Αναλύσεις

Στόχος προσχέδιο συμφωνίας στις 7/4 και SLA 28/4 ή 5/5 - Αναβλήθηκε η σημερινή (5/4) τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς

Στόχος προσχέδιο συμφωνίας στις 7/4 και SLA 28/4 ή 5/5 - Αναβλήθηκε η σημερινή (5/4) τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς
Στη συμφωνία που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup περιλαμβάνεται και ρήτρα για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018
Upd Δε θα πραγματοποιηθεί εν τέλει η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, γύρισαν το απόγευμα από τις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης.
Βέβαια, πηγές ανέφεραν ότι η αναβολή της τηλεδιάσκεψη οφείλεται και σε διαφωνίες μεταξύ των δανειστών…
Όλα δείχνουν ότι η ακυρωθείσα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, και κατά πάσα πιθανότατα μετά τη συνάντηση των Wolfgang Schaeuble και Jeroen Dijsselbloem.


Νωρίτερα:

Ορατό είναι πλέον ένα προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής 7 Απριλίου 2017, καθώς, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες είναι εντατικές και έχει σημειωθεί πρόοδος στα επίμαχα ζητήματα.
Βέβαια, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα (5/4), αλλά ο στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.
Ως αποτέλεσμα, είναι πλέον πιθανή η επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας (SLA) μεταξύ Αθήνας και δανειστών στο έκτακτο Eurogroup στις 28/4 ή 5/5, κάτι που θα οδγήσει στην πολύπόθητη ολκλήρωση τςη β' αξιολόγησης του γ' προγράμματος διάσωσης γι ατην Ελλάδα.
Νωρίτερα, το Bloomberg μετέδιδε ότι ο συμβιβασμός της Ελλάδας και των δανειστών της είναι προ των πυλών, καθώς παρατηρείται εσχάτως πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με στόχο την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις τον Ιούλιο του 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, η Ελλάδα και οι δανειστές της είναι κοντά σε συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για το ξεκλείδωμα της επόμενης δόσης, ενώ πολλά θα κριθούν από τη προγραμματισμένη για σήμερα (5/4/2017) τηλεδιάσκεψη της Ελλάδας και των δανειστών.
Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται το Bloomberg, στη λύση που συζητήθηκε στις επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες την Τρίτη (4/4/2017), η Ελλάδα θα μειώσει τις δαπάνες για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 και κατά 1% το αφορολόγητο το 2020.
Τα φορολογικά μέτρα που θα εφαρμοστούν ένα χρόνο νωρίτερα, εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα το 2018, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, μερικά άλλα τεχνικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, πρέπει να λυθούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Επισημαίνεται ότι την πληροφορία σχετικά με τη ρήτρα που αναμένεται να περιλαμβάνεται στη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών είχε αποκαλύψει νωρίτερα και το bankingnews.gr αποκαλύπτοντας ότι σε περίπτωση αποκλίσεων από τον στόχο του πλεονάσματος του 2018, όλα τα μέτρα (φορολογικό, ασφαλιστικό) θα μπουν σε εφαρμογή από το 2019.

Οι αντιδράσεις της Ευρώπης

Εν τω μεταξύ, την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά τη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, επιβεβαίωσε σήμερα (5/4/2017) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερωτηθείσα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, A. Breithardt απάντησε πως «η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα».
Πάντως, στην ανάγκη γρήγορης συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε σήμερα (5/4/2017) εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών.
Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Βερολίνο αναμένει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή (7/4/2017) θα κατατεθεί έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων των Θεσμών με την Ελλάδα.
Επισημαίνεται ότι όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, η επόμενη δόση προς την Ελλάδα θα είναι περίπου 7 δισ. ευρώ.

Dijsselbloem: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και επαφές για το ελληνικό ζήτημα

Επαφές και διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και τη β΄αξιολόγηση είχαν σήμερα (5/4/2017) στις Βρυξέλλες οι επιτελείς της ΕΕ και των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen  Dijsselbloem.
Η δουλειά συνεχίζεται, πρόσθεσε ο Ολλανδός ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:

Έρχεται συμβιβασμός με τους δανειστές

Προ των πυλών είναι ο συμβιβασμός της Ελλάδας και των δανειστών της καθώς παρατηρείται εσχάτως πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με στόχο την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις τον Ιούλιο του 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το Bloomberg, η Ελλάδα και οι δανειστές της είναι κοντά σε συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για το ξεκλείδωμα της επόμενης δόσης, ενώ πολλά θα κριθούν από τη προγραμματισμένη για σήμερα (5/4/2017) τηλεδιάσκεψη της Ελλάδας και των δανειστών.
Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται το Bloomberg, στη λύση που συζητήθηκε στις επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες την Τρίτη (4/4/2017), η Ελλάδα θα μειώσει τις δαπάνες για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 και κατά 1% το αφορολόγητο το 2020.
Τα φορολογικά μέτρα που θα εφαρμοστούν ένα χρόνο νωρίτερα, εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα το 2018, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Η ρήτρα

Την πληροφορία σχετικά με τη ρήτρα που αναμένεται να περιλαμβάνεται στη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών είχε αποκαλύψει νωρίτερα και το bankingnews.gr αποκαλύπτοντας ότι σε περίπτωση αποκλίσεων από τον στόχο του πλεονάσματος του 2018, όλα τα μέτρα (φορολογικό, ασφαλιστικό) θα μπουν σε εφαρμογή από το 2019.

Μηχανισμό ενοποίησης προβλέψεων των θεσμών ζητά τώρα η Ελλάδα

Τη διαπίστωση ότι η διαφωνία για την οποία δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της Αξιολόγησης σχετίζεται με τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 έκανε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Μάλιστα η ίδια καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε ότι αυτό που επιδιώκει η Αθήνας είναι να συσταθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου.

Κομισιόν: Σύγκλιση Ελλάδας - θεσμών για τα ζητήματα «κλειδιά» - Εφικτή η σημαντική πρόοδος στο Eurogroup

Την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά τη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερωτηθείσα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, A. Breithardt απάντησε πως ήταν μία «πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων».
«Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», πρόσθεσε.
Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε ενός είδους «προκαταρκτική συμφωνία» στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ μεταξύ των ίδιων παικτών, θα φανεί κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής.
Στόχος του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία «πολιτική συμφωνία» που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά, σημείωνε η ίδια πηγή.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Αναγκαία η γρήγορη πρόοδος στην επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα

Στην ανάγκη γρήγορης συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε σήμερα (5/4/2017) εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών.
Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Βερολίνο αναμένει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή (7/4/2017) θα κατατεθεί έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων των Θεσμών με την Ελλάδα.
Μάλιστα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε μεν ότι οι συνομιλίες διεξάγονται με «εντατικό» ρυθμό, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.
«Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίες», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «θα πρέπει να περιμένουμε το τι θα προκύψει» από τις συζητήσεις των θεσμών με την Αθήνα.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης