Αναλύσεις

Γιατί το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο "φοβίζει" τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος

Γιατί το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις φοβούνται πως θα επωμιστούν το κόστος της κοινωνικής πολιτικής του ΥΠΕΝ, στερώντας τους μέρος της ρευστότητας και περιορίζοντας τα περιθώρια διαμόρφωσης ανταγωνιστικών τιμολογίων
Η μία στις δύο εταιρείες προμήθειας ενέργειας έχουν έτοιμη και εύκολη την απάντηση σε όσους καταναλωτές ζητούν να ενταχθούν στο πελατολόγιό τους, ενώ είναι δικαιούχοι του φθηνού Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ): Απλά ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρει στον ενδιαφερόμενο υποψήφιο πελάτη ότι δεν τον συμφέρει να «μετακινηθεί» από τη ΔΕΗ, επισημαίνοντάς του παράλληλα πως η εταιρία δεν μπορεί να του παράσχει την έκπτωση του ΚΟΤ.  
Το ρεπορτάζ του World Energy News πραγματοποιήθηκε σε αρκετές εταιρείες προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, με τους εκπροσώπους τους να δίνουν ακριβώς την ίδια απάντηση – μήνυμα: Δεν είναι συμφέρουσα η μεταφορά από τη ΔΕΗ από τη στιγμή που ο πελάτης είναι ενταγμένος στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.   
Ωστόσο, η επιθυμία του πελάτη να αλλάξει προμηθευτή ενέργειας, παρά την ευγενική παρότρυνση των εκπροσώπων των εταιρειών να μη το πράξει, μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί.  
Και αυτό γιατί οι ενδιαφερόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να καταθέσουν τη σχετική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του ΔΕΔΔΗΕ και το αίτημα τους να φθάσει στην εταιρεία που αυτοί έχουν επιλέξει.  

Προβληματισμός και αγωνία  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας σε ότι έχει να κάνει με το ΚΟΤ, φαίνεται να έχουν θορυβήσει τα στελέχη των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Το τιμολόγιο του ΚΟΤ είναι πλέον ενιαίο και κοινό σε όλες τις εταιρίες, από τη ΔΕΗ μέχρι και το μικρότερο ιδιώτη πάροχο, που υποχρεούνται να το παρέχουν στις ευπαθείς κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, οι οποίες ασφαλώς και δεν μπορούν να αποκλεισθούν από την αγορά ενέργειας.  
Τα στελέχη των ιδιωτικών εταιρειών αγωνιούν, διότι στην περίπτωση που το χαρτοφυλάκιο τους «πλημμυρίσει» με χρήστες του ΚΟΤ είναι βέβαιο ότι θα χάσουν μέρος της ρευστότητά τους και θα αναγκασθούν κατά ένα τρόπο να χρηματοδοτούν την κοινωνική πολιτική του υπουργείου Ενέργειας.
Σημειώνεται πως το τιμολόγιο του ΚΟΤ I διαμορφώνεται στα 0,04922 ευρώ και η διαφορά από την πραγματική αξία του τιμολογίου καλύπτεται από τη ρυθμιζόμενη χρέωση ΥΚΩ.  
Για παράδειγμα, αν σε μία εταιρεία το κόστος της κιλοβατώρας ανέρχεται στο 0,08520 ευρώ, τη διαφορά των 0,03598 ευρώ θα την πληρωθεί από το ταμείο των ΥΚΩ.
Ποια ιδιωτική εταιρεία, όμως, είναι σε θέση να χρηματοδοτεί – έστω και προσωρινά – τη διαφορά αυτή όταν η αγορά της ενέργειας και η ΡΑΕ απαιτούν ζεστό χρήμα και εγγυήσεις για να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της προμήθειας ρεύματος;   
Είναι προφανές ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θέλουν πολιτικές που θα τους οδηγήσουν στα μονοπάτια της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας πολιτικών του παρελθόντος.   
Κανένας προμηθευτής δεν θέλει τιμολόγια ΚΟΤ στα… πόδια του, διότι κάτι τέτοιο  αλλάζει τα δεδομένα και τον αναγκάζει επί της ουσίας να διαμορφώσουν τιμολόγια σε υψηλότερα επίπεδα.
Κάτι που θα έχει ως συνέπεια να απωλέσουν το πλεονέκτημα των ανταγωνιστικών προσφορών και επομένως να κινδυνεύουν να χάνουν τους καλούς πελάτες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης