Αναλύσεις

Ellinas (CNHC): Η Τουρκική αγορά και όχι η ευρωπαϊκή καλύτερη για το Ισραηλινό φυσικό αέριο

Ellinas (CNHC): Η Τουρκική αγορά και όχι η ευρωπαϊκή καλύτερη για το Ισραηλινό φυσικό αέριο
Υποστηρίζει ότι η δυνατότητα κατασκευής ενός αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία είναι προτεραιότητα και είναι επίσης εμπορικά βιώσιμη λύση.
Εμπορικά μη βιώσιμο χαρακτηρίζει ο ειδικός της αγοράς πετρελαίου και εκτελεστικός πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου Charles Ellinas τον αγωγό φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από το Ισραήλ και θα φθάνει στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας και υποστηρίζει ότι καλύτερη λύση για το Ισραήλ είναι ένας αγωγός προς την Τουρκία.
Όπως είπε σύμφωνα με την ιστοσελίδα energynewscyprus.com, οι πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας για τις ισραηλινές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικές συνομιλίες.
Ο κ. Ellinas τονίζει, ότι «ένας τέτοιος αγωγός μπορεί να είναι εμπορικά βιώσιμος, αν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη διπλασιαστούν, σε πάνω από 8 δολάρια ανά 28,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, κάτι το οποίο δεν είναι πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον».
Υποστηρίζει δε, ότι η δυνατότητα κατασκευής ενός αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία, κάτι που συζήτησαν πρόσφατα οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, είναι προτεραιότητα και είναι επίσης εμπορικά βιώσιμη λύση.
«Το μόνο εμπόδιο» όπως επισημαίνει «είναι ότι ο αγωγός αυτός πρέπει να περάσει από την Κύπρο, κάτι που θα είναι εφικτό, μόνο εάν λυθεί το Κυπριακό», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Σημειώνει ωστόσο, ότι εκτός του προβλήματος της διέλευσης από την Κύπρο, υπάρχουν αντιδράσεις για την κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού τόσο στο Ισραήλ, όσο και στην Τουρκία.
Αλλά και στην περίπτωση όπως λέει, που επιλυθούν αυτά τα προβλήματα «μέχρι τη στιγμή που το ισραηλινό φυσικό αέριο θα φθάσει στην Τουρκία για να ενωθεί με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και να κατευθυνθεί στην Ευρώπη, θα είναι πάρα πολύ ακριβό για να βρει αγοραστές, αφού θα κοστίζει πάνω από 7 δολάρια ανά 28,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».
Υποστηρίζει δε, ότι το Ισραήλ μπορεί να ελπίζει μόνο στην Τουρκική αγορά, καθώς δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί με τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.
Επιπλέον, προσθέτει ότι η Ρωσική Gazprom είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τις αγορές της, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ευρώπη, ενάντια σε κάθε ανταγωνισμό.
Όπως λέει «μπορεί να κρατήσει τις τιμές στα 4 δολάρια ανά 28,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ή ακόμα λιγότερο», κάτι που όπως σημειώνει, είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί ένας νεοεισερχόμενος σε αυτές τις αγορές.
Επίσης, τονίζει ότι η Gazprom έχει πάνω από όλα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο και μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή της την δυνατότητα για την κάλυψη της ζήτησης και τη στήριξη των τιμών της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης