Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Με τελεσίγραφο οι μειώσεις συντάξεων - Οι επικουρικές στο τελικό παζάρι Τσακαλώτου – δανειστών πριν το αυριανό (7/4) Eurogroup

Με τελεσίγραφο οι μειώσεις συντάξεων - Οι επικουρικές στο τελικό παζάρι Τσακαλώτου – δανειστών πριν το αυριανό (7/4) Eurogroup
Ενδεχομένως το αφορολόγητο θα "προσγειωθεί" στα επίπεδα των 5.900 ευρώ, πλήττοντας έτσι τα εισοδήματα χιλιάδων νοικοκυριών παρά την μείωση του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου από το 22% στο 20%
Χαρακτήρα «τελεσιγράφου» έλαβε η συμβιβαστική πρόταση των δανειστών προς την Αθήνα και προβλέπει μείωση των συντάξεων 1% του ΑΕΠ από το 2019 - βάζοντας μέσα στο «κάδρο» της συμφωνίας και τις επικουρικές - και του αφορολόγητου 1% του ΑΕΠ από το 2020 ώστε να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018.
Για τα οποία ο Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ επιμένει ότι τα παρά τα μέτρα λιτότητας των 4 και πλέον δισ. ευρώ οι στόχοι στα πλεονάσματα δεν θα ξεπεράσουν το 2,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.
Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, δηλαδή η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους του τρίτου μνημονίου τότε οι περικοπές σε συντάξεις  και αφορολόγητο θα τρέξουν ταυτόχρονα και θα τεθούν σε ισχύ από το 2019 για την εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ και όχι από το 2020.
Το τελεσίγραφο των θεσμών παραμονή του άτυπου Eurogroup στην Μάλτα «ταρακούνησε για τα καλά την κυβέρνηση, η οποία στις διαπραγματεύσεις με τους αξιωματούχους των θεσμών ζητούσε το αντίστροφο: Να μειωθούν οι συντάξεις από το 2020 και το αφορολόγητο από το 2019.
Διότι μόνο εάν θα ήθελε να μην κλείσει τον πολιτικό της κύκλο θα υπέγραφε ένα τέτοιο μέτρο από τη στιγμή που το 2019 αποτελεί εκλογική χρονιά.
Συνεπώς από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν το θέλει ούτε σαν σκιά στα πόδια της, πηγές από το οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι ο χρόνος εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις δεν έχει ακόμη κλειδώσει και ότι το μπρα ντε φερ πάνω σ' αυτό θέμα θα συνεχιστεί.

"Κούρεμα" στις επικουρικές

Άλλωστε για να μπορέσει η κυβέρνηση να πιάσει το 1,8 δισ από τις συντάξεις μάλλον θα χρειαστεί να «κουρέψει» και τις επικουρικές εξαιτίας της μειωμένης απόδοσης που θα έχει το μέτρο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
Εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση δαπανών για τον προϋπολογισμό δεν θα είναι μεγαλύτερη από 0,7% - 0,8% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1%  του ΑΕΠ που απαιτεί το ΔΝΤ.
Σε ότι αφορά το αφορολόγητο αυτό θα προσγειωθεί στα επίπεδα των 5.900 ευρώ πλήττοντας έτσι τα εισοδήματα χιλιάδων νοικοκυριών παρά την μείωση του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου από το 22% στο 20%.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση για το δημοσιονομικό, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να επιτευχθεί στην αυριανή (7/4) συνάντηση της Βαλέτας ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν και ότι αύριο θα υπάρξει προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας.
Με τι κόστος όμως;

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης