Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Θ. Μάζης: Μόσχα και Ουάσιγκτον μάλλον συμφωνούν στην απομάκρυνση του Erdogan

Θ. Μάζης: Μόσχα και Ουάσιγκτον μάλλον συμφωνούν στην απομάκρυνση του Erdogan
Είναι σαφές σύμφωνα με τον κ. Μάζη, ότι θα υπήρξε ένα  σιωπηρό gentlemens agreement μεταξύ των για την απομάκρυνση  από την εξουσία του κ. Ερτογάν.
Ο  καθηγητής Γεωπολιτικής Θεωρίας και πρόεδρος  του Τμήματος  Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου  Αθηνών  Θεόδωρος  Μάζης μιλώντας στο ΕλληνοΡωσικό Ενεργειακό Συνέδριο εστίασε το ενδιαφέρον του στα γεγονότα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και στον «Χαλίφη» της  Άγκυρας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.
Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι οι στρατηγικές  αστοχίες της Δύσης τροφοδότησαν την «αυτονόμηση» της Τουρκίας ως προς το ΝΑΤΟ, όπως και της Σαουδικής  Αραβίας από την παραδοσιακή  παρακολουθηματική της στάση ως προς τις πρόσφατες  γεωστρατηγικές  επιλογές  του Προέδρου Ομπάμα.
Οι λόγοι είναι διαυγείς:  αφενός  μεν ο υπαρξιακός  φόβος  της  Αγκύρας για το ζήτημα της  Κουρδικής  αποσχίσεως  και αφετέρου  του Ριάντ για την  επαπειλούμενη  ανατροπή  των  ισορροπιών  στον  Περσικό Κόλπο προς  όφελος  της  Τεχεράνης.
Ο κ. Θ. Μάζης  συνεχίζοντας την ομιλία του ανέφερε, ότι οι δύο ισχυροί  πόλοι, Μόσχα  και  Ουάσιγκτον, αποσκοπούν την απομάκρυνση του Ερτογάν  από την εξουσία. Συγκεκριμένα είπε, ότι είναι σαφές, ότι Μόσχα  και  Ουάσιγκτον δεν επιδοκίμασαν  την  συμπεριφορά της Τουρκίας  στην   Συρία κατά το τρέχον έτος.
Είναι σαφές, ότι θα υπήρξε ένα  σιωπηρό gentlemens agreement μεταξύ των για την απομάκρυνση  από την εξουσία του κ. Ερτογάν.
Προσθέτει, ότι με δεδομένη συνεπώς την διάθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να μην αναστείλουντα σχέδια περί  «Αντιπυραυλικής Ασπίδος», τα οποία σαφώς εστόχευαν την Ρωσία, η Μόσχα  ευλόγως αμύνθηκε με κινήσεις υβριδικού πολέμου εναντίον ενός  ρωσσοφοβικού και  νέο-ψυχροπολεμικού ΝΑΤΟ.
Ο καθηγητής  Γεωπολιτικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  μίλησε για τον αποτυχόν, οπερετικό  πραξικόπημα στην Τουρκία  με δεδομένα τα ανωτέρω αποτέλεσε  ευκαιρία μεγίστη για το ισλαμοδικτατορικό  καθεστώς Ερντογάν  να επιχειρεί την απόλυτη κυριαρχία του στο εσωτερικό της  Τουρκίας, επανεξετάζοντας τον γεωστρατικό προσανατολισμό της χώρας προς  την μέχρι  σήμερα  υπαρξιακή έχθρα του:  στη Ρωσία του Προέδρου  Πούτιν.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος   
ntheo@bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης