Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Προς ημιτελή συμφωνία στις 22 Μαΐου - Ο ESM αποπληρώνει τα 14 δισ. του ΔΝΤ τον Ιούλιο

Προς ημιτελή συμφωνία στις 22 Μαΐου - Ο ESM αποπληρώνει τα 14 δισ. του ΔΝΤ τον Ιούλιο
Η Ελλάδα με την λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018 δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές.
Ένα νέο σχέδιο αρχίζει να κυοφορείται για το μέλλον της Ελλάδος το οποίο θα οδηγήσει σε μια ημιτελή λύση, σε ένα ημιτελές αποτέλεσμα.
Ποιο είναι αυτό το σχέδιο;
Το νέο σχέδιο αποτελεί μια μίξη που συνδέει το ΔΝΤ, τον ESM, το ελληνικό χρέος και καλύπτει την Ελλάδα ως προς τις υποχρεώσεις του Ιουλίου του 2017.
Ελλάδα, δανειστές και ΕΕ συμφωνούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος έως το τέλος του τρίτου μνημονίου δηλαδή τον Ιούλιο του 2018.
Ο ESM τον Ιούλιο του 2017 θα αποπληρώσει τα 14 δισεκ. που είναι το εναπομείναν δάνειο του ταμείου στην Ελλάδα και έτσι μειώνεται και το κόστος δανεισμού καθώς τα επιτόκια των δανείων του ΔΝΤ είναι σχεδόν τριπλάσια από τα επιτόκια του ΕSM.
Το ΔΝΤ στρατηγικά εάν παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να δανείσει με 3 δισεκ. την Ελλάδα.
Ως προς το χρέος η Γερμανία έχει μια ξεκάθαρη θέση.
Να υπάρξει παρουσίαση και ανάλυση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που ζητάει η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται πιθανό.
Η Γερμανία επιμένει μόνο στο μείζον ζήτημα της δέσμευσης ότι το 2018 θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση και βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι δανειστές στις 22 Μαίου στο Eurogroup θα δεσμευθούν ότι θα λάβουν πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για την θέσπιση ενός 4ου μνημονίου και θα οριστικοποιήσουν το πώς θα λάβει οικονομική στήριξη η Ελλάδα για τις πληρωμές των 7,4 δισεκ. του Ιουλίου του 2017.
Εάν δεν έχει συμμετάσχει το ΔΝΤ τότε υποχρεωτικά υπάρχουν δύο λύσεις άπαξ και αυτό συνεπάγεται αλλαγή στην αρχική σύμβαση.
1)Να δοθεί δάνειο γέφυρα στην Ελλάδα 7 δισεκ. ευρώ και με αυτά να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου 2017
2)Να χρησιμοποιούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA και SMP που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.
Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος της επιστροφής για μέρος του 2014, το 2015 και το 2016  και μέρος του 2017 εκτιμάται σε περίπου 7 δις ευρώ
Συγκεκριμένα 3,882 δισ ευρώ αφορούσαν το 2015 και μέρος του 2014 και 1,691 δισ ευρώ για το 2016.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Το πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι ότι είχε σχεδιαστεί τα ομόλογα ANFA και SMP τα ομόλογα της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών προσκρούουν σε πλειάδα διαφορετικών τιμών κτήσης και προσεγγίσεων από τα διοικητικά συμβούλια των κεντρικών τραπεζών και γενικώς δεν υπάρχει διάθεση να δοθούν στην Ελλάδα.
Πρακτικά η λύση της χρήσης των κερδών ANFA δεν μπορεί να υλοποιηθεί ενώ το δάνειο γέφυρα είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμο.

Τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος;

Η Ελλάδα ζητάει να αποσαφηνιστούν και παρουσιαστούν άμεσα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς μόνο ο συνδυασμός και των δύο καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η Γερμανία προσεγγίζει πολύ διαφορετικά το θέμα και το ΔΝΤ επιμένει ότι χωρίς σαφή μέτρα για το χρέος δεν μπορεί να υπάρξει θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Με βάση ενδείξεις είναι πιθανό να υπάρξει είτε στις 21 με 23 Απριλίου είτε σε τριμερή μέσα στο α΄ 10ημερο του Μαΐου μεταξύ ESM, ΔΝΤ και ΕΚΤ πρωτοβουλίες ώστε να σχεδιαστεί μια λύση για το χρέος αλλά ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλός.

Το μεγάλο πλάνο – Το 4ο πρόγραμμα διάσωσης ή 4ο μνημόνιο

Όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα με την λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018 δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί χωρίς μηχανισμό προστασίας και αυτός ο μηχανισμός προστασίας δεν μπορεί να είναι ένας απλός μηχανισμός εγγύησης επιτοκίου αλλά ένα νέο πρωτότυπο μνημόνιο.
H Ελλάδα είναι 100% βέβαιο ότι θα έχει μηχανισμό επιτροπείας και μετά την λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης