Αναλύσεις

Mnuchin (Αμερικανός ΥΠΟΙΚ): Ελπίζω ότι το θέμα με την Ελλάδα θα λυθεί σύντομα - Είναι κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα

tags :
Mnuchin (Αμερικανός ΥΠΟΙΚ): Ελπίζω ότι το θέμα με την Ελλάδα θα λυθεί σύντομα - Είναι κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα
Αν και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, οι λέξεις που χρησιμοποίησε δεν υπονοούν ότι σχεδιάζει να βάλει εμπόδια
Σε μια... ιδιαίτερα ενθαρρυντική δήλωση σχετικά με το ελληνικό θέμα προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (21 - 23 Απριλίου 2017).
Όπως δήλωσε στους Financial Times, επί του παρόντος το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα φέρει το ΔΝΤ πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του, είπε ο Mnuchin.
«Πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε γιατί είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε προσθέτοντας ότι ελπίζει πως μια λύση στην «ελληνική κατάσταση» μπορεί να προκύψει στο «κοντινό μέλλον».
Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αν και τόνισε ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, οι λέξεις που χρησιμοποίησε δεν υπονοούν ότι σχεδιάζει να βάλει εμπόδια στην πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση ύψους 86 δισ. ευρώ της Ελλάδας.

Οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Πάντως, όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος από τις εκθέσεις του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα, τις ανακοινώσεις την Παρασκευή 21/4 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τα πλεονάσματα του 2016, την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, την έκθεση συμμόρφωσης (που θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup), την Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους από την Ευρώπη, το τεχνικό Μνημόνιο, και τη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ.

Lagarde: Μόνο με βιώσιμο χρέος θα συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Από την πλευρά της πάντως η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde δήλωσε σε δημοσιογράφους της Leading European Newspapers Association ότι μόνο εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, το Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα.
Ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυσή βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος» είπε η Lagarde, υπογραμμίζοντας πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «είναι εφικτή αν νομοθετηθούν και εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος προκειμένου να συμβαδίζει με την ανάλυση χρέους».

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα (18/4/2017) δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για το outlook της Παγκόσμιας Οικονομίας, όπου αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, για το ΑΕΠ του 2016 το Ταμείο εκτιμά μηδενική πρόβλεψη από ανάπτυξη +0,1% που ήταν η πρόβλεψη του Οκτωβρίου 2016, με βάση τις νέες εαρινές προβλέψεις.
Για το 2017 προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 2,2% έναντι 2,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και για το 2018 ανάπτυξη με ρυθμό 2,7%.
Μεσοπρόθεσμα ωστόσο η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1% για το 2022.
Παρά ταύτα ο Ταμείο υποστηρίζει ότι η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διατηρήσει μακρχρόνια ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης χωρίς υψηλό πληθωρισμό, το λεγόμενο δυνητικό ΑΕΠ (potential output), παραμένει πολύ χαμηλή.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης