμενου προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας στην επαναληπτική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Μαίου 2017.
Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ακολουθούν ο Fillon με 19,9%, ο Mélenchon 19,6% και ο Hamon 6,3%.
Σε ότι αφορά στις προβλέψεις για την εκβαση του δευτερου γύρου, η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας μετά τα χθεσινά αποτελέσματα, αναφέρει πως το 62% των Γάλλων θα επιλέξουν για εοομενο πρόεδρο της χώρας τον Macron έναντι του 36% που θα δωσει την ψήφο του στην Merine Le Pen. 

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών επί 20.000.000 ψήφων

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών επί 20.000.000 ψήφων δίνουν προβάδισμα στην Marine Le Pen. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Le Pen 24,38%, Macron 22,19%, Fillon 19,63% και Mélenchon 18,9%.

Η συμμετοχή

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, έφθασε στο 69,42%, όπως έχουν διαμορφωθεί τα στοιχεία έως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.
Συγκριτικά, η συμμετοχή είχε ανέλθει σε 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 στον πρώτο γύρο.

Οι δηλώσεις Macron-"Θα ενώσω τους Γάλλους"

«Γυρίζουμε ξεκάθαρα σελίδα σήμερα στη γαλλική πολιτική ζωή», ήταν η πρώτη δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο από τον Emmanuel Macron.
Αργά το βράδυ, στην ομιλία του, ο Emmanuel Macron τόνισε ότι ο γαλλικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του σε μια πολύ σημαντική στιγμή της Γαλλίας, που πλήττεται από την τρομοκρατία και τα οικονομικά προβλήματα.
"Εχει λοιπόν αποφασιστεί να είμαι επικεφαλής σε αυτόν τον πρώτο γύρο" είπε ο Macron.
"Σε ένα έτος αλλάξαμε το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Ποτέ δεν θα λησμονήσω ότι εδώ και ένα χρόνο πήρατε στα χέρια σας το μέλλον της Γαλλίας. Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτό το μήνυμα. Σας ανήκει αυτή η συνέχιση του δύσκολου δρόμου. Ποτέ δεν θα απομακρυνθώ από εσάς.
Στο β γύρο θα έχω την ελπίδα για την Γαλλία αλλά και την Ευρώπη.
Στο εξής πρέπει να ενώσω τους Γάλλους και αύριο να είμαι ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας".

Marine Le Pen: "Είμαι η υποψήφια του λαού"

Η Marine Le Pen στην ομιλία της ευχαρίστησε τους "Γάλλους πατριώτες" για τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα και μίλησε απευθυνόμενη προς το γαλλικό λαό για την ανάγκη να επιλέξουν την ευημερία, την ανεξαρτησία, την ασφάλεια της Γαλλίας.
"Πρέπει να δείξουμε την υπερηφάνεια μας, οι Γάλλοι πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι. Το σύστημα αναζήτησε με κάθε τρόπο να πνίξει το μεγάλο δημόσιο πολιτικό διάλογο, που θα έπρεπε να είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση, να παίξει μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή την μονομαχία. Ομως, επιτέλους, θα ακουστεί η δική σας φωνή.
Οι Γάλλοι πρέπει να αντισταθούν στην άγρια παγκοσμιοποίηση και την απόλυτη απορρύθμιση, τη μαζική μετανάστευση, την ελεύθερη και ανεξέλεγκτη μετακίνηση των μεταναστών.
Εχετε μια επιλογή να αλλάξετε τα πάντα.
Φυσικά είχαμε και τον πρόεδρο Ολάντ που μας οδήγησε στο μηδέν.
Θέλουμε να απελευθερώσουμε το γαλλικό λαό. Είμαι η υποψήφια του λαού.
Μιλούμε για την επιβίωση της Γαλλίας, καλούμε τους Γάλλους να συνταχθούν με το δικό μας σχέδιο.
Ο Ντε Γκολ μιλούσε για υπερήφανο έθνος. Αυτήν τη Γαλλία αγαπάμε εμείς."

O Benoît Hamon για το αποτέλεσμα-Στηρίζει Macron

O Benoît Hamon, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ευχαρίστησε όσους τον υποστήριξαν και υπογράμμισε τις σοσιαλιστικές αξίες, που επιχείρησε να υπερασπιστεί με την υποψηφιότητά του.
Εστειλε ένα μήνυμα για την ανάγκη καταπολέμησης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, καλώντας όσους τον ψήφισαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του  Emmanuel Macron.


Macron στηρίζει  και o François Fillon

Ο Fillon σε δηλώσεις του ευχαρίστησε του Γάλλους που τον ψήφισαν και τόνισε ότι είναι στα χέρια του γαλλικού λαού να αποφασίσει για το μέλλον του.
«Παραμένετε ενωμένοι» δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν, «μην διασκορπίζεστε και μείνετε αποφασιστικοί, η Γαλλία έχει ανάγκη τη δύναμή σας.
Στο μεταξύ, θα πρέπει να επιλέξουμε αυτό που είναι ωφέλιμο για τη χώρα μας.
Δεν σας το λέω με ελαφριά καρδιά αλλά η αποχή δεν είναι στα γονίδιά μου, κυρίως όταν ένα εξτρεμιστικό κόμμα πλησιάζει την εξουσία.
Το κόμμα αυτό, το Εθνικό Μέτωπο, που ιδρύθηκε από τον Ζαν Μαρί Λεπέν, είναι γνωστό για την βία και έλλειψη ανοχής.
 Το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμά του θα οδηγήσει τη χώρα στην πτώχευση και σε αυτό το χάος θα πρέπει να προστεθεί και το χάος με την έξοδο από την Ευρώπη. Ο εξτρεμισμός δεν μπορεί παρά να φέρει δυστυχία και διαίρεση στη Γαλλία.
Σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ψηφίσουμε κατά της ακροδεξιάς, θα ψηφίσω επομένως για τον Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε.
«Εκτιμώ ότι είναι υποχρέωσή μου να σας το πω με ειλικρίνεια ότι ανήκει πλέον σε εσάς να αποφασίσετε με τη συνείδηση σας για το τι είναι καλύτερο για τη χώρα σας και για τα παιδιά σας», κατέληξε.

Ο Jean Luc Mélenchon κρατά ουδέτερη στάση

Ο Jean Luc Mélenchon στις δηλώσεις του επισήμανε ότι δεν ήταν το αποτέλεσμα που περίμενε.
"Ενας δεύτερος γύρος βρίσκεται μπροστά μας και οι δύο υποψήφιοι θέλουν να λάβουν τα πολιτικά πόστα χωρίς να έχουν οικολογική συνείδηση,ενώ αμφότεροι δεν μπορούν να κατανοήσουν το κοινωνικό κεκτημένο, που είναι η βάση της χώρας" είπε στην ομιλία του.
"Ο καθένας από εσάς γνωρίζει ποιό είναι το δικό του καθήκον. Οι υποστηρικτές μου θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις.
Σας καλώ να παραμείνετε ενωμένοι και να συνεχίσετε τον αγώνα. Ολοι πιστοί στο τρίπτυχο "Ελευθερία, Αδελφότητα, Ισότητα".

Δηλώσεις υποστήριξης στον Fillon από όλο το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.
Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».

Κ. Μητσοτάκης: "Απάντηση στον αριστεροδεξιό λαϊκισμό η νίκη Μακρόν"

«Η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης