Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΣΕΒ: Δέκα προτεραιότητες για την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης

ΣΕΒ: Δέκα προτεραιότητες για την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης
Ο ΣΕΒ τονίζει, ότι «αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε σαν λαός στην παρακμή» και προσθέτει ότι «μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος και όχι να διαιωνίζει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».
Τις 10 μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν για τη μετάβαση της οικονομίας της χώρας σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο εξωστρεφούς ανάπτυξης,  καταθέτει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία ενόψει της κατάρτισης της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης.
Όπως αναφέρει, εκατομμύρια απασχολούμενων είναι εγκλωβισμένοι σε οικονομικές δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ΣΕΒ «το καίριο διακύβευμα της οικονομικής πολιτικής είναι η διευκόλυνση της μεταφοράς πόρων (εργασίας, κεφαλαίου και τεχνολογίας) από τους παραδοσιακούς στους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, ώστε να αυξηθεί η συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας και ως εκ τούτου, τα εισοδήματα και το γενικότερο επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής διαβίωσης.
Η αλλαγή αυτή είναι μακροχρόνιου χαρακτήρα.
Καθώς ο κόσμος μπαίνει στη λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση, που θα αλλάξει άρδην τις σταθερές της εργασίας και της παραγωγής προς απρόβλεπτες εν πολλοίς κατευθύνσεις, απαιτείται μαζική επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού και στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων από καφετέριες σε δραστηριότητες υψηλής μεταποιητικής εξειδίκευσης και, ακόμη παραπέρα, σε δραστηριότητες τεχνητής νοημοσύνης».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ότι «μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει να κατευθύνει πόρους και εξειδικεύσεις προς τις νέες δραστηριότητες που φέρνει η ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον Μαρξ, οι αλλαγές στην τεχνολογία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων.
Συνεπώς, η εμμονή της ελληνικής κοινωνίας στη δημοσιοϋπαλληλία και τα κλειστά επαγγέλματα δεν συνάδουν πλέον με την αναζήτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας».
Καταλήγοντας τονίζει, ότι «αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε σαν λαός στην παρακμή» και προσθέτει ότι «μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος και όχι να διαιωνίζει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».
Κλείνοντας, παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο κατάρτισης μια εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης και οι οποίες είναι:
1. Μείωση της ανεργίας.
2. Μεταρρυθμίσεις φιλικές προς το επιχειρείν.
3. Προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.
4. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των επενδύσεων.
5. Επενδυτικά κίνητρα και άρση αντικινήτρων για επενδύσεις.
6. Εγκατάσταση στη χώρα διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.
7. Εξάλειψη θεσμικών στρεβλώσεων που δεν αφήνουν τις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν.
8. Επανακατάρτιση και επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού.
9. Αποκρατικοποιήσεις για αύξηση της παραγωγικότητας.
10. Άρση εμποδίων για ενίσχυση της εξωστρέφειας, δηλαδή του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος εξαγωγικών επιχειρήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης