Αναλύσεις

Schaeuble και Dijsselbloem έτοιμοι να στηρίξουν προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας για την Ελλάδα

Schaeuble και Dijsselbloem έτοιμοι να στηρίξουν προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας για την Ελλάδα
Η ποσοτική χαλάρωση που θεωρείται επακόλουθο του χρέους, θα έχει για την Ελλάδα πολύ μικρή παρέμβαση και ωφέλεια καθώς το πρόγραμμα QE βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και προσεχώς έως το τέλος του 2017 θα έχει λήξει ή θα έχει σημαντικά αποδυναμωθεί.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο δεν γνωρίζει να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα συμβεί αυτό.
Ο Schaeuble δεν μπόρεσε να μιλήσει με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει κάποια λύση στα ανοιχτά ζητήματα που παραμένουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το αυριανό (7/4) Eurogroup.
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, η κρίσιμη συνάντηση του Γερμανού υπουργού οικονομικών W. Schaeuble με τον επικεφαλής του Eurogroup Dijsselbloem που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 6 Απριλίου του 2017 μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup στις 7 Απριλίου μπορεί να αποδώσει καρπούς για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις 7 Απριλίου στο Eurogroup της Μάλτα θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας ενώ η τελική μορφή του stuff level agreement θα συμφωνηθεί σε έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου ή 5 Μαΐου του 2017.
Μετά τις διαβουλεύσεις που υπήρξαν μεταξύ Ελλάδος και θεσμών στις Βρυξέλλες και της στάσης που έχει κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά υπαναχωρώντας από τις αρχικές άτεγκτες θέσεις της αρχίζει να εξυφαίνεται φως…
Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας στις 7 Απριλίου του 2017 στο Eurogroup.
Το τελικό stuff level agreement αναμένεται να συμφωνηθεί στις 28 Απριλίου ή 5 Μαΐου του 2017 σε έκτακτο Eurogroup.
Ωστόσο το προσχέδιο θα ξεκλειδώσει την δεύτερη αξιολόγηση.
Είναι αληθές ότι W. Schaeuble και Dijsselbloem αρχικώς σχεδίαζαν να θέσουν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση ότι εάν έως τις 22 Μαίου δεν κλειδώσει η αξιολόγηση και δεν έχει επέλθει η συμφωνία σε όλα τα μέτωπα οι δανειστές θα παγώσουν τις διαπραγματεύσεις.
Όμως η πρόοδος που έχει σημειωθεί αλλάζει τα δεδομένα.
Το προσχέδιο συμφωνίας θα δημιουργήσει νέα δυναμική ωστόσο τι θα κερδίσει η Ελλάδα, ποια θα είναι τα ανταλλάγματα;
Στο σκέλος των ανταλλαγμάτων η Ελλάδα κερδίσει ελάχιστα και φθίνουσας παρέμβασης δράσεις.
Για το χρέος θα υπάρξει μια δέσμευση των ευρωπαίων ότι θα εξεταστεί το ελληνικό χρέος στο τέλος του προγράμματος.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης επεξεργάζεται ένα σχέδιο ως προς τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν στο ελληνικό χρέος.
Αν και θα εφαρμοστούν από το 2018 ωστόσο φαίνεται ότι μια προσέγγιση αποτίμησης των παρεμβάσεων που θα συμφωνηθούν θα παρουσιαστεί στο Eurogroup στις 22 Μαίου του 2017.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να περιλαμβάνουν
-    Νέα επιμήκυνση 5 ή 10 χρόνια
-    Τροποποιήσεις ως προς την πολιτική επιτοκίων.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα βελτιώνουν το προφίλ ρίσκου αλλά δεν θεωρούνται καίριας σημασίας παρεμβάσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η ποσοτική χαλάρωση που θεωρείται επακόλουθο του χρέους, θα έχει για την Ελλάδα πολύ μικρή παρέμβαση και ωφέλεια καθώς το πρόγραμμα QE βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και προσεχώς έως το τέλος του 2017 θα έχει λήξει ή θα έχει σημαντικά αποδυναμωθεί.

Πηγή: www.bankingnews.gr  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης