Αναλύσεις

Στην σκιά αντικρουόμενων πιέσεων από Ελλάδα και CDU η νέα συνάντηση Lagarde – Merkel

Στην σκιά αντικρουόμενων πιέσεων από Ελλάδα και CDU η νέα συνάντηση Lagarde – Merkel
Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα το οποίο δεν έχει επιλυθεί.
Η νέα συνάντηση της Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ και της Merkel της Γερμανίδας Καγκελαρίου στις 10 και 11 Απριλίου του 2017 στην Γερμανία με επίκεντρο το ελληνικό χρέος…πραγματοποιείται στην σκιά αντικρουόμενων πιέσεων.
Από την μια ο έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έθεσε ένα όρο για να θεσπιστούν τα μέτρα για το 2019 και 2020 θέλει δέσμευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα πιέζει για το χρέος την Γερμανία και το ΔΝΤ.
Από την άλλη όμως η Merkel και ο Schaeuble δέχθηκαν πυρά από βουλευτές του CDU του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος τονίζοντας ότι η στάση του Schaeuble στο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου ήταν μη συμβατή με τις πάγιες γερμανικές θέσεις ενώ άσκησαν δριμεία κριτική ως προς το ζήτημα του χρέους.
Η νέα συνάντηση Lagarde με Merkel είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά το Eurogroup στις 7 Απριλίου όπου η Ελλάδα υπαναχώρησε στις πιέσεις και δέχθηκε να ψηφίσει τα μέτρα, πραγματοποιείται νωρίτερα από την Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου.
Το ΔΝΤ ζητούσε 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα και γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να αλλάξει την έκθεση βιωσιμότητας από εξαιρετικά μη βιώσιμο σε βιώσιμο.
Όμως η Γερμανία δεν μπορεί να δεχθεί – παραμονές των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου – μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η πρόταση που εξετάζεται είναι
Στο ανακοινωθέν του Eurogroup στις 22 Μαίου του 2017 να υπάρχει αναφορά της δέσμευσης των υπουργών οικονομικών προς την Ελλάδα ότι από το 2018 θα λάβουν μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Θα υπάρχει μια ρητή πολιτική δέσμευση.
Όμως θα πρέπει για να μπορέσει τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ να καταλήξουν σε θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας DSA να αναλυθούν και αποτιμηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Χωρίς ανάλυση και αποτίμηση πως θα συνταχθούν δύο εκθέσεις βιωσιμότητας;
Όμως εδώ κρύβεται μια μεγάλη παγίδα.
Εάν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο τότε δεν χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αποτελούν την κορωνίδα των παρεμβάσεων των δανειστών για το ελληνικό χρέος.
Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα το οποίο δεν έχει επιλυθεί.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης