Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην επέκταση του Turkish Stream στο επίκεντρο της επίσκεψης Lavrov

Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην επέκταση του Turkish Stream στο επίκεντρο της επίσκεψης Lavrov
Η Ελλάδα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο για την επέκταση του ρωσικο-τουρκικού σχεδίου μεταφοράς αερίου της Gazprom στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη.
Σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη γεωπολιτικά περίοδο καταφθάνει σήμερα Τρίτη (1/11) στην Αθήνα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ σε δύο ακριβώς εβδομάδες θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Αμφότεροι οι δύο ισχυροί άνδρες αναμένεται να στείλουν από την Αθήνα ισχυρά γεωπολιτικά μηνύματα, καθώς είναι πολλά τα ανοιχτά θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος,  από το Συριακό και το Ουκρανικό ζήτημα μέχρι και το Κυπριακό, θέματα στα οποία η Ελλάδα εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα με αναγνωρίσιμο ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Η Ρωσία, ενισχυμένη μετά την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Τουρκία, θα επιδιώξει για μια ακόμη φορά τη στήριξη της Ελλάδα και ως χώρας μέλους της ΕΕ στα σαφή γεωστρατηγικά της σχέδια για ενίσχυση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και δεν είναι τυχαία η θερμοί τόνοι για την περιγραφή των σχέσεων των δύο χωρών που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του μία ημέρα πριν την έλευση του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα.
Η περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στην οποία καλείται να συμβάλει η επίσκεψη Λαφρόφ, συνδέεται με τις εκδηλώσεις για το αφιερωματικό «Έτος Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας 2016» και αυτή περνάει αναμφίβολα από το κεφάλαιο «ενεργειακή συνεργασία», που ξεκινάει από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον South Sream, έργα που δεν προχώρησαν και φθάνει στον Turkish Stream, σχέδιο που αναθερμάνθηκε μετά την εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας.
Η Ελλάδα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο για την επέκταση του ρωσικο-τουρκικού σχεδίου στην Ιταλία και τη μεταφορά αερίου της Gazprom στην αγορά της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης.
Στη συζήτηση αυτή έχει μπει ήδη από κοινού με την ρωσική εταιρία και η Ιταλική Εdison, με τις οποίες η ΔΕΠΑ υπέγραψε τον περασμένο Μάρτιο Μνημόνιο συνεργασίας για την αναβίωση του ελληνο-ιταλικού σχεδίου ΙGI.
Δεδομένου ότι η πρώτη στήριξη στον Turkish Stream επί εποχής Λαφαζάνη έφερε τη χώρα σε σύγκρουση με τους συμμάχους της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση προχωράει τώρα με πιο προσεχτικά βήματα και θέτοντας ως προαπαιτούμενο την εναρμόνιση του έργου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάτι που έχει αναγνωρίσει και η Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση ο Turkish Stream θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα ο κ. Λαβρόφ με εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα συμμετάσχει και στις εργασίες του 4ο ελληνορωσικού κοινωνικού φόρουμ, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.
Τον Ρώσο ΥΠΕΞ θα συνοδεύει στην Αθήνα ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Ανατόλι Γιανόφκι, αλλά και αντιπροσωπεία κορυφαίων στελεχών από μεγάλες ρωσικές εταιρίες με δραστηριότητες στην ενέργεια και τις υποδομές μέχρι την ψηφιακή οικονομία και τον τραπεζικό τομέα.
Τα στελέχη ρωσικών εταιρειών θα συμμετάσχουν στις εργασίες του διήμερου ελληνορωσικού ενεργειακού συνεδρίου, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ, δεξαμενή σκέψης που στοχεύει στην παραγωγή δράσεων που αφορούν την ενεργειακή οικονομία) και ο ρωσικός οργανισμός Pommel Holdings και εντάσσεται στο πλαίσιο του 4ου Ελληνορωσικού Κοινωνικού Φόρουμ που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο.
Το συνέδριο, το οποίο εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα του «Έτους Φιλίας Ελλάδας - Ρωσίας 2016», θα τιμήσουν με τις ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκος Κοτζιάς.
Προσκεκλημένοι είναι επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Yanovsky Anatoly και διευθυντικά στελέχη του ενεργειακού τομέα από τις δύο χώρες.
Την βαρύτητα που δίνει η Ρωσία στη συγκεκριμένη συγκυρία στην Ελλάδα καταδεικνύει η συμμετοχή στο συνέδριο κορυφαίων επιχειρηματικών στελεχών.
Ενδεικτική είναι η εκπροσώπηση του γνωστού τραπεζικού οργανισμού VTB Bank Group, που ελέγχεται σε ποσοστό 60% από το ρωσικό κράτος και ειδικεύεται στη χρηματοδότηση των ρωσικών επενδύσεων στο εξωτερικό, καθώς και του κονσόρτσιουμ Energycenter, με ενδιαφέροντα που επικεντρώνονται στον χώρο του ηλεκτρισμού και με στόχο να εξετάσουν δυνατότητες άμεσης συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ.
Είναι γνωστό, ότι η ρωσική πλευρά έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη νέα μονάδα Μελίτη 2 της ΔΕΗ στη Φλώρινα και στα ορυχεία τροφοδότησής της, το οποίο συνδέει με την αντικατάσταση αντισταθμιστικών της συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου που δεν προχώρησαν και συγκεκριμένα τα υδροηλεκτρικά Πευκόφυτου και Συκιάς στον Αχελώο.
Στο ρωσικό κονσόρτσιουμ, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, συμμετέχουν κυρίως κρατικές εταιρείες κολοσσοί, όπως οι Group of Companies Tyazhmash, Joint Stock Company Zarubezhvodstroy, State Industrial Association Minskstroy, Trust Gidromontazh κ.ά.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα σημαντικής ρωσικής εταιρείας που θα συμμετάσχει στο ελληνορωσικό ενεργειακό συνέδριο των HAEE/Pommel Holdings είναι η GT Technoserv, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσική Ομοσπονδία με διεθνή δραστηριότητα.
Τους προέδρους των ρωσικών εταιρειών θα υποδεχθεί μαζί με τον διευθυντή του ΗΑΕΕ Κ. Ανδριoσόπουλο και ο Σεργκέι Γκολοβίν, πρόεδρος της Pommel Holdings και εκπρόσωπος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και του Ιδρύματος του Αγ. Ανδρέα στην Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης