Αναλύσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΒΒ- η αξιολόγηση της Κύπρου - Θετικό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΒΒ- η αξιολόγηση της Κύπρου - Θετικό το outlook
Το ανώτατο όριο αξιολόγησης (country ceiling) παρέμεινε στο «BBB-»   
Σε «ΒΒ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (ομόλογα με ή χωρίς εξασφαλίσεις) της Κύπρου ο αμερικανικός οίκος Fitch, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) θετικές, αλλά και τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «Β».
Το ανώτατο όριο αξιολόγησης (country ceiling) παρέμεινε στο «BBB-».
Η οικονομική ανάκαμψη, που βρίσκεται στο τρίτο έτος μετά την τραπεζική κρίση του 2013 και από το πρόγραμμα διάσωσης που ακολουθεί, στηρίζει τον τρέχοντα χρηματοπιστωτικό τομέα, τη δημοσιονομική προσαρμογή και την οικονομική προσαρμογή.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,8% το 2016, από 1,7% το 2015, και οφείλεται στην έντονη εγχώρια ζήτηση ανά τομέα.
Ο τουρισμός παρουσίασε άνοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 20% στις αφίξεις.
Η Fitch προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017 και 2,5% το 2018, που ενισχύεται από την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και από ένα ισχυρό κύμα επενδύσεων.
Ο προϋπολογισμός παρουσίασε πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2016 σε σύγκριση με έλλειμμα 0,1% το 2015 (εξαιρουμένης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) ενώ το δημόσιο χρέος κινήθηκε περί το 107,8%.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά, πως η κυκλική ανάκαμψη θα στηρίξει τα μικρά δημοσιονομικά πλεονάσματα ύψους 0,1% του ΑΕΠ το 2017 και 0,4% το 2018, οδηγώντας σε μείωση του χρέους σε ποσοστό περίπου 100% έως το 2018.
Ωστόσο οι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές παραμένουν, καθώς οι προεδρικές εκλογές το 2018 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δημοσιονομική χαλάρωση. Οι προοπτικές χρηματοδότησης είναι χωρίς εμπόδια με τα ταμειακά αποθέματα να καλύπτουν τις ανάγκες της Μεγαλονήσου, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για επανένωση του νησιού συνεχίστηκαν τον Απρίλιο μετά από διακοπή δύο μηνών. Η πιθανότητα επιτυχίας, οι όροι και τα οικονομικά μιας πιθανής επανένωσης της Κύπρου παραμένουν αβέβαιοι. Η επανένωση θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές μακροπρόθεσμα, ενισχύοντας την οικονομία, αλλά θα συνεπάγεται βραχυπρόθεσμο κόστος και αβεβαιότητες.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης