Αναλύσεις

Draghi: Η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι λόγος ανησυχίας - Ευάλωτη η Ευρωζώνη σε κρίσεις

tags :
Draghi: Η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι λόγος ανησυχίας - Ευάλωτη η Ευρωζώνη σε κρίσεις
«Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν»
Η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι λόγος ανησυχίας, τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
Σε ένα μεγάλο μέρος της κρίσης υπήρξαν αποτυχημένες ανακάμψεις, τόνισε νωρίτερα σήμερα 6/4/2017, ο Mario Draghi μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Η ανάκαμψη που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2009-2011 εκτροχιάστηκε από την έναρξη της κρίσης του δημόσιου χρέους, σημείωσε ο Ιταλός αξιωματούχος, τονίζοντας πως στη συνέχεια  υπήρξε μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη που αρχίζει στα μέσα του 2013, αλλά έχασε την ορμή της από το καλοκαίρι του 2014 καθώς το εξωτερικό περιβάλλον έγινε πιο αβέβαιη.
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ, με άλλα λόγια, συνεχώς αγωνίζεται να αποκτήσει δυναμική και φάνηκε ιδιαίτερα ευάλωτη σε νέες κρίσεις.
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν, ανέφερε ο Draghi.
Δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική έχει ενισχύσει την οικονομία, υπάρχουν πράγματι τρία χαρακτηριστικά της ανάκαμψης που δίνουν την πεποίθηση ότι μπορεί να κερδίζει δική της δυναμική.
Το πρώτο είναι ότι η ανάκαμψη προωθείται από έναν ενάρετο κύκλο μεταξύ της αύξησης της κατανάλωσης, της αύξησης της απασχόλησης και του εισοδήματος από εργασία.
Αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί περαιτέρω την αύξηση της κατανάλωσης και καθώς η συνολική ζήτηση έχει ενισχυθεί, οι επενδύσεις έχουν επίσης ξεκινήσει μια κυκλική ανάκαμψη, η οποία αναμένουμε να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική.
Το τρίτο σημαντικό χαρακτηριστικό της ανάκαμψης είναι η ευρύτητα της σε όλους τους τομείς και τις χώρες.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Αν κοιτάξει κανείς το ποσοστό όλους τους τομείς σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο αριθμός αυτός ήταν πάνω από 80% στα τέλη του περασμένου έτους - πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 73% και το επίπεδο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης την περίοδο 2009-11.
Αυτή ήταν και η αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο, όταν αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις προόδου, είναι σαφώς πολύ νωρίς για να δηλωθεί η επιτυχία.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης