Αναλύσεις

Oλο το σχέδιο για το ΚΟΤ - Το κόστος στην ΔΕΗ - Υποχρεωμένοι και οι ιδιώτες να το παράσχουν

Oλο το σχέδιο για το ΚΟΤ - Το κόστος στην ΔΕΗ - Υποχρεωμένοι και οι ιδιώτες να το παράσχουν
Με τη νέα ρύθμιση καταργείται η απένταξη από το KOT σε περίπτωση υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης, ενώ οι δικαιούχοι του φθηνού τιμολογίου θα χρεώνονται στο εξής με τις τιμές της αγοράς μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο – ΚΟΤ παίρνει ουσιαστικά σάρκα και οστά με την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Γιώργου Σταθάκη να ικανοποιήσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ασθενείς οικονομικά ομάδες.
Η πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας είναι στην ουσία μία ανταπόκριση στα ρεπορτάζ του World Energy News που ανέδειξαν την αδικία για τους χρήστες του ΚΟΤ, καθώς αυτοί σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων της κατανάλωσης έχαναν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του τιμολογίου και καλούνταν να πληρώσουν το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Ο υπουργός Ενέργειας με χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Υπουργείο αποκαθιστά μια άνιση μεταχείριση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Πολυτέκνων που ίσχυε ως τώρα, με διάταξη που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου για τις «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» και θα συζητηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ αποτελεί το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για το ΚΟΤ.
Με την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης προβλέπεται η κατάργηση της απένταξης από το KOT σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης.
Με το νέο πλαίσιο, στις περιπτώσεις αυτές οι ευπαθείς ομάδες δεν θα απεντάσσονται, αλλά θα τιμολογούνται με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μόνον για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.
Η νομοθετική πρωτοβουλία αντιμετωπίζει ένα βασικό πρόβλημα όσων είχαν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Παράδειγμα στο ΚΟΤ 1 το κόστος ανά Kwh ανέρχεται στα 0,04922 ευρώ.
Στην περίπτωση που υπήρχε υπέρβαση έστω και κατά μία κιλοβατώρα η χρέωση γίνονταν με 0,09460 ευρώ.
Στην πράξη ο καταναλωτής έχανε το ευεργέτημα του ΚΟΤ και την χαμηλή τιμολόγηση.
Με την απόφαση του  κ. Γιώργου Σταθάκη μόνο η υπέρβαση, δηλαδή οι επιπλέον Kwh θα χρεώνονται με τον τιμολόγιο της αγοράς.  
Έτσι οι χρήστες του ΚΟΤ θα απολαμβάνουν το φθηνό τιμολόγιο για  το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης.  

Τι δεν υπολόγισε ο υπουργός  

Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά για το κόστος της απόφασης και κυρίως το ύψος της επιβάρυνσης που θα υποστούν οι καταναλωτές που δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ.
Το κόστος των τιμολογίων ΚΟΤ καλύπτονται από τη ρυθμιζόμενη χρέωση ΥΚΩ που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς.
Όμως η απόφαση του υπουργού Ενέργειας εκτιμούν αναλυτές θα πλήξει άμεσα τη ΔΕΗ σε μία  δύσκολή περίοδο για την ίδια αφού δίνει μάχη για να μαζέψει έσοδα δίνοντας εκπτώσεις έως 21% στα τιμολόγια της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του World Energy News οι δικαιούχοι του ΚΟΤ της πρώτης κατηγορίας είναι όσοι δηλώνουν εισόδημα 12.000.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που δικαιούνται τη συμμετοχή τους στο  ΚΟΤ ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια πελάτες. 
Ωστόσο σε όλες τις κατηγορίες KOT αντιστοιχούν 645.262  δικαιούχοι – μετρητές.  
Με την αποκατάσταση της αδικίας από τον υπουργό Ενέργειας ενδεχομένως ένα μεγάλο μέρος από τα 3 εκατομμύρια των δικαιούχων θα ενταχθούν στο ΚΟΤ διότι για κατανάλωση μέχρι 1.500  Kwh θα πληρώνουν 0,04922 ευρώ την Kwh και την υπέρβαση με 0,09460 όταν η κατανάλωση είναι μέχρι τις 2.000 Kwh.
Όταν η κατανάλωση είναι υψηλότερη, η κιλοβατώρα θα τιμολογείται με 0,10252 ευρώ.

Η ΔΕΗ θα πληρώσει το «μάρμαρο»
 
Με  την ενεργοποίηση της εν λόγω απόφασης η ΔΕΗ θα δίνει ρεύμα με χαμηλές τιμές στους δικαιούχους καταναλωτές, οι οποίοι θα ζητήσουν η παροχή ρεύματος να μεταφερθεί στο δικό τους ονοματεπώνυμο μιας και αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο τιμολόγιο ΚΟΤ.  
Σημειώνεται πως για την οικογένεια με τρία παιδία και με οικογενειακό εισόδημα 23.500 ευρώ η τιμή της Kwh διαμορφώνεται στα 0,04922 και το όριο της κατανάλωσης ανέρχεται στις 1.700 Kwh το τετράμηνο.
Τα κόστη της ΔΕΗ είναι βέβαιο ότι δεν είναι στα 0,4922 ευρώ και επομένως η επιχείρηση θα κληθεί βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.  

Υποχρεωμένοι να διαθέτουν ΚΟΤ και οι ιδιώτες προμηθευτές

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Συνεπώς, όλοι οι δικαιούχοι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο ΚΟΤ μέσω της ιστοσελίδας του ΔΕΔΔΗΕ, ανεξάρτητα του προμηθευτή που έχουν επιλέξει.
Τέλος να σημειωθεί ότι με τη ίδια ανακοίνωση απαλλάσσονται οι χρήστες του ΚΟΤ από τη ρυθμιζόμενη χρέωση ΥΚΩ που είχαν νυκτερινό τιμολόγιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρέωση ΥΚΩ καλύπτει μεταξύ άλλων το οικονομικό έλλειμμα που δημιουργείται από τα φθηνά τιμολόγια του ΚΟΤ.
Στην περίπτωση να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις το 50%  των πελατών  της ΔΕΗ θα μειωθούν κατακόρυφα τα έσοδα με αποτέλεσμα να αναζητηθούν νέοι οικονομικοί πόροι.
Πάντως το υπουργείο Ενέργειας δεν συνόδευσε την ανακοίνωση με οικονομική ανάλυση για τις επιπτώσεις στη ΔΕΗ.  
Επίσης δεν έδωσε στοιχεία για όσους συμμετέχουν αναλυτικά ανά κατηγορία στο  ΚΟΤ και πόσοι κάνουν υπέρβαση των ορίων της κατανάλωσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης