Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

«Τσιμπάνε» οι τιμές των καυσίμων ενόψει της εξόδου του Πάσχα – Ξεπέρασε το 1,6 ευρώ το λίτρο η βενζίνη

«Τσιμπάνε» οι τιμές των καυσίμων ενόψει της εξόδου του Πάσχα – Ξεπέρασε το 1,6 ευρώ το λίτρο η βενζίνη
Η αύξηση οφείλεται σε ένα βαθμό και στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου
Οι αργίες του Πάσχα είναι μια καλή ευκαιρία για απόδραση από τον κλεινόν άστυ για τους κατοίκους των πόλεων, όπως επίσης και μία καλή ευκαιρία για τους συμμετέχοντες στην αγορά των υγρών καυσίμων να μαζέψουν ρευστό χρήμα λόγω αύξηση της ζήτησης.  
Οι τιμές της βενζίνης κινούνται έντονα ανοδικά από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ προς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η τιμή ήταν κάτω από το 1,48 ευρώ το λίτρο ή έστω οριακά πάνω από το 1,50 ευρώ το λίτρο.
Οι τιμές των βενζίνης τη Μεγάλη Εβδομάδα …τρέχουν, με αποτέλεσμα να φθάσουν χθες Μεγάλη Τετάρτη (12/4) στα επίπεδα του 1,619 ευρώ το λίτρο.
Σύνηθες είναι το φαινόμενο οι γιωταχήδες να κοιτούν καχύποπτα τους πρατηριούχους που θεωρούν δεδομένο ότι ανεβάζουν τις τιμές λόγω του κύματος φυγής που παρατηρείται πάντα την περίοδο των εορτών – αργιών.
Οι οικονομολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ζήτηση διαμορφώνει τις τιμές, οι οποίες πάντα κινούνται ανοδικά όταν οι καταναλωτές ζητούν να αγοράσουν το ίδιο προϊόν τη ίδια χρονική στιγμή.
Το γέμισμα του ρεζερβουάρ (50 λίτρα) με τιμή στο 1,495 ευρώ έχει τελικό κόστος της τάξεως των 74,5 ευρώ.
Όταν η τιμή της βενζίνης στη αντλία είναι στο 1,615 ευρώ, τοτε το κόστος ανέρχεται στα 80,75 ευρώ.  

Των φρονίμων τα παιδιά…

Οι πρατηριούχοι κάνουν λόγο για υπερβολές σχετικά με την αύξηση των τιμών των καυσίμων ενόψει των εορτών του Πάσχα και εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία των πολιτών να φύγουν από τα αστικά κέντρα.
Οι ίδιοι όμως επισημαίνουν ότι ο εορτασμός του Πάσχα δεν είναι ένα απρόοπτο γεγονός και όσοι φροντίζουν νωρίτερα τις μετακινήσεις τους θα γλιτώνουν τα 4 και 5 ευρώ στο συνολικό κόστος.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των τιμών των καυσίμων προήλθε σε σημαντικό βαθμό από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Στις 31 Μαρτίου 2017 η τιμή του μπρέντ ήταν στα 51,92 δολάρια το βαρέλι και την Μεγάλη Τρίτη 11/4 ήταν στα 54,67 δολάρια το βαρέλι.
Δηλαδή, οι διεθνείς τιμές κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 5%.
Πάντως το πρόβλημα των οδηγών που θα μετακινηθούν εκτός Αθηνών δεν έχει να κάνει μόνο με την τιμή της βενζίνης, αλλά και με το γεγονός ότι θα πρέπει να καταβάλουν ένα αξιοσέβαστο ποσό στους σταθμούς των διοδίων ώστε να διασχίσουν το εθνικό οδικό δίκτυο μέχρι τον τελικό προορισμό τους.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης