Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Tusk: Είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης – Συνάντηση με Τσίπρα στο Μαξίμου

Tusk: Είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης – Συνάντηση με Τσίπρα στο Μαξίμου
Στο επίκεντρο των επαφών οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και την αξιολόγηση.
Την θέση ότι «είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk κατά την τοποθέτηση του μπροστά στις κάμερες, κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η Ελλάδα και η Αθήνα είναι σαν δεύτερο σπίτι μου.
Η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο Tusk,τονίζοντας ότι σήμερα είναι πιο αισιόδοξος από χθες, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αύριο θα είναι περισσότερο από σήμερα.
«Λόγω της αποφασιστικότητας και του πραγματισμού που επιδεικνύετε είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση» είπε ο Tusk απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας ωστόσο πως βρισκόμαστε μακριά ακόμα από το να μιλάμε για ένα success story στην ελληνική οικονομία.
«Πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αφήσουμε πίσω την κρίση.
Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και ασφαλή» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να συνεργαστούμε, να επικοινωνούμε και να θέσουμε προτεραιότητες».
Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.
Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται πέρα από την ελληνική υπόθεση, να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit αλλά και το μεταναστευτικό.
Η σημερινή συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα δείξει προς ποια κατεύθυνση κινούνται η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές, καθώς και το πόσο κοντά είναι οι δύο πλευρές και κυρίως πόσο πιθανό είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός του χρονοδιαγράμματος εκείνου που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μην χάσει κρίσιμους σταθμούς, όπως είναι για παράδειγμα η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα δεν διανοείται μια πορεία εκτός της ΕΕ και της Ευρωζώνης - Tusk: Έχει επιτευχθεί πρόοδος

Πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Donald Tusk είχε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ.Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ισχυρή και ελκυστική, διαψεύδοντας στην πράξη εκείνους που βιάστηκαν να την εγκαταλείψουν, επηρεασμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία».
«Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά προς τον τελικό της προορισμό, την ενοποίησή της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην θεσμική της εμβάθυνση και ολοκλήρωση.
Ας μην ξεχνάμε ότι η τελική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα της επιτρέψει να διαδραματίσει και τον παγκόσμιο ρόλο της, ο οποίος συνίσταται στην εμπέδωση των αρχών της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.
Επιτρέψατέ μου να μείνω μόνο στην Αλληλεγγύη, την οποία οφείλουμε, και με βάση αυτό τούτο το ευρωπαϊκό δίκαιο, να τηρούμε οι Λαοί της Ευρώπης μεταξύ μας σε όλους τους τομείς, ιδίως δε σε θέματα Οικονομίας και Ανθρωπισμού.
Με πνεύμα ειλικρινούς Αλληλεγγύης μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το κρίσιμο, υπαρξιακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Προσφυγικό ζήτημα, ως προς το οποίο δεν νοούνται φοβικά σύνδρομα από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα, με τεράστιες θυσίες του Λαού της που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη, ακολουθεί αταλάντευτα τον ευρωπαϊκό της δρόμο.
Διότι εμείς, οι Έλληνες, δεν διανοούμεθα την πορεία μας στο μέλλον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
Όμως όλοι ομολογούν πλέον ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της.
Και τούτο πρέπει να συνυπολογισθεί αναλόγως στο πλαίσιο της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος.
Και πάλι καλώς ορίσατε και καλή επιτυχία στην μεγάλη ευρωπαϊκή αποστολή σας» υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο κ.Tusk αφού υποστήριξε πως νιώθει στην Αθήνα σαν στο σπίτι του, τόνισε πως έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ όλων των Εταίρων αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.
Και νιώθω ότι πραγματικά αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των διαδικασιών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο. Ίσως είναι λίγο νωρίς να το πούμε, αλλά πραγματικά νιώθω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε.
«Και νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με την αφοσίωση που έχετε επιδείξει ως λαός στο συγκεκριμένο σκοπό.
Και θεωρώ ότι αυτό το οπτιμιστικό ‘μεγάλο φινάλε’ το οποίο εκφράζω αυτή τη στιγμή, πραγματικά οφείλεται στην αφοσίωση του ελληνικού λαού και στην διάθεσή του να κάνει κάποιες θυσίες.
Ωστόσο πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την αισιοδοξία.
Εγώ είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως, ωστόσο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης