Αναλύσεις

Τσίπρας: Zητά Σύνοδο Κορυφής αν δεν υπάρξει συμφωνία πριν το Πάσχα

Τσίπρας: Zητά Σύνοδο Κορυφής αν δεν υπάρξει συμφωνία πριν το Πάσχα
«Εάν παρά τις προβλέψεις αυτές η συμφωνία δεν επιτευχθεί, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ένα ανώτερο επίπεδο πριν το Πάσχα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στους δανειστές επέρριψε την ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk και δήλωσε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup πριν το Πάσχα, το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί σε Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.
«Έχουμε βρεθεί εδώ και καιρό σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο στο παρά πέντε καταρρέει.
Αυτό το παιχνίδι πρέπε να σταματήσει», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
«Βρισκόμαστε μια ανάσα, πολύ κοντά σε συμφωνία.
Εάν παρά τις προβλέψεις αυτές η συμφωνία δεν επιτευχθεί, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ένα ανώτερο επίπεδο πριν το Πάσχα.
Θα πρέπει ακόμα να πάμε και σε Σύνοδο Κορυφής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράλογες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και εξαπέλυσε ευθύνες κατά των δανειστών για την κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως προειδοποίησε.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τεχνικά εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια το 2018.
Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, τόνισε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού αλλά και της ίδιας της Ευρώπης.
Tην θέση ότι «είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk κατά την τοποθέτηση του μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντηση του νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η Ελλάδα και η Αθήνα είναι σαν δεύτερο σπίτι μου.
Η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο Tusk,τονίζοντας ότι σήμερα είναι πιο αισιόδοξος, από χθες, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αύριο θα είναι περισσότερο από σήμερα.
«Λόγω της αποφασιστικότητας και του πραγματισμού που επιδεικνύετε είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση» είπε ο Tusk απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας ωστόσο πως βρισκόμαστε μακριά ακόμα από το να μιλάμε για ένα success story στην ελληνική οικονομία.
«Πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αφήσουμε πίσω την κρίση.
Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και ασφαλή» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να συνεργαστούμε, να επικοινωνούμε και να θέσουμε προτεραιότητες».
Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.
Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται πέρα από την ελληνική υπόθεση, να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit αλλά και το μεταναστευτικό.
Η σημερινή συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα δείξει προς ποια κατεύθυνση κινούνται η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές, καθώς και το πόσο κοντά είναι οι δύο πλευρές και κυρίως πόσο πιθανό είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός του χρονοδιαγράμματος εκείνου που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μην χάσει κρίσιμους σταθμούς, όπως είναι για παράδειγμα η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης