Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Επιστολή Κοτζιά προς ΟΗΕ: "Ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό λειτουργεί υπέρ της τουρκικής πλευράς"

Επιστολή Κοτζιά προς ΟΗΕ:
Σε επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι ο Eide «υπερβαίνει τους όρους εντολής που του έχουν δοθεί, λειτουργώντας υπέρ της τουρκικής πλευράς»
Θέμα για τον Espen Barth Eide, ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θέτει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Antonio Guterres.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», το οποίο αναμεταδίδει το ΑΠΕ, στην επιστολή του με ημερομηνία 7 Απριλίου 2017, ο κ. Κοτζιάς καταγγέλλει πως ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού «ενεργεί για την προώθηση του τουρκικού αιτήματος για την εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Κοτζιάς εκθέτει τους προβληματισμούς του για την αποστολή  Eide, ο οποίος, όπως σημειώνεται, «υπερβαίνει τους όρους εντολής που του έχουν δοθεί, λειτουργώντας υπέρ της τουρκικής πλευράς».
Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Eide παραπλανεί τους διεθνείς παράγοντες, διαδίδοντας ότι επί του θέματος των τεσσάρων ελευθεριών υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ισχυριζόμενος πως οι διαφωνίες εντοπίζονται σε πολιτικό επίπεδο, παραπέμποντας τους συνομιλητές του στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαρτίου ο κ. Κοτζιάς, σε ομιλία του στη Λευκωσία, είχε χαρακτηρίσει - χωρίς να τον κατονομάσει - τον κ. Eide, ως "λομπίστα" της Τουρκίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου
«Tο περιεχόμενο της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, είναι αυτό που και ο ίδιος δημόσια έχει αναφέρει πρόσφατα κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας την επιστολή του κ. Κοτζιά προς τον γ.γ. του ΟΗΕ για το ρόλο του ειδικού συμβούλου του στο Κυπριακό.
«Υπάρχουν συμπεριφορές και ενέργειες από τον κ. Eide, που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, που δεν μας ικανοποιούν», δήλωσε στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, όπως το 2004 που με δική μας συγκατάθεση δόθηκε στον τότε ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ ένας ενισχυμένος ρόλος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης