Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Κοτζιάς: Με τις ενέργειές μας αναβαθμίσαμε γεωπολιτικά την Ελλάδα - Η Ευρώπη δεν κατανοεί τις μεγάλες αλλαγές στον κόσμο

Κοτζιάς: Με τις ενέργειές μας αναβαθμίσαμε γεωπολιτικά την Ελλάδα - Η Ευρώπη δεν κατανοεί τις μεγάλες αλλαγές στον κόσμο
Υπάρχει μία μετατόπιση από την γεωπολιτική στην γεωοικονομία, καθώς και οι ΗΠΑ κατανοούν, σε αντίθεση με την ΕΕ, τη σημασία των ανερχόμενων νέων δυνάμεων
«Η εξωτερική πολιτική απαιτεί σταθερότητα, ανεξαρτησία, νηφαλιότητα, υπομονή, σοβαρότητα, καλή εκπαίδευση και επιστημονική στήριξη»
«H τάση της παγκοσμιοποίησης, των ανοικτών αγορών και των ελεύθερων μετακινήσεων θα έρθει αντιμέτωπη με την τάση κατακερματισμού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας σήμερα (10/4/2017)  στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κίνηση Ιδεών και Δράσης  ΠΡΑΤΤΩ, της οποίας είναι πρόεδρος
Υπάρχει μία μετατόπιση από την γεωπολιτική στην γεωοικονομία, καθώς και οι ΗΠΑ κατανοούν, σε αντίθεση με την ΕΕ, τη σημασία των ανερχόμενων νέων δυνάμεων με υποχώρηση της  Δύσης  και αναζητούν δρόμο επανάκαμψης, παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Η εξωτερική πολιτική απαιτεί σταθερότητα, ανεξαρτησία, νηφαλιότητα, υπομονή, σοβαρότητα, καλή εκπαίδευση και επιστημονική στήριξη, εμείς με τις ενέργειές μας αναβαθμίσαμε γεωπολιτικά τη χώρα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Σε έναν κόσμο που τείνει να χάσει τις συντεταγμένες του και να πορευτεί προς χαοτικές καταστάσεις, όπως είπε, στην Ευρώπη δεν έχουν κατανοήσει σε βάθος τις αλλαγές, ούτε το γεγονός ότι από  την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή κρίνεται το μέλλον της ΕΕ.
Η ΕΕ δεν μπορεί να εξελίσσεται σε τιμωρητικό εργαλείο, χωρίς όραμα, έχοντας απομακρυνθεί από τις αξίες της αλληλεγγύης.
Εμείς θέλουμε μία κοινωνική Ευρώπη με μέτρο τον άνθρωπο, είμαστε εναντίον μίας Ευρώπης αλλά καρτ.
Iδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στον  τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετώπισε την Ελλάδα υποδαυλίζοντας έναν ιδιότυπο εθνικισμό καθώς αντί η κριτική να ασκείται σε πολιτικές ασκήθηκε σε πρόσωπα λαούς και χώρες.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις αλλαγές που υπάρχουν στη περιοχή μας.
Ως προς την Αλβανία, όπως εξήγησε, η  Ελλάδα έθεσε αυστηρά το πλαίσιο τήρησης των πέντε προϋποθέσεων για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.
Σχετικά με την ΠΓΔΜ τόνισε τον κίνδυνο για την σταθερότητα της περιοχής αν δεν λειτουργεί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου και επισήμανε την μεγάλη  σημασία που έχει να επικρατήσει κουλτούρα συμβιβασμού και συναίνεσης.
Αναφορικά με την Τουρκία,  είπε ότι είναι μία νευρική δύναμη και ότι οι δηλώσεις της περί αμφισβήτησης  της αξίας της Συνθήκης της Λωζάννης υποκρύπτουν αναθεωρητισμό.
Για το κυπριακό υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει μία λύση χωρίς εγγυήσεις, με απομάκρυνση του κατοχικού στρατού, μία λύση με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και χωρίς οι  διεθνείς διαπραγματευτές να συμπεριφέρονται ως «λομπίστες».
 Αναφερόμενος στο καθεστώς των τεσσάρων ελευθεριών τόνισε την ανάγκη απαρέγκλιτης στήριξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Σε αυτό το σημείο δεν παρέλειψε να επικρίνει   όσους γίνονται φορείς, όπως είπε,  του τουρκικού εθνικισμού δικαιολογώντας και αναπαράγοντας  τη στάση και τις θέσεις της τουρκικής διπλωματίας.
Πηγη:
www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης