Αναλύσεις

Μυτιληναίος στο Bloomberg – Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία

Μυτιληναίος στο Bloomberg – Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία
Ο κ. Μυτιληναίος επισημαίνει, ότι μετά την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο του 2015 η κυβέρνηση κινείται πλέον στην κατεύθυνση του ρεαλισμού.
Την πεποίθησή του ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να… απογειωθεί υπό προϋποθέσεις, εξέφρασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη του στο Bloomberg.
Παράλληλα ο κ. Μυτιληνάιος έθεσε το 2017 ως την χρονιά κατά την οποία θα ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του Ομίλου, προιδεάζοντας ότι σχετικά με την εταιρική σχέση μεταξύ του Ομίλου και των θυγατρικών του.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανέφερε ότι η επιλογή στην μορφή της holding ξεπεράστηκε.
Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει, εφόσον ολοκληρωθούν τρία ορόσημα:
- Ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση, η οποία εκτιμά ότι θα είναι δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει τα θέματα εργατικής νομοθεσίας και ασφάλισης.
– Επιλυθεί το ζήτημα του χρέους, για το οποίο υπήρξε υπόσχεση από την πλευρά των δανειστών.
– Επανέλθει η αγορά Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Ο κ. Μυτιληναίος επισημαίνει, ότι μετά την επανεκλογή της τον Σεπτέμβριο του 2015 η κυβέρνηση κινείται πλέον στην κατεύθυνση του ρεαλισμού.
Όπως λέει χαρακτηριστικά «μετά το δημοψήφισμα και τις εκλογές είχαμε μια νέα, καλύτερη κυβέρνηση, που προσπαθεί περισσότερο από την προηγούμενη να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα, αυτό που αποκαλώ κυβέρνηση ρεαλισμού.
Προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους νέους νόμους, τους κανονισμούς και τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές μας».
Ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος υπογραμμίζει, ότι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, που θα φέρει εμπιστοσύνη και άρα επενδύσεις.
Αφού σημείωσε ότι «έχουμε ακόμα capital controls» συμπλήρωσε ότι «υπήρξε μεν χαλάρωση των περιορισμών, αλλά ακόμα υφίστανται και η παροχή ρευστότητας στην οικονομία είναι περιορισμένη».
Τόνισε ότι «οι καταθέσεις ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στις τράπεζες και η εξωτερική χρηματοδότηση είναι ακόμα δύσκολη» και συμπλήρωσε ότι «γι’ αυτό δεν μπορούμε να αναμένουμε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ρευστότητας».
Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος «το ζήτημα της ρευστότητας σημαίνει θέμα αξιοπιστίας και στο εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι «για να κερδίσουμε εμπιστοσύνη από το εξωτερικό, χρειαζόμαστε την επίλυση του ζητήματος του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης».
«Όταν εξασφαλιστούν αυτά τα δύο, τότε όπως αναφέρει και το ΔΝΤ, θα μπορέσουμε να πάμε στο 2,8%, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με την αγορά πετρελαίου είπε, ότι «η πιθανή συμφωνία του ΟΠΕΚ θα είναι σίγουρα κάτι θετικό για τις τιμές του πετρελαίου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε έναν ρυθμιστικό παράγοντα, το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο».
Όπως εξήγησε «αν οι τιμές του πετρελαίου φθάσουν στα επίπεδα των 60–70 δολαρίων εξαιτίας της συμφωνίας του ΟΠΕΚ ή για άλλους λόγους, τότε υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου προς διάθεση» και συμπλήρωσε ότι «ήδη, οι πιο ανταγωνιστικοί Αμερικανοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να παράγουν στα επίπεδα των 50 δολαρίων, που μαζί με το δικαίωμα μεταφοράς (contango) δίνει περιθώριο για 2-3 χρόνια».
«Επομένως, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για τις τιμές του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον» τόνισε.
Όσον αφορά στην αγορά της Κίνας και τη μείωση των τιμών, ο κ. Μυτιληναίος είπε, ότι «η Κίνα για πρώτη φορά φέτος έκανε μια κίνηση που εξέπληξε τις αγορές κι άλλαξε το σκηνικό» διευκρινίζοντας ότι «μείωσαν την παραγωγή άνθρακα κατά 1/3 και αυτό οδήγησε στην αύξηση των τιμών του άνθρακα διεθνώς κατά 1/3».
Συνεχίζοντας σημειώνει ότι «είδαμε έτσι τις τιμές του αλουμινίου να ανεβαίνουν κατά 300 δολάρια» και προσθέτει ότι «επομένως, αυτό δείχνει πως η Κίνα καθοδηγεί τις αγορές» τονίζοντας ότι «όλοι λοιπόν είναι με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και τη FED».
Ερωτηθείς για το θέμα του ανασχηματισμού του Ομίλου, ο κ. Μυτιληναίος τονίζει, ότι «ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, που κατά 85% έχει εξαγωγική δραστηριότητα, δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας».
Υποστηρίζει δε, ότι «η χρονιά που  διανύουμε θα είναι μια καλή χρονιά και ο σχεδιασμός μας για το 2017 δείχνει, πως θα είναι μια χρονιά-ρεκόρ, που θα συνοδευθεί από ένα ριζικό ανασχηματισμό (μια ριζική αναδιάρθρωση) του Ομίλου, όπως ανακοινώσαμε πριν δύο εβδομάδες και που είναι αυτή τη στιγμή έτοιμη να υλοποιηθεί».

Πρώτη δημοσίευση 2- 11 - 2016   14.28

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης